Στη φάκα της Αστυνομίας η συμμορία των απατεώνων που «χτύπησε» σε Λάρισα, Ελασσόνα και Φάρσαλα

Οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο, το πετρέλαιο θέρμανσης και ο κορωνοϊός αποτέλεσαν κάποιες από τις αφορμές για να στηθεί μια τεράστια απάτη σε ολόκληρη την επικράτεια, η οποία είχε ως στόχο να εξαπατηθούν πολίτες και να πλουτίσουν οι επιτήδειοι απατεώνες.

Γνωστά τα περιστατικά στη Λάρισα, τους περασμένους μήνες, όταν κάποιοι άγνωστοι τηλεφωνούσαν σε εμπόρους και καταστηματάρχες, και προσποιούμενοι Λαρισαίο αντιδήμαρχο ζητούσαν βοήθεια για δωρεές. Με τον τρόπο αυτό ξεκινούσε η απάτη, αναγκάζοντας την Αστυνομία να ρίξει τα δικά της δίχτυα.

Έτσι χθες αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Λάρισας κατάφεραν να εξιχνιάσουν 46 διαφορετικές υποθέσεις σε ολόκληρη την επικράτεια, προχωρώντας στη σύλληψη ενός ατόμου έξω από το σπίτι στο Καματερό Αττικής, ενώ αναζητείται ένας ακόμη άνδρας και γίνεται προσπάθεια να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία και τρίτου προσώπου, τα οποία αποτελούσαν τον σκληρό πυρήνα της εγκληματικής συμμορίας.

Η δράση της εγκληματικής αυτής συμμορίας «χτύπησε» σε 29 διαφορετικές περιοχές στην Ελλάδα, ρίχνοντας τα δίχτυα της και στο νομό της Λάρισας (Λάρισα-Ελασσόνα-Φάρσαλα) προκαλώντας στα θύματά της ζημιά που υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ.

Στο κύκλωμα των απατεώνων φέρεται να συμμετέχουν τουλάχιστον άλλα 20 άτομα, τα οποία έχουν όλα ταυτοποιηθεί από τις αστυνομικές αρχές.

Όλοι τους κάτοικοι Αττικής επικοινωνούσαν τηλεφωνικά (με τη χρήση τηλεφωνικών καρτών που είναι ονομαστικοποιημένες σε αλλοδαπούς) με διάφορες εμπορικές επιχειρήσεις και προσποιούμενοι υπαρκτά πρόσωπα της περιοχής όπου εδρεύουν οι επιχειρήσεις –στόχοι, πραγματοποιούσαν παραγγελίες προϊόντων, ζητώντας παράλληλα αριθμούς ΙΒΑΝ για να καταθέσουν το αντίτιμο της παραγγελίας.

Σημειώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι δράστες συστήνονταν ως Αντιδήμαρχοι της αντίστοιχης περιοχής, ενώ στις τρεις απάτες που διέπραξαν στη Λάρισα, συστήθηκαν με το όνομα του Αντιδημάρχου Λαρισαίων. Στη συνέχεια προέβαιναν στην αποστολή πλαστογραφημένου αποδεικτικού μεταφοράς χρημάτων μέσω web banking, στο οποίο φαινόταν μεταφορά πολύ μεγαλύτερου ποσού από το συμφωνηθέν αντίτιμο και με πρόσχημα ότι έγινε λάθος, ζητούσαν από τους παθόντες να τους «επιστρέψουν» τη διαφορά. Όσοι από αυτούς (παθόντες) πείθονταν, «επέστρεφαν» κατόπιν υπόδειξης των δραστών τα χρήματα σε λογαριασμούς συνεργών της σπείρας αποκομίζοντας έτσι παράνομο οικονομικό όφελος.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υπεβλήθη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας.

Λ.Π.

Πηγή: Larissapress.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.