Το Σαραντάπορο Ελασσόνας γιορτάζει την πολιούχο του Αγία Μαρίνα

Την πολιούχο τους Αγία Μαρίνα, γιορτάζουν οι κάτοικοι του Σαρανταπόρου του Δήμου Ελασσόνας.

Την Πέμπτη 16 Ιουλίου, παραμονή της εορτής, στις 7 το απόγευμα, θα ψαλλεί πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα.

Την Παρασκευηή 17 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής, στις 7 το πρωί θα ψαλλεί ο Όρθρος και στη συνέχεια η αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία.

Στη Θεία Λειτουργία της Αγίας Μαρίνας Σαρανταπόρου θα συγχοροστατήσουν οι Σεβασμ. Μητροπολίτες Ελασσόνας κ. Χαρίτων και Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, θα συλλειτουργήσουν αρχιμανδρίτες και ιερείς της περιοχής ενώ θα παραστούν οι αρχές του Δήμου Ελασσόνας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
Ο ιερός ναός Αγίας Μαρίνας Σαρανταπόρου έχει τη δική του ιστορία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα sarantaporo.gr: Η πρώτη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας θεμελιώθηκε το 1872 στην πλατεία του χωριού. Το 1943 πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς και το 1951-52 κατασκευάσθηκε εκ νέου από το 103ο Τάγμα Πεζικού (…είχε κατασκηνώσει στο Σαραντάπορο) με διοικητή τον συνταγματάρχη Νικόλαο Κοροβέση. Ο τότε διοικητής Κοροβέσης σκέφτηκε να χτίσει την εκκλησία, την οποία είχαν σκεπάσει προσωρινά με τέντες. Συστάθηκε τότε μια επιτροπή από τον διοικητή Κοροβέση, τον πρόεδρο του χωριού Ιωάννη Γκουτζουρέλα και τον δάσκαλο Ηλία Κωσταρίγκα, οι οποίοι επισκέφτηκαν τον τότε μητροπολίτη Καλλίνικο και του ζήτησαν βοήθεια για να ξαναχτιστεί η καμένη εκκλησία. Η Υπηρεσία Ανοικοδόμησης πρόσφερε όλα τα υλικά και σε 2-3 μήνες η εκκλησία ήταν έτοιμη.


Η εκκλησία αυτή κατεδαφίστηκε στις 7 Ιουνίου 1995, λόγω παλαιότητας και ζημιών που προκλήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό της Αιανής, για να χτιστεί και πάλι. Σε μικρό χρονικό διάστημα και με την οικονομική συμβολή όλων των Σαρανταποριτών αποπερατώθηκε και έγιναν τα Θυρανοίξια του νέου Ναού στις 23 Αυγούστου 1998, από τον μακαριστό μητροπολίτη Ελασσώνος Σεβαστιανό. Η νέα εκκλησία της Αγίας Μαρίνας αποτελεί ένα στολίδι που κοσμεί την πλατεία του Σαρανταπόρου, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι το τέμπλο και ο εσωτερικός διάκοσμος του Ναού.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι πριν πέντε χρόνια, στον ιερό ναό του Σαρανταπόρου προσήλθαν εκατοντάδες πιστοί και προσκυνητές για να προσκυνήσουν την Τίμια Κάρα της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνης, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ηλίων Αιδηψού και φιλοξενήθηκε για 3 ημέρες στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνας Σαρανταπόρου.
Του Γιάννη Μουκίδη 
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.