Έρχεται το 1ο Kettlebell Τουρνουά στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης με ελασσονίτικο χρώμα!

Το 1ο Open International Kettlebell Lifting Tournament έρχεται στις 8 Μαρτίου και ώρα 11:00πμ το πρωί, στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης και αναμένεται να συναρπάσει τους λάτρεις και φίλους του εν λόγω αγωνίσματος!

Το συγκεκριμένο, άγνωστο για τους περισσότερους άθλημα, που εξειδικεύεται στο σήκωμα κιλών από σιδερένιες ή μεταλλικές μπάλες και θυμίζει...άρση βαρών, αφού έχει τεχνικές "Ζετέ" και "Αρασέ" έρχεται στη Βόρεια Ελλάδα και έχει και ελασσονίτικο χρώμα, αφού ανάμεσα στους 20 αθλητές από την Ελλάδα και τους 17 από τη Βουλγαρία, συμμετέχει και εκπροσωπεί τον εαυτό του, τον προπονητή του, την ομάδα του και την πόλη μας και ο Αθανάσιος Γκουλέτσας που εδώ και ένα χρόνο και σε ηλικία 38 ετών ασχολείται, προπονείται και αγωνίζεται για πρώτη φορά σε επίσημο τουρνουά.

Το συγκεκριμένο άθλημα που κρατάει τις ρίζες του από την αρχαία Ελλάδα και στην Πελοπόννησο αναφερόταν ως προσπάθεια άρσης από "Δράμια", όσον αφορά την ακριβή προέλευση των kettlebells παραμένει υπό αμφισβήτηση, ωστόσο υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που τεκμηριώνουν ότι παρόμοια όργανα γυμναστικής χρησιμοποιούνταν όντως στην πατρίδα μας στην αρχαιοελληνική περίοδο. Στο Πελόπιο, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, βρέθηκε βράχος βάρους 143 κιλών, με λαξεμένη λαβή και χαραγμένη πάνω του την επιγραφή “Βύβων τ’ ετέρει χερί υπέρ κεφαλάς υπερέβαλε το όφοια”, που σημαίνει “ο Βύβων με ανύψωσε με το ένα χέρι πάνω από το κεφάλι του”. Ο επονομαζόμενος μάλιστα "Λίθος του Βύβωνα" φυλάσσεται σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας.

Η ιστορική καταγραφή των kettlebells εντοπίζεται στη Ρωσία το 1704 μ.Χ., την δεκαετία 1870-80 ο ιατρός Δρ. Vladislav Kraevsky, που θεωρείται από τους Ρώσους ότι είναι ο θεμελιωτής των σύγχρονων βαρέων αθλημάτων, ταξίδεψε στην Ευρώπη και συγκέντρωσε πληροφορίες από διάφορες χώρες σχετικά με τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό, αφού το συγκεκριμένο αγώνισμα χρησιμοποιούνταν εδώ και αιώνες ως εργαλείο για την ανάπτυξη σωματικής δύναμης και αντοχής. Το σχήμα τους ποικίλει αισθητά από εποχή σε εποχή και από πολιτισμό σε πολιτισμό, ωστόσο η σωματική άσκηση με αυτά τα ιδιόμορφα ‘βάρη με λαβή’ είχε πάντοτε στόχο την καλλιέργεια της δύναμης αλλά και της ικανότητας των πολεμιστών.

Στα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα, διάσημοι θιασώτες της φυσικής αγωγής από όλο τον κόσμο, όπως ο Arthur Saxon, ο Eugene Mueller και ο Eugene Sandow, προπονούνταν με kettlebells, όπως ακριβώς και στη Ρωσία, ωστόσο, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Ρωσική Επανάσταση περιόρισαν τη διάδοση των kettlebells στο εσωτερικό των συνόρων της Ρωσίας. Το 1948, περισσότεροι από 200.000 θεατές παρακουλούθησαν τους πρώτους αγώνες με kettlebells που διοργανώθηκαν στη Σοβιετική Ένωση.

Το 1974 το kettlebell sport ανακηρύχθηκε επισήμως ‘εθνικό άθλημα της Ρωσίας, ενώ το 1985 διοργανώθηκε το πρώτο παν-σοβιετικό πρωτάθλημα όπου οι νικητές πήραν τον αναγνωρισμένο τίτλο ‘Master of Sports’, την ανώτατη διάκριση που υπήρχε ήδη στη Σοβιετική Ένωση για τους πρωταθλητές όλων των υπόλοιπων αθλημάτων.

Σήμερα, εν έτει 2020 και ενώ εδώ και μια εικοσαετία το kettlebell sport ξεκίνησε ξανά στην Ελλάδα, μεταφέροντας την αρχαιοελληνική ιστορική του ρίζα με την σημερινή μετεξέλιξη του στον ελληνικό αθλητισμό, έρχεται ως επίσημο πια τουρνουά σε πανελλήνιο επίπεδο στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης και αναμένεται να προσελκύσει το κοινό για να του γνωρίσει τα μυστικά του εν λόγω αγωνίσματος.
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.