Header Ads

Γιόρτασε η Ι. Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος

Ήταν μια διαφορετική θρησκευτική πανήγυρη η φετινή για την Ι. Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος, που βρίσκεται στα Καλύβια Αναλήψεως, λίγο έξω από τη Συκέα Ελασσόνας. Προσαρμοσμένη στα μέτρα πρόληψης κατά της πανδημίας, χωρίς την πολύβουη παρουσία εκατοντάδων προσκυνητών και επισκεπτών, που συνηθίζουν να επισκέπτονται το ιστορικό μοναστήρι της επαρχίας Ελασσόνας, αλλά κυρίως με τη συμμετοχή δεκάδων ντόπιων πιστών και βέβαια χωρίς φαινόμενα συνωστισμού.

Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα πρόληψης έβαλαν τη δική της «σφραγίδα» στη μεγάλη γιορτή, αφού φρόντισαν να περιορίσουν αισθητά την προσέλευση επισκεπτών από διάφορες περιοχές και όμορους νομούς.

Την παραμονή της εορτής, στην Ι. Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος αρχικά τελέσθηκε η τελευταία Πασχαλινή Ακολουθία, η Ακολουθία της Ενάτης. Ακολούθησε αρχιερατικός πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός και Αρτοκλασία. Ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου συγχοροστάτησαν ο σεβασμ. μητροπολίτης Μποτσουάνας και Φρη Στέητ, υπέρτιμος και Έξαρχος Καλαχάρι (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) κ. Γεννάδιος και ο «οικοδεσπότης» σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων. Συλλειτούργησαν: ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, οι αρχιμανδρίτες π. Χριστοφόρος (της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου), π. Ισαάκ Τσαπόγλου (ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου – «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης), π. Παϊσιος Μπίσμπας, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και πλειάδα ιερέων της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, ενώ συμπροσευχήθηκε η γυναικεία αδελφότητα του μοναστηριού (υπό την ηγουμένη Παντάνασσα).
Στα Θεία Κηρύγματά τους, οι δύο μητροπολίτες αναφέρθηκαν στην πανδημία του κορονοϊού και στην ιδιαίτερα δύσκολη δοκιμασία όλων των ανθρώπων, στη δοκιμασία της Εκκλησίας και των πιστών.

«Η Εκκλησία ευθυγραμμίστηκε στις επιταγές της Πολιτείας και το έκανε από αγάπη για τον ίδιο τον άνθρωπο. Θέλησε και η Εκκλησία να προστατεύσει το πολύτιμο αγαθό της υγείας των πολιτών. Οι πιστοί μας προσευχήθηκαν για αρκετό καιρό, αλλά και στην περίοδο του Πάσχα, μέσα από τα σπίτια τους. Είναι σημαντικό πως αυτή η θυσία δεν πήγε χαμένη, αφού η Ελλάδα μας έχει λιγότερα κρούσματα και λιγότερα θύματα. Δοξολογούμε τον Θεό που μας έδωσε δύναμη και υπομονή, ευχαριστούμε τους πιστούς για την κατανόηση και την υπομονή τους. Η Εκκλησία μας προσεύχεται για όλους. Να συνεχίσουμε να παραμένουμε ασφαλείς, να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, να προσέχουμε τον εαυτό μας, να είμαστε πιο υπεύθυνοι», αναφέρθηκε με νόημα, ανάμεσα στα άλλα.

Ακόμη, έγινε ευρεία αναφορά στην εορτή της Αναλήψεως του Σωτήρος και στα μηνύματά της: «Είναι η μεγαλειώδης εορτή της Εκκλησίας μας, όπου εορτάζουμε την εις Ουρανό Ανάληψη του Κυρίου μας. Η εορτή της Αναλήψεως μας αποδεικνύει ότι ο Χριστός πήρε το ανθρώπινο σώμα και το έκανε σώμα λαμπρότατο. Το σώμα μας είναι το κατοικητήριο της ψυχής. Να προσέχουμε και να φροντίζουμε την ψυχή και το σώμα μας. Ο Χριστός θα ξανάρθει στη γη για να κρίνει ζώντας και νεκρούς. Ο Κύριος θα επανέλθει και πάλι στη γη και εμείς προετοιμαζόμαστε για την επάνοδό του…».

Ολοκληρώνοντας, να «καταθέσουμε» ένα πραγματικό στοιχείο που δείχνει τη φετινή διαφορετική πανήγυρη, χωρίς τη συνηθισμένη πολυκοσμία των τελευταίων χρόνων. Έως και πέρυσι, στην…προ κορονοϊού εποχή, στο διήμερο της συγκεκριμένης θρησκευτικής πανήγυρης της Αναλήψεως του Σωτήρος, υπήρχαν συνήθως επισκέψεις 30 και πλέον τουριστικών λεωφορείων, που μετέφεραν προσκυνητές από όμορους νομούς και όχι μόνο. Φέτος, εμφανίστηκαν… μόλις 2 λεωφορεία!

Στις διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις της Ι. Μονής Αναλήψεως του Σωτήρος, στα Καλύβια Αναλήψεως, έδωσαν το «παρών»:
Η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Πέτρος Τσακνάκης, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι Κίμων Τσούρης και Γιώργος Κατσιούρας, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Συκέας Δημ. Φωτίου, η αντιπρόεδρος του Ο.Κ.Π.Α.Π. Ελένη Ταζέ – Νίκου, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας πύραρχος Ζήσης Μπρούζας, αυτοδιοικητικοί, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας Λευθέρης Μουλτσιάς, ο δασάρχης Ελασσόνας Χρήστος Αναστόπουλος, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, κ.ά.

Του Γιάννη Μουκίδη
Πηγή: eleftheria.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.