Header Ads

Χωρίς την παρουσία πιστών τιμήθηκε φέτος ο πολιούχος της Ελασσόνας Άγιος Αρσένιος

Κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία πιστών, όπως προβλέπεται και σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών, τιμήθηκε φέτος από την Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος η μνήμη του Πολιούχου της Πόλης, Αγίου Αρσενίου, Επισκόπου Ελασσόνας, του Αρχιεπισκόπου Ελασσώνος και Δημονίκου (Δομενίκου) στον φερώνυμο ιερό ναό, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Στην Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Γεροφάκας και ο διάκονος π. Ιάκωβος, ενώ συμπροσευχήθηκαν μαζί τους, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και ο πρωτοπρεσβύτερος π.Θεόφιλος Καραγκούνης.

Αναφορά στη ζωή, στο έργο, στις αρετές, στη λαμπρή πορεία και στη σημαντική προσφορά του πολιούχου Αγίου της Ελασσόνας, του Αγίου Αρσενίου στην Ορθοδοξία και στον πολιτισμό έκαναν ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης – αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου και ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.


Χαρακτηριστικά τα λόγια του μητροπολίτη Ελασσώνος, ανάμεσα στα άλλα, στο Θείο Κήρυγμα: «Τελούμε τις ιερές Ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών, άνευ της παρουσίας των πιστών, αλλά γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η παρουσία όλων των ενοριτών και των ανθρώπων νοερώς είναι εδώ μαζί μας, είναι κοντά μας. Μας ενισχύει και μας παρηγορεί ότι σε λίγες ημέρες και πάλι οι ναοί μας θα ανοίξουν και πάλι η λατρεία και η θεία λειτουργία θα γίνεται με τη συμμετοχή των πιστών, βέβαια υπό αυστηρά μέτρα εντός των ναών.


Ανατρέχουμε στη ζωή του μεγάλου Αγίου μας, ο οποίος και αυτός έζησε όχι σε εποχές εύκολες για την εποχή του ζωή, όχι σε ανέσεις, όχι σε πολυτέλεια, αλλά έζησε εν μέσω πολλών προβλημάτων που τότε είχε να αντιμετωπίσει και η Εκκλησία μας και το Έθνος μας. Πορευόμενος εν μέσω πολλών προβλημάτων, δυσκολιών και πειρασμών, ο Άγιος Αρσένιος μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και έχοντας ακλόνητη πίστη στον Θεό και υπακοή στο θέλημά του ανεδείχθη ισάξιος διάδοχος των Αγίων Αποστόλων, διότι με όλη του τη ζωή και την προσωπικότητά του έγινε ένας μάρτυρας του Σταυρού και της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού.


Εμείς σήμερα εδώ, στην επαρχία Ελασσόνας τιμούμε τον επίσκοπο Ελασσώνος Αρσένιο όχι μόνο πνευματικά, αλλά έχουμε την ευλογία να έχουμε τη σωματική παρουσία του, έχοντες τα ιερά Λείψανα, με τις πολλές προσπάθειες που κατέβαλε ο μακαριστός και αοίδιμος προκάτοχός μου μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος.
Η συνεχής παρουσία του Αγίου Αρσενίου στην πόλη της Ελασσόνας και στη Μητρόπολή μας δίδει σε όλους μας τη δύναμη και το σθένος να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα στις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες, αν και πρέπει να ομολογήσουμε ότι εμείς δεν ζούμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν οι Άγιοί μας. Ζούμε σε μία ελεύθερη χώρα, σε μία χώρα όπου ο καθένας μπορεί να εκδηλώσει και να διαδηλώσει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και να εκτελέσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Υπάρχει ελευθερία στο θέμα αυτό. Ζούμε σε μία χώρα που είναι υπόδειγμα για όλες τις άλλες Ορθόδοξες χώρες, σε μία χώρα, η οποία διαθέτει τα περισσότερα ιερά προσκυνήματα των Αγίων μας, αλλά κατέχει και το Άγιον Όρος…».


Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο ναός άνοιξε για λίγες ώρες και αρκετοί πιστοί προσήλθαν για να προσκυνήσουν τα λείψανα του Αγίου Αρσενίου… κρατώντας αποστάσεις και τηρώντας με υποδειγματικό τρόπο τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και αποφυγής συνωστισμού.


Το «Ράδιο Ἐλασσόνα 88.4» σε συνεργασία με την Ἱερὰ Μητρόπολη Ελασσόνας, μετέδωσε μέσω Web TV τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό (το απόγευμα της Πέμπτης 7 Μαίου) και την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ανήμερα της εορτής.


Υπενθυμίζεται πως Λείψανα του Αγίου Αρσενίου, εδώ και 14 χρόνια (…στις 14 Μαΐου του 2006), μετά από προσπάθειες του μακαριστού μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Βασιλείου, επέστρεψαν από τη Ρωσία και θα φυλάσσονται για πάντα στο φερώνυμο ιερό ναό της Ελασσόνας.


Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Επίσκοπος Ελασσώνος Άγιος Αρσένιος τιμάται με αντίστοιχες πανηγυρικές θρησκευτικές εκδηλώσεις και στη Ρωσία.Ιερός Ναός Αγίου Αρσενίου Ελασσόνας - Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός
Ιερός Ναός Αγίου Αρσενίου Ελασσόνας - Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία ΛειτουργίαΕικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.