Header Ads

Μητροπολίτης Χαρίτων: Πρωταρχική αποστολή της Εκκλησίας είναι η σωτηρία των ανθρώπων

Ο Σεβασμιώτατος Μητρολίτης Ελασσώνος κ.κ. Χαρίτων Τούμπας γεννήθηκε στην Κοζάνη και σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή της Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκάρη μοναχός, χειροτονήθηκε Διάκονος το 1996 και Πρεσβύτερος το 1998. Το 2000 επάνδρωσε με άλλους μοναχούς την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου αφού είχε μετακινηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσώνος. Διετέλεσε ιεροκήρυκας, εφημέριος σε ενορίες της επαρχίας Ελασσόνας και στη συνέχεια Γραμματέας στην Μητρόπολη ενώ το 2003 ανέλαβε Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος. Το 2008 εργάσθηκε ως Πρωτοσύγκελος υπό την πνευματική καθοδήγηση του μακαριστού Μητροπολίτη Ελασσώνος Βασιλείου. Στις 25 Ιουνίου 2014 εξελέγη Μητροπολίτης Ελασσώνος από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα όπου τη χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β.
Η www.elassona-city.gr και το περιοδικό "Ολύμπια Δρώμενα" τον επισκέφτηκαν στο Ιερό μέρος όπου ξεκίνησε την επαφή του ως μοναχός με την περιοχή της Ελασσόνας, πριν 20 έτη. Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου βρίσκεται στα 1.000 μέτρα υψόμετρο, μέσα στην καρδιά του ιστορικού βουνού της Ελλάδος. Η Μονή λειτουργούσε από το 1602 ενώ ανακαινίστηκε ριζικά το 1633. Η πνευματική ακμή της συνδέεται με την άνθηση του Ελληνισμού ενώ έχει χειρόγραφους κώδικες και πλήθος ιστορικών πληροφοριών και αγιογραφιών. Η φιλοξενία του αγαπητού Δεσπότη στο κοινό των χριστιανών πιστών της επαρχίας, ήταν όπως ακριβώς την περιμέναμε. Ανθρώπινη, εγκάρδια, φιλόξενη και περιείχε μια ξενάγηση σε όλους τους χώρους του Μοναστηριού, στο Μουσείο, στον Ιερό Ναό και στην Βιβλιοθήκη που αυτήν την στιγμή έχει πάνω από 17.000 βιβλία στην συλλογή της, όντας η μεγαλύτερη στην επαρχία. Στο συνεργείο της www.elassona-city.gr προσφέρθηκε τσάι με μέλι Ολύμπου, αγνά τοπικά εδέσματα και η εξιστόρηση για τη Μονή, πριν την συνέντευξη, πέρασε μέσα από την ιστορική διαδρομή της μυσταγωγίας, της πίστης και της προσφοράς στον τόπο. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ.κ. Χαρίτων μίλησε στα "Ολύμπια Δρώμενα" για την ζωή του, τις απόψεις του και το ιερό του καθήκον απέναντι στην Εκκλησία, στην πίστη και στους χριστιανούς:
-Σεβασμιώτατε υπηρετείτε τον θεσμό της Εκκλησίας, της Ορθόδοξης Χριστιανικής Διδασκαλίας, Πίστης και Θρησκείας του Ιησού Χριστού, δεκαετίες ολόκληρες. Βρίσκεστε στην πρώτη Ιεραρχική Θέση εξασκώντας το λειτούργημά σας, από την θέση του Μητροπολίτη Ελασσώνος. Πόσο μεγάλη ευθύνη είναι για εσάς τον ίδιο, για τα πιστεύω σας και την πορεία σας, να επιτελείτε ένα τόσο σημαντικό έργο;
-Θα ήθελα κατ’ αρχήν νά ευχαριστήσω την ηλεκτρονική σελίδα elassona-city για την φιλοξενία καί την ευκαιρία επικοινωνίας που μού δίδει μέσω αυτής της συνέντευξης. Είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή μου χαρά να επικοινωνώ και να βρίσκομαι με οποιονδήποτε τρόπο κοντά στούς ανθρώπους του τόπου, που η Εκκλησία με έθεσε Επίσκοπο να υπηρετώ. Η πόλη, αλλά και ευρύτερα η Επαρχία της Ελασσώνος, είναι περιοχή που η παρουσία της μαρτυρείται απο τήν αρχαία κιόλας εποχή, και αυτό επιβεβαιώνεται απο τα πολλά και σημαντικά ευρήματα που βρίσκονται σε διάφορα σημεία. Είναι η περιοχή που πολύ γρήγορα δέχθηκε τόν χριστιανισμό, κατα πάσα πιθανότητα απο τόν απόστολο Ανδρέα ή και τόν ίδιο τόν απόστολο Παύλο. Έτσι από πολύ νωρίς έχουμε και τίς πληροφορίες για τήν παρουσία επισκοπής καί επισκόπου, ώστε μέχρι σήμερα νά καταρτίζεται ένας μακρύς κατάλογος επισκόπων. Οπωσδήποτε τυγχάνει ασύλληπτη τιμή πού αξιώθηκα να διακονώ τήν Εκκλησία μας απο την θέση του Επισκόπου. Διακονώ και αγαπώ την Εκκλησία απο μικρό παιδί. Ήταν η μοναδική μου επιθυμία να αφιερωθώ στήν Εκκλησία και γι’ αυτό σέ μικρή ηλικία εισήχθην στίς τάξεις του ιερού κλήρου για να την υπηρετήσω ως διάκονος, πρεσβύτερος και τώρα ως Επίσκοπος και Μητροπολίτης της ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος. Οπωσδήποτε, πέραν της μεγάλης τιμής, η θέση και το αξίωμα του Επισκόπου επιφορτίζεται και με τεράστια ευθύνη, πνευματική και διοικητική. Κάθε Επίσκοπος στήν επαρχία του φέρει τήν ευθύνη για τό ποιμαντικό, λειτουργικό, κατηχητικό και φιλανθρωπικό έργο. Είναι υπεύθυνος γιά όλες τίς ενορίες, τις ιερές Μονές, τούς ιερείς, την κατήχηση του πομνίου, την φιλανθρωπική δραστηριότητα, την διάσωση και διαφύλαξη πολιτιστικής κληρονομιάς, την διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων, και τόσες άλλες πρωτοβουλίες που απορρέουν από την εξάσκηση των ποιμαντικών του καθηκόντων. Αντιλαμβάνεσθε ότι όλα αυτά δημιουργούν ένα βάρος ευθύνης, τό οποίο βέβαια ο κάθε επίσκοπος φροντίζει να τό διαχειρίζεται με τους συνεργάτες του, δίδοντας τις κατάλληλες οδηγίες, συστάσεις και λύσεις. Προσωπικά δεν ήλπιζα για τόν εαυτόν μου τέτοια εξέλιξη, όμως πρέπει νά γνωρίζουμε ότι μέσα στήν Εκκλησία, και μάλιστα όταν αφιερωνόμαστε αποκλειστικά σ΄αυτήν, δεν υπηρετούμε τό δικό μας πρόγραμμα και θέλημα, αλλά υπακούμε σ’ αυτό πού επιτάσσει η Εκκλησία.
-Η Ιερά Μητρόπολη Ελασσώνος έχει επιδείξει σημαντικότατο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο. Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για την πλήρη λειτουργία όλων αυτών των δεκαετιών και τι αντίκτυπο είχε αυτό μέσα στην ίδια την κοινωνία και το λαό.
-Τό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο είναι μία από τίς πτυχές προσφοράς καί δράσης της Εκκλησίας, γιατί τό έργο της είναι πολυδιάστατο. Ως πρωταρχική αποστολή της έχει τόν αγιασμό και τήν σωτηρία των ανθρώπων. Δεν μπορεί όμως να αγνοήσει τα διάφορα προβλήματα των ανθρώπων, να σταθεί κοντά τους και να τους συμπαρασταθεί στις όποιες δυσκολίες προκύπτουν. Και η τοπική μας Εκκλησία, στα πλαίσια του ποιμαντικού, κοινωνικού και φιλανθρωπικού της έργου, δραστηριοποιείται με πρωτοβουλίες πού αφορούν την συμπαράσταση σε εμπερίστατους αδελφούς. Μια απο τις πρωτοβουλίες αυτές είναι η ίδρυση και αδιάλειπτη λειτουργία, για έκτη χρονιά τώρα, του κοινωνικού παντοπωλείου, τό οποίο βέβαια δεν λύνει τό πρόβλημα πολλών συνανθρώπων μας, αλλά οπωσδήποτε το απαλύνει σε μεγάλο βαθμό. Επίσης η Μητρόπολη με οποιονδήποτε τρόπο, βρίσκεται κοντά σε μεμονωμένες περιπτώσεις ατόμων αλλά καί συλλογικών φορέων, με τήν λειτουργία των ενοριακών φιλοπτώχων ταμείων, πού εκτός απο υλική στήριξη, προσφέρουν και στήριξη πνευματική. Θά ηταν παράλειψη αν δεν αναφερθώ, για παράδειγμα, στήν αξιέπαινη πρωτοβουλία του ενοριακού ναού του αγίου Σπυρίδωνος Ελασσώνος, που για πολλά χρόνια τώρα λειτουργεί την τράπεζα αίματος και έχει προσφέρει σημαντικά σε ανθρώπους πού είχαν ανάγκη. Εδώ όμως θά πρέπει να αναφερθώ και στήν παρουσία και προσφορά και των ιερών μας Μονών. Γνωρίζω ότι πέραν του πνευματικού έργου τους, δραστηριοποιούνται και σε φιλανθρωπικό επίπεδο. Είναι αμέτρητες οι περιπτώσεις ανθρώπων που καταφεύγουν στίς ιερές μας Μονές, και μέσα απο την συναναστροφή και επικοινωνία με τά μέλη των αδελφοτήτων, έχουν βοηθηθεί και ωφεληθεί. Επίσης η ιερά Μητρόπολη τα τελευταία χρόνια, έχει θέσει σε λειτουργία τήν σχολή γονέων με μηνιαίες συναντήσεις, όπου θίγονται οικογενειακά θέματα, και ελπίζω οτι μέσα απο αυτές τίς συναντήσεις οι νέοι γονείς εφοδιάζονται με γνώσεις και απόψεις πού θα φανούν χρήσιμες στό ιερή οικογενειακή τους αποστολή. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, που εν συντομία σας αναφέρω, συνθέτουν τό μωσαϊκό της φιλανθρωπικής και κοινωνικής δραστηριότητας της τοπικής μας Εκκλησίας. Κλείνοντας με την ερώτηση θέλω νά επισημάνω ότι το κοινωνικό, αλλά κυρίως τό φιλανθρωπικό έργο, είναι γιά τήν Εκκλησία μία ευαίσθητη αποστολή, που οφείλει νά την διαχειρίζεται με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, με λεπτούς χειρισμούς, με προσοχή στην προβολή και μακριά απο δημοσιότητα.
-Βρεθήκατε στην θέση του Πρωτοσύγκελου δίπλα στον αείμνηστο Μητροπολίτη Βασίλειο. Ζήσατε μαζί του ιστορικές και σημαντικές στιγμές υποδεχόμενοι κορυφαίες θεσμικές προσωπικότητες από τον χώρο της Εκκλησίας αλλά και της Πολιτικής στον τόπο, ανοίγοντας τις πόρτες της Μητροπόλεως για να τους υποδεχθείτε. Ποια ήταν η φιλοξενία που θυμάστε με τιμή στην περιοχή μας;
-Στην ιερατική μου πορεία καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε η διακονία μου κοντά στόν μακαριστό Μητροπολίτη Βασίλειο. Κοντά του υπηρέτησα δεκατέσσερα χρόνια, ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και μετέπειτα ως Πρωτοσύγκελλος. Όλα αυτά τα χρόνια για μένα ήταν ένα σχολείο στό πολύπλευρο έργο της διοίκησης. Ο αοίδιμος Βασίλειος ήταν ο άνθρωπος μέ όραμα και ευστροφία, που έδωσε άλλη πνοή στήν τοπική Εκκλησία της Ελασσώνος. Στήν Αρχιερατική του πορεία, και για τά χρόνια που βρέθηκα κοντά του, υπήρξαν πραγματικά ιστορικές στιγμές, πού έζησα και συνεργάστηκα ως άμεσος συνεργάτης του, με κορυφαία αυτή της επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, τόν Σεπτέμβριο του 2009 (18-21.9.2009). Η επίσκεψη αυτή έχει σηματοδοτήσει ιστορικά την Επαρχία μας και μένει τό πέρασμα του Πατριάρχου ανεξίτηλο απο τίς μνήμες των ανθρώπων, πού έζησαν αυτή την επίσκεψη, τίς ενορίες και τίς ιερές Μονές. Τις θεωρώ απο τίς ιστορικότερες στιγμές της τοπικής μας Εκκλησίας και Επαρχίας. Μνημονεύω επίσης και τίς κατά καιρούς επισκέψεις τού μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, όπως και τού νύν Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Από τόν πολιτικό χώρο ενθυμούμαι τό 2007 να υποδεχόμαστε τόν Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ο οποίος επισκέφθηκε τότε τις ιερές Μονές Παναγίας Ολυμπιωτίσσης και αγίας Τριάδος Σπαρμού. Στα πρώτα χρόνια της αρχιερωσύνης του Βασιλείου παρέστη επίσης σε εορτασμό Ελευθερίων ο τότε Π.τ.Δ. αείμνηστος πλέον Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Επί των ημερών της ταπεινής μου διακονίας σημειώνω την επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου και του Π.τ.Δ. κ. Προκοπίου Παυλοπούλου.
-Η κοινωνία της Ελασσόνας πολλές φορές σας αποκαλεί και με τον μικρό σας όνομα, όταν θα σας δει να περπατάτε στη κεντρική πλατεία, ακόμη και αν δεν έχει το θάρρος να σας προσφωνήσει ή να σας καλέσει σε μια παρέα κατ΄αυτόν τον τρόπο. Η νεολαία και οι συλλογικότητες πολλές φορές σας έχουν πλησιάσει με αγνή αμεσότητα, παραβλέποντας τον θεσμικό σας ρόλο, για να σας μιλήσουν και να συζητήσουν μαζί σας. Θέτουν λοιπόν ένα τελευταίο ερώτημα. Ζείτε στην Ελασσόνα πάρα πολλά χρόνια. Τι πιστεύετε ως Μητροπολίτης ότι πρέπει να γίνει πράξη στην πόλη και στην επαρχία ώστε να αναβαθμιστεί η περιοχή και να προσελκύσει επισκέπτες; Ο Όλυμπος, οι βυζαντινοί και εκκλησιαστικοί χώροι, οι αρχαιολογικοί χώροι, μπορούν να συνδεθούν; Μπορεί ο Δήμος Ελασσόνας να κάνει βήματα μπροστά; Και αν ναι με ποιον τρόπο;
-Μέ την χάρη του Θεού διακονώ στήν Ελασσώνα είκοσι χρόνια. Δεκατέσσερα ως πρεσβύτερος και έξι ως Επίσκοπος. Ολα αυτά τά χρόνια έχω αγαπήσει τούς ανθρώπους της Επαρχίας Ελασσώνος, αλλά ταυτόχρονα εισπράττω και την δική τους αγάπη, η οποία μου δίνει δύναμη νά στέκομαι και νά συνεχίζω. Τό έργο του κάθε επισκόπου είναι πολύ σημαντικό να ενισχύεται από την αγάπη του ποιμνίου του. Χαίρομαι κάθε φορά που θά βρεθώ έξω και οι συμπολίτες μου με χαιρετούν και συνομιλούν μαζί μου. Καμαρώνω τά νέα μας παιδιά και χαίρομαι κάθε φορά που θα βρεθώ έξω και θά με χαιρετήσουν. Τά παιδιά μας είναι η ελπίδα και τό μέλλον μας. Αξίζει να σταθούμε κοντά τους με ανυπόκριτη και γνήσια αγάπη και να επενδύσουμε σ΄αυτά. Σ’ αυτά εναποθέτουμε την τύχη του τόπου μας. Ζούμε σέ έναν τόπο και μία περιοχή που διαθέτει πολλές προοπτικές και ευκαιρίες, οι οποίες όμως έχουν μείνει ανεκμετάλλευτες. Εδώ πρέπει να τονίσω κάτι, που ίσως δεν θά ειναι και τόσο ευχάριστο. Η Επαρχία της Ελασσώνος, απο πολλά χρόνια τώρα, έχει τεθεί στό περιθώριο και τήν απομόνωση απο τους πιο υψηλά ισταμένους της πολιτείας. Η πόλη μας απο κομβικό σημείο της Ελλάδας που ήταν μέχρι πρίν απο λίγα χρόνια, σήμερα παραμένει στήν στασιμότητα. Μεγάλα έργα υποδομής, ανάπτυξης, ζωτικής σημασίας και πνοής, έχουν πραγματοποιηθεί εκτός της Επαρχίας Ελασσώνος. Με δεδομένες αυτές τίς συνθήκες αντιλαμβάνεσθε ότι οι προοπτικές γιά αξιοποίηση και αναβάθμιση παραμένουν ελάχιστες και η Ελασσώνα εξακολουθεί νά βρίσκεται περιφρονημένη, έχοντας μοναδικό της σύμμαχο τήν πλούσια ιστορία, τόν πολιτισμό και τήν φυσική της ομορφιά. Ως Εκκλησία όλα αυτά τα χρόνια αγωνιζόμαστε για τήν διάσωση και ανάδειξη του θρησκευτικού μας πλούτου, των ιερών μας Μονών, των εν ενεργεία και των ερημωμένων, και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τό εγχείρημα όμως καθίσταται εξόχως οδυνηρό καί ψυχοφθόρο λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Ωστόσο από τίς αδελφότητες των ιερών Μονών, με συνεργασία και μέ τήν έγκριση της Μητροπόλεως, έχουν γίνει αξιόλογες προσπάθειες και πολλά βήματα, ώστε αυτήν την στιγμή ο μεγαλύτερος όγκος επισκεπτών στην Επαρχία Ελασσώνος, να προέρχεται από τούς προσκυνητές και εκδρομείς των ιερών μας Μονών. Το ενδιαφέρον μας όμως για την αναβάθμιση, προβολή και διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δεν εξαντλείται στίς ιερές Μονές, που ήδη λειτουργούν με οργανωμένες αδελφότητες, αλλά επεκτείνεται και σε άλλους ιερούς ιστορικούς τόπους και μνημεία, στά οποία δημιουργούμε τίς προϋποθέσεις της επισκεψιμότητας. Αναφέρομαι στην έκ βάθρων ανακαίνιση της ιεράς Μονής αγίου Δημητρίου « Βαλέτσικου» Τσαριτσάνης και τήν ανοικοδόμηση νέας πτέρυγας στήν ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος «Παλαιοκαρυάς» Κρανέας, την δρομολόγηση μελετών για αποκατάσταση μνημείων και συντήρησης μουσειακών εκθεμάτων. Υπάρχουν ως σκέψη και άλλοι στόχοι και προγραμματισμοί, όσον αφορά τήν πολιτιστική μας κληρονομιά και τά μνημεία, τα οποία ελπίζουμε ότι σταδιακά θά μπορέσουμε νά υλοποιήσουμε. Όσον αφορά τόν Όλυμπο, είκοσι χρόνια τώρα που ζώ στή Ελασσόνα, ακούω πολλά, αλλά δυστυχώς δεν βλέπω νά γίνεται τίποτα. Έχω ένα όραμα ως Επίσκοπος για την περιοχή του Ολύμπου, επι μοναστηριακής εκτάσεως, το οποίο δεν θα αποκαλύψω ακόμα δημόσια, γιατί η υλοποίησή του απαιτεί μεγάλο κόστος καί απίστευτα ατελείωτες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ελπίζω κάποια στιγμή, εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες, να τό πραγματοποιήσουμε. Γιά οποιεσδήποτε άλλες πρωτοβουλίες, που αφορούν τόν Όλυμπο, καταλήγω στήν σκέψη ότι ο Όλυμπος χρειάζεται μια ιδιωτική πρωτοβουλία, απο ένα δυνατό, επιχειρηματικό και εφευρετικό μυαλό. Ο καθένας, απο τόν χώρο που υπηρετεί, προσπαθεί να κάνει βήματα μπροστά. Νά δημιουργήσει, νά δώσει κίνητρα καί νέες προοπτικές. Καί ο καθένας βέβαια είναι υπεύθυνος για τίς επιλογές του. Από το να μην κάνουμε τίποτα, ή τό χειρότερο νά σχολιάζουμε και να κατακρίνουμε για ό,τι γίνεται, ας κάνουμε τουλάχιστον αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε με τίς δυνατότητες και τά μέσα πού είχαμε στήν διάθεσή μας. Η ιστορία θα μας κρίνει.
Επιτρέψτε μου, εφόσον δεν είναι μέρος της συνεντεύξεως, αλλά με την ευκαιρία που μού δίδετε μέσω αυτής, νά αναφερθώ και στήν μεγάλη δοκιμασία πού περάσαμε και εξακολουθούμε να περνάμε, όχι μόνον τοπικά και εθνικά, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο με τό θέμα του κορονοϊού. Περάσαμε ένα δίμηνο επιβληθέντων αυστηρών μέτρων, τά οποία μάς κράτησαν μακριά απο τούς δικούς μας ανθρώπους. Ο νέος αυτός ιός διαμόρφωσε συνθήκες πραγματικά πρωτόγνωρες για τήν κοινωνία μας, αλλά και για τήν Εκκλησία. Είμαι βέβαιος όμως, οτι η θυσιαστική προσπάθεια όλων μας, είχε ικανοποιητικό αποτέλεσμα, σχετικά με τόν αριθμό των κρουσμάτων και των θυμάτων, εν συγκρίσει μέ άλλες χώρες. Ως Εκκλησία, αν και δεν μάς ήταν ευχάριστο λόγω και των ημερών του Πάσχα, ευθυγραμμιστήκαμε με τις, διά Νόμου, αποφάσεις της Πολιτείας και τις υποδείξεις των ειδικών υγείας, για την τέλεση των ιερών ακολουθιών χωρίς την συμμετοχή λαού και το κλείσιμο των Ναών, πρός αποφυγήν συναθροίσεως ατόμων και της ενδεχόμενης διασποράς του ιού. Συν Θεώ, επανερχόμαστε και πάλι στούς κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας των Ιερών Ναών, διατηρώντας ωστόσο μέχρι και την 5η Ιουνίου αυστηρά μέτρα ασφάλειας και προστασίας. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα το διήλθαμε εν προσευχή και σιωπή, παρακολουθώντας με αγωνία την εξέλιξη του ιού, τελώντας τα λειτουργικά μας καθήκοντα στόν Μητροπολιτικό ναό του αγίου Δημητρίου με απ’ευθείας διαδικτυακή μετάδοση, ώστε και μέ τόν τρόπο αυτό νά ήμασταν παρηγορητικά κοντά στούς ανθρώπους μας, πού δεν είχαν την δυνατότητα νά βρίσκονται μέσα στούς Ναούς. Δημόσια θέλω να τοὐς ευχαριστήσω και νά τούς επαινέσω γιά την κατανόηση και την υπομονή τους! Πιστεύω, με τήν βοήθεια του Θεού και την προσοχή όλων μας, νά μην αναγκαστούμε να αντιμετωπίσουμε νέο κύμα εξάπλωσης του ιού και νά υποβληθούμε σε δυσάρεστα μέτρα περιορισμού. Σάς ευχαριστώ.

Του Αντώνη Λιάνου
Photo: Vasilis Tsigiannis
Πηγή: elassona-city.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.