Ομόφωνο ΟΧΙ από Μεσοχώρι-Αμούρι για σταυλικές εγκαταστάσεις-βιοαερίο στη ΒΑΚΡΕΛ

Ανοιχτή λαική συνέλευση πραγματοποίησαν στο Μεσοχώρι, το βράδυ της Δευτέρας 6 Ιουλίου, οι Κοινότητες Μεσοχωρίου και Αμουρίου, για το μείζον θέμα που προέκυψε με ιδιωτική επιχείρηση στην τοποθεσία της ΒΑΚΡΕΛ, στην έξοδο από το Μεσοχώρι προς Δαμάσι, όπου η συγκεκριμένη εταιρεία που λειτουργεί σε μία έκταση 30 στρεμμάτων, ζητάει 20 επιπλέον στρέμματα από τον Δήμο Ελασσόνας για να επεκτείνει την επιχείρησή της.

Οι Κοινότητες Αμουρίου-Μεσοχωρίου αντέδρασαν ήδη δύο φορές ομόφωνα, σε συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν τρεις μήνες και πριν δεκαπέντε μέρες, αντίστοιχα. Η εταιρεία επιθυμεί να τοποθετήσει βιοαέριο αλλά όπως ισχυρίζεται οι τοπικές κοινωνίες δεν βοηθούν σε αυτό και εκείνη δεν διαθέτει τον ανάλογο χώρο στην ήδη υπάρχουσα έκταση. Το θέμα που την Τρίτη 7 Ιουλίου περνάει από το δημοτικό συμβούλιο της Ελασσόνας, όπως ισχυρίζονται οι δύο τοπικές κοινότητες, για να εγκριθεί εκμίσθωση των επιπλέον 20 στρεμμάτων, δεν γίνεται με την συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών και οι δύο πρόεδροι Γιάννης Ζαρλαδάνης και Ανδρέας Τσιώρης, ζητούν να μην προσπεραστούν από το δημοτικό συμβούλιο οι αρνητικές ομόφωνες αποφάσεις των δύο χωριών από την δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο αντίστοιχα. Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες πληροφορίες, που προέκυπταν από το ρεπορτάζ, πριν ξεκινήσει η λαική συνέλευση στο Μεσοχώρι, η αντιπολίτευση των συνδυασμών «Αλλάζουμε» και της «Λαικής Συσπείρωσης» έδειχναν πλήρως αντίθετες με το αίτημα της επιχείρησης ενώ και στους συνδυασμούς της συμπολίτευσης Γάτσα-Καρανίκα δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να υπάρχει ομοφωνία και σύμβουλοι τόνιζαν στην Elassona-city.gr πως θα ζητούσαν από τον ίδιο τον Δήμαρχο Νίκο Γάτσα και τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θανάση Ζιώγα, την αναβολή του συγκεκριμένου θέματος.

Ξεκινώντας την συζήτηση, το θέμα το άνοιξε ο πρόεδρος του Μεσοχωρίου Γιάννης Ζαρλαδάνης ο οποίος και τόνισε: «Μας ταλαιπωρεί 20 χρόνια μία συγκεκριμένη ιστορία. Εμείς είμαστε ομόφωνα αρνητικοί. Θα δώσω τον λόγο στους υπόλοιπους».

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας ανέφερε: «Μας προβληματίζει σαν Δήμο η δράση του επιχειρηματία και πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους συμβούλους, στη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση που γνωρίζουν καλά τα προβλήματα του τόπου. Η συγκεκριμένη επιχείρηση του κ. Κασίδη ζητάει μία επιπλέον έκταση, για να μπορέσει να κάνει μία μονάδα βιοαερίου, για να επεξεργάζεται τα λύματα. Στην αρχική αίτηση είχε ζητήσει να κάνει και σταυλικές εγκαταστάσεις. Το θεωρήσαμε ανεπίτρεπτο να γίνουν αυτές μέσα σε δημοτική έκταση. Γνωρίζουμε καλά πως κτηνοτρόφοι καταλαμβάνανε εκτάσεις από την δημόσια περιουσία επί δεκαετίες και μετά ζητούσαν να αγοράσουν ή να μισθώσουν τις συγκεκριμένες εκτάσεις που ανήκαν στον Δήμο. Από τον Δήμο λέγαμε και θα λέμε πάντα «ναι» σε τέτοια αιτήματα των κτηνοτρόφων διότι αυτοί οι άνθρωποι εδώ επένδυσαν. Δεν έχουμε πει «όχι» σε κανέναν γιατί δεν θέλουμε να καταστραφεί κανένας. Πρέπει εδώ να πούμε «ναι» ή «όχι». Όταν παντού λέμε «ναι», πως εδώ θα πούμε «όχι» στον κ. Κασίδη; Θέλουμε σαν Δήμος, με βάση το περιβαλλοντικό πρόβλημα, να υπάρξει μονάδα βιοαερίου ώστε να μην γίνεται αυτό που συμβαίνει στο περιβάλλον με τις μολύνσεις; Θέλουμε «ναι» να γίνει. Αυτή η επιχείρηση έχει 100-120 εργαζόμενους και αν κλείσει για έναν ή δύο μήνες με πρόστιμο, θα μείνουν χωρίς δουλειά και αυτό θα έχει αντίκτυπο και μέσα στην τοπική κοινωνία. Το θέλουμε; Όχι. Δεν μπορούμε ελαφρά τη καρδία να κλείσουμε τέτοιες επιχειρήσεις. Όσον αφορά τις κοινότητες που έχουν αρνητική άποψη απέναντι στο αίτημα, δεν έχω πειστεί ακόμα για τα επιχειρήματα των προέδρων, ώστε να κλείσει η επιχείρηση. Πρέπει και ο επιχειρηματίας να συμμαζευτεί στο αίτημά του. Το εστιατόριο, το βιοαέριο είναι υποχρέωση του. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να κλείσουμε μια επιχείρηση με τόσους εργαζόμενους. Φυσικά να εξυπηρετούνται οι τοπικοί πληθυσμοί. Αυτό το έχουμε ως προτεραιότητα».

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος Γιάννης Ζαρλαδάνης: «Δήμαρχε, θα διαφωνήσω στα 9 από τα 10 που είπες. Ή δεν έχετε καλή ενημέρωση εσείς ή εμείς ζούμε σε άλλη χώρα. Η αίτηση από τη ΒΑΚΡΕΛ έγινε το 2020 και όχι το 2019. Με τον κορωνοιό σταμάτησαν οι συζητήσεις και οι συνεδριάσεις. Είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας. Δεν θα δημιουργήσουμε όμως πρόβλημα σε αυτούς που ζουν εδώ. Κάτι πρέπει να κάνουμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας. Μες στα 30 στρέμματα που του έδωσε η κοινότητα Μεσοχωρίου επί προεδρίας Σλίκα, άλλαξε όλα τα δεδομένα η επιχείρηση σε βάθος χρόνου, από την μεταπώληση της και μετά. Στα υπόλοιπα στρέμματα που έχει θα μπορούσε να υλοποιήσει όλα όσα θέλει η επιχείρηση, την ώρα που καταλαμβάνει μόνο τα 3 στρέμματα. Και εκτός αυτού ο ίδιος ο κ. Κασίδης αναίρεσε αυτά που έλεγε ότι ήθελε μόνο 6 στρέμματα. Μετά ζητάει 30 στρέμματα. Ζητάει επιπλέον 20 στρέμματα για πάρκινγκ; Είναι δυνατόν; Μένω έκπληκτος. Να σεβαστούμε την ψήφο των πολιτών που μας τίμησαν και σας τίμησαν. Εγώ θέλω το βράδυ να κοιμάμαι ήσυχος. Απειληθήκαμε οι σύμβουλοι και σε βαθμό μεγάλο, επειδή αντιδρούμε. Θα τα πούμε όλα στην ώρα τους. Αναφέρθηκες Δήμαρχε, ότι ο Δήμος στηρίζει τους κτηνοτρόφους, όμως δεν μπορεί να στηρίζει τους επιχειρηματίες που θέλουν να διαλύσουν την κτηνοτροφία την ίδια. Πρέπει να το κατανοήσεις το πρόβλημα Δήμαρχε. Είναι πονεμένη ιστορία το χωριό μας. Τι είναι ο Δήμος να ζητούν επιχειρηματίες στρέμματα; Φιλανθρωπικό ίδρυμα; Να νοικιάζει στους επιχειρηματίες ο Δήμος; Να πάνε σε ιδιόκτητο και να πληρώσουν και να κάνουν βιοαερίο αν θέλουν. Ήταν κακός όμως ο πρόεδρος όταν μιλούσε για το ότι πίνουμε «καρκίνο» στο νερό που καταναλώνουμε, με όλα όσα συμβαίνουν στον Τιταρήσιο. Θα καταστρέψουμε 5-6 κτηνοτρόφους που ζούν γύρω από την επιχείρηση; Πρόεδρε του δημοτικού συμβουλίου, πάτε για έγκριση χωρίς τις αποφάσεις των δημοτών των δύο χωριών; Απαράδεκτο», κατέληξε απευθυνόμενος στον Θανάση Ζιώγα.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Αμουρίου Ανδρέας Τσιώρης ανέφερε: «Συμφωνώ σε όλα με τον πρόεδρο του Μεσοχωρίου. Δήμαρχε, το Καυκάκι αγοράστηκε από πάππου προς πάππου. Δεν μπορούμε να το δώσουμε στην επιχείρηση».

Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Λιάρος ανέφερε: «Είμαι υπέρ της απόφασης των δύο κοινοτήτων».

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Δραγατσίκης τόνισε: «Η ευαισθησία μου στους κτηνοτρόφους είναι τεράστια. Ότι πλήττει την τοπική οικονομία, δεν θα περάσει από το δημοτικό συμβούλιο. Δεν θα δοθούν για σταυλικές εγκαταστάσεις στρέμματα. Αλλά για το βιοαέριο θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να υλοποιηθεί ώστε να σταματήσει η μόλυνση του περιβάλλοντος».

Ο Δήμαρχος Νίκος Γάτσας ανέφερε εκνευρισμένος: «Δεν δέχομαι σε καμία περίπτωση να ακούω από έναν πρόεδρο κοινότητας να λέει ότι «Τα παιδιά μας πίνουν καρκίνο». Επικοινώνησα τώρα με την ΔΕΥΑ και μου ανέφερε ο διευθυντής πως οι μετρήσεις της ΔΕΥΑ Λάρισας ξεκαθαρίζουν ότι το νερό στο Μεσοχώρι είναι καθαρό. Εάν δεν ανακαλέσει, θα αποχωρήσω».

Εκεί παρενέβη ο Γιάννης Ζαρλαδάνης επισημαίνοντας ότι: «Δεν κατάλαβε ο Δήμαρχος τι είπα. Υπάρχει πομώνα ύδρευσης 40 ετών που πίνουμε νερό. Έγινε πομώνα ύδρευσης πριν δέκα χρόνια και όμως ο αγωγός περνάει από αυτήν και βρέθηκε πριν τρία χρόνια με έλεγχο, ρωτήστε τις υπηρεσίες σας Δήμαρχε, πως έχει νιτρικά το νερό. Καρκίνο πίνουν από τον Τιταρήσιο τα παιδιά μας. Η πομόνα βρίσκεται στον Τιταρήσιο, αυτό λέω. Επίσης, υπάρχει βιολογικός στη ΒΑΚΡΕΛ. Δούλευε πριν μεταπουληθεί και το ποτάμι ήταν καθαρό. Τώρα δεν δουλεύει. Γιατί επικαλείται το περιβάλλον ο επιχειρηματίας; Ας βάλει τον βιολογικό σε λειτουργία που υπάρχει. Για ποιο λόγο βιοαέριο;»

Τον λόγο πήρε ο πρώην πρόεδρος Αχιλλέας Σλίκας: «Σας ψήφισε το χωριό γιατί πίστεψε σε εσάς Δήμαρχε. Έγινε το Σφαγείο επί ημερών μου, για να μειώσουν το κόστος οι κτηνοτρόφοι. Δεχθήκαμε και τότε πιέσεις. Εμείς δώσαμε όμως για Σφαγείο την έκταση. Έγινε η περιοχή βιομηχανική περιοχή; Σε εκτιμώ πάρα πολύ Δήμαρχε και ειλικρινά δεν θέλω να συνδεθεί το όνομά σας, με το να μετατρέψετε τους κτηνοτρόφους από αφεντικά στο βιος τους, σε εργάτες στην περιοχή τους και να τους εκμεταλλεύονται οι άλλοι».

Ο Δήμαρχος Νίκος Γάτσας ανέφερε: «Εγώ και οι συνεργάτες μου, σας ακούσαμε με προσοχή. Χαίρομαι για την έμμεση επιδιόρθωση στην τοποθέτηση του προέδρου για το νερό, διότι το νερό είναι καθαρό που πίνουμε και είναι καλό και ποιοτικό. Δεν θα δώσουμε την έκταση για σταυλικές εγκαταστάσεις. Έχει απαντηθεί. Του είπαμε ένα μεγάλο «όχι». Δεν θέλουμε να κλείσει η επιχείρηση ούτε να αντιμετωπίζει θέματα με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Για το βιοαερίο και όσα είπε κάτοικος, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι τα λύματα με τα αίματα, επεξεργάζονται και αυτό μειώνει την περιβαλλοντική επιβάρυνση ώστε με τη μονάδα βιοαερίου να γίνει επεξεργασία των λυμάτων, όπως οι βιομηχανικές μονάδες γάλακτος δημιουργούν, αφού εκεί οδηγούμαστε. Θέλουμε μόνο να συμμορφωθεί η επιχείρηση με την περιβαλλοντική και εργασιακή νομοθεσία. Θα διαθέσουμε τα απολύτως απαραίτητα. Δεν θα αρνηθούμε σε κανέναν κτηνοτρόφο τις εκτάσεις που χρειάζεται. Αυτά τα 10 στρέμματα προς τον κ. Κασίδη, δεν θα τα στερηθεί κανένας. Είναι αμελητέα ποσότητα ως έκταση. Και εγώ και οι συνεργάτες μου θέλουμε να είναι πρώτα καλά οι δημότες μας και οι κτηνοτρόφοι μας και μετά ο κάθε κ. Κασίδης. Και ο Δήμαρχος δέχεται πιέσεις και οι τοπικοί και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Δεν μπορούμε να μην παίρνουμε αποφάσεις. Είμαστε εδώ για να παίρνουμε και να δουλεύουμε».

Ακολούθησαν συζητήσεις, τοποθετήσεις, χειροκροτήματα για τον πρόεδρο του Μεσοχωρίου από τον κόσμο, με τον ίδιο να ζητάει να παρθεί μια καλή απόφαση ή να πάει για αναβολή το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Έδωσαν το παρόν οι τοπικοί και δημοτικοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, κτηνοτρόφοι, αγρότες και πολίτες.

Πηγή: elassona-city.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.