Header Ads

Ανοίγουν ανοιχτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις

Ανοίγουν τη Δευτέρα 18 Μαΐου ανοιχτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς και τα κολυμβητήρια για αθλητές (ένας αθλητής ανά 30 τ.μ.), μόνο για ατομικές προπονήσεις (επιτρέπεται η χρήση μπάλας), τηρώντας πάντα τις εντολές της Επιτροπής Ειδικών του Υπ. Υγείας και τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα της Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α.

Κατά την ενημέρωση του υπ. Υγείας για τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι προτεραιότητα στη χρήση έχουν οι αθλητές των προολυμπιακών και ολυμπιακών ομάδων. Επιπλέον είπε ότι τις αθλητικές εγκαταστάσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι διαιτητές.

«Κατά την πρώτη φάση αποδείξαμε την ατομική και συλλογική ευθύνη. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στη δεύτερη φάση. Στα δύσκολα θα φανούμε πιο δυνατοί», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πώς θα γίνεται η πρόσβαση στην προπόνηση
Σε κάθε εγκατάσταση υπάρχει μία είσοδος και έξοδος στην οποία καταγράφονται οι εισερχόμενοι και εξερχόμενοι με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ιχνηλάτησης τυχόν κρούσματος COVID-19 από τον ΕΟΔΥ. Δείτε εδώ τον κατάλογο εισερχομένων - εξερχομένων στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Πώς θα οργανώνονται οι προπονήσεις
Το πρώτο διάστημα συνιστάται οι προπονήσεις να διαρκούν περίπου μία ώρα. Για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των εισερχόμενων και των εξερχόμενων αθλητών κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει ένα κενό περίπου 20΄ μεταξύ των προπονήσεων του κάθε γκρουπ. Προτείνεται ο προγραμματισμός των προπονήσεων να γίνεται έτσι ώστε σε κάθε μία ώρα προπόνησης να αναλογούν 75’-90’ λεπτά χρήσης της εγκατάστασης, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος (π.χ. 20΄) για την έξοδο και είσοδο των αθλητών, την απολύμανση των χώρων, όπου απαιτείται και την αποφυγή συνάντησης των εισερχόμενων με τους αθλητές που εξέρχονται από την αθλητική εγκατάσταση.

Στις πρώτες προπονήσεις είναι σκόπιμο οι προπονητές να αφιερώνουν 15’-20’ στην αρχή για να περιγράφουν και εξηγούν στους αθλητές τις νέες συνθήκες προπόνησης και τις νέες συνήθειες που πρέπει να αποκτήσουν αφού συμβουλευθούν τις Οδηγίες Ασφαλούς Άσκησης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού καθώς και τις οδηγίες της αντίστοιχης Ομοσπονδίας που υπάρχουν στην ενότητα «Ειδικά Πρωτόκολλα Αθλημάτων» στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ

Οι προπονητές πρέπει να σχεδιάζουν την προπόνηση έτσι ώστε να τηρούνται οι όροι ασφαλούς άσκησης και να μεριμνούν για την τήρησή τους, δίνοντας έμφαση κυρίως στην επαρκή διασπορά των αθλουμένων στο χώρο, στην αποφυγή των επαφών και στη χρήση μόνο του ατομικού εξοπλισμού από κάθε αθλητή. Η χρήση μπάλας είναι αποκλειστικά ατομική, οι αθλητές δεν αλλάζουν πάσες ούτε χρησιμοποιούν μπάλα άλλου συμπαίκτη. Σε περίπτωση που η προπόνηση γίνεται σε γκρουπ αθλητών, προτείνεται οι συνθέσεις των διαφόρων γκρουπ να μένουν σταθερές και να μην αλλάζουν.

Ποιος πρέπει να είναι ο μέγιστος αριθμός των αθλούμενων
Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με σταγονίδια, δια της αναπνευστικής οδού. Κατά την άθληση και λόγω της ταχύπνοιας υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά σταγονιδίων καθώς και μεγαλύτερη εισπνοή σωματιδίων ιού και μάλιστα βαθύτερα στους πνεύμονες, από παρευρισκόμενους κοντά στο φορέα. Ακριβώς το λόγο αυτό θα πρέπει να τηρούνται μεγαλύτερες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των αθλουμένων σε σχέση με την απόσταση που τηρείται σε χώρους κοινωνικής συναναστροφής. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα και στο πλαίσιο της άσκησης με επαρκή απόσταση ασφαλείας, δίνεται παρακάτω ο μέγιστος αριθμός αθλουμένων, ανά αθλητική εγκατάσταση, ο οποίος θα επικαιροποιείται με νεότερες οδηγίες και με βάση τα νέα επιστημονικά στοιχεία και την πορεία της πανδημίας.

Στάδια στίβου
80 άτομα εντός του σταδίου
Γήπεδα ποδοσφαίρου 
 • Γήπεδο 11 x 11 60 άτομα (εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου)
 • Γήπεδο 7 x 7 30 άτομα (εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου)
 • Γήπεδο 5 x 5 20 άτομα (εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου)
Ανοικτά γήπεδα μπάσκετ/βόλεϊ/χάντμπολ
 • 20 άτομα (εντός του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου)
Λοιπές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις
Για τις λοιπές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις που δεν αναφέρονται παραπάνω:
 • -Για επιφάνεια έως 600 τμ προβλέπεται 1 άτομο ανά 25τμ
 • –Για επιφάνειες μεγαλύτερες των 600 τμ
 • -1 άτομο ανά 25 τμ για τα πρώτα 600 τμ
 • -1 άτομο ανά 50 τμ για τα επιπλέον τμ
Κλειστά γήπεδα και γυμναστήρια
 • 1 άτομο ανά 30 τμ εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου (π.χ. σε ένα κλειστό γυμναστήριο 650τμ το μέγιστο θα είναι 22 άτομα)
Ανοικτά κολυμβητήρια
 • 50×25: έως 6 άτομα ανά διαδρομή ή 60 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
 • 50×20: έως 6 άτομα ανά διαδρομή ή 48 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
 • 33×25: έως 3 άτομα ανά διαδρομή ή 40 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
 • 25×15: έως 3 άτομα ανά διαδρομή ή 20 συνολικά χωρίς διαδρομές
Κλειστά κολυμβητήρια
 • 50×25: έως 4 άτομα ανά διαδρομή ή 40 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
 • 50×20: έως 4 άτομα ανά διαδρομή ή 32 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
 • 33×25: έως 2 άτομα ανά διαδρομή ή 25 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
 • 25×15: έως 2 άτομα ανά διαδρομή ή 12 συνολικά χωρίς διαδρομές
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.