«Εβδομάδα των παθών» για κτηνοτρόφους

Τους πλέον αυστηρούς ελέγχους των τελευταίων ετών στα εισαγόμενα αμνοερίφια ώστε το «μένουμε σπίτι» να συνοδευτεί και από το «τρώμε πιστοποιημένο ελληνικό αρνί και κατσίκι» θέτει σε εφαρμογή το φετινό Πάσχα η Κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε σε τηλεδιάσκεψη των αρμόδιων υφυπουργών, γενικών γραμματέων, προέδρων Οργανισμών και Υπηρεσιακών Παραγόντων, που έγινε με πρωτοβουλία της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινής Αραμπατζή.

Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι του νομού εμφανίζονται ανήσυχοι για την πορεία του πασχαλινού οβελία, που δεν λέει να ξεκολλήσει από τα 4 ευρώ.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε:

-Από την τρέχουσα εβδομάδα κι ως το Μεγάλο Σάββατο να πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι στα εισαγόμενα, ζώντα και σφάγια, αμνοερίφια τόσο στις πύλες εισόδου στη βόρεια συνοριογραμμή της χώρας μας, από τον Νομό Έβρου έως τον Νομό Φλώρινας (Νέος Καύκασος, Εύζωνοι, Ορμένιο, Νυμφαίο, Προμαχώνας, Εξοχή, Κυπρίνος), όσο και καθ’ όλη τη «διαδρομή» τους εντός της επικράτειας μέχρι και τον τελικό παραλήπτη.

Στα μεικτά συνεργεία θα μετέχουν στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Επίσης, θα αξιοποιηθούν όλες οι βάσεις δεδομένων.

-Το Υπουργείο Ανάπτυξης να προχωρήσει στην καταγραφή των αποθεμάτων αμνοεριφίων και αυγών στα πρότυπα της ανάλογης καταγραφής που έγινε πρόσφατα στα αντισηπτικά διαλύματα και μαντηλάκια καθώς και τις χειρουργικές γάζες. Οι επιχειρήσεις (βιομηχανία κρέατος, χονδρεμπόριο, λιανεμπόριο), θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα αποθέματά τους μέσω ειδικού συνδέσμου στον κεντρικό ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (http://www.mindev.gov.gr) και να τα επικαιροποιούν κάθε τρεις ημέρες. Η πρόσβαση στην εφαρμογή θα γίνεται μέσω των κωδικών πρόσβασης ΓΕΜΗ για τις επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες ή μέσω των κωδικών πρόσβασης στο TAXIS για τους μη εγγεγραμμένους στο ΓΕΜΗ. Η μη υποβολή ή η επιβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει κυρώσεις υψηλών διοικητικών προστίμων και κατάσχεσης των προϊόντων.

-Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος ελέγχων να συσταθεί διϋπουργική επιτροπή, η οποία να συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα (μέσω τηλεδιάσκεψης).

Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

«Το φετινό Πάσχα μένουμε σπίτι και τρώμε αρνί και κατσίκι ελληνικό, πιστοποιημένο με τους πλέον αυστηρούς ελέγχους των τελευταίων ετών», επισήμανε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, σε δηλώσεις μετά την τηλεδιάσκεψη και πρόσθεσε: Δέσμευση όλων είναι ότι σ’ αυτό το «βαρύ» λόγω του κορονοϊού περιβάλλον, η Πολιτεία να θέσει σε εφαρμογή ένα ολιστικό σύστημα ελέγχων, το οποίο από φέτος να αποτελεί τη νέα «κανονικότητα» στη χώρα μας με γνώμονα την προστασία της εθνικής οικονομίας, της ελληνικής παραγωγής, των καλώς εννοούμενων συμφερόντων καταναλωτών και κτηνοτρόφων και του υγιούς ανταγωνισμού».

Γ. ΓΚΟΥΡΟΜΠΙΝΟΣ: ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΜΕ ΜΕΣΩ DE MINIMIS

Πρόωρα ξεκίνησε «η εβδομάδα των παθών» για τους Θεσσαλούς κτηνοτρόφους, καθώς οι τιμές των αμνοεριφίων παραμένουν καθηλωμένες στα 4-4,20 ευρώ το κιλό, αν και οι σφαγές πραγματοποιούνται κανονικά και όλα δείχνουν ότι η τροφοδοσία της αγοράς θα είναι ομαλή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννη Γκουρουμπίνο «οι έμποροι, επικαλούμενοι το πάγωμα των εξαγωγών, κυρίως προς την Ιταλία για το Πάσχα των Καθολικών, αρνούνται να προσφέρουν τις προσδοκώμενες τιμές (γύρω στα 6 ευρώ το κιλό) και αγοράζουν μέχρι 4 ευρώ. Προφανώς εκμεταλλεύονται τη συγκυρία με τον κορονοϊό». Επιπλέον ο Τυρναβίτης κτηνοτρόφος δηλώνει αντίθετος στην καταβολή του βοηθήματος των 800 ευρώ και ζητά «αποζημίωση των κτηνοτρόφων μέσω του προγράμματος de minimis, με τα κριτήρια όμως της συνδεδεμένης ενίσχυσης, η οποία δίνεται με βάση την παραγωγή γάλακτος. Μόνο έτσι θα ενισχυθούν οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι και αυτοί που θα βάλουν πλάτη για την επόμενη μέρα στον πρωτογενή τομέα».

Γ. Ρούστας
Πηγή: eleftheria.gr 
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.