Συνάντηση κλιμακίου ΚΙΝΑΛ με Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων

Με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο Ιωάννη Κουρομπίνο, τον Αντιπρόεδρο Αναστάσιο Αντωνίου, τον Γραμματέα Χρήστο Μπαξεβάνο, παρουσία και του Γ. Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Νίκο Παλάσκα, συναντήθηκε κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής αποτελούμενο από τον Γραμματέα της Ν.Ε. Μιχάλη Τολίκα, τον πρώην Βουλευτή και πρώην πρόεδρο του ΕΛΓΑ και μέλος της Κ.Ε. Βασίλη Έξαρχο, το μέλος της Ν.Ε. Ευάγγελο ΜΠΑΡΑ, και τα μέλη του Αγροτικού Τομέα Στέλιο Νάνο και Γεώργιο Κυριλίδη.

Από την ειλικρινή και πολύ χρήσιμη συζήτηση που έγινε επιβεβαιώθηκε, ότι οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα και υπήρξε σύμπτωση απόψεων για την ανάγκη στήριξης από την πολιτεία της κτηνοτροφίας που αποτελεί πολύ σημαντικό τομέα της εθνικής μας οικονομίας.

Για να έχει η κτηνοτροφία ενισχυμένο ρόλο στο νέο παραγωγικό σύστημα που έχει ανάγκη η χώρα σύμφωνα με τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, απαιτούνται.

1. Αποτελεσματική λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες να μπει επιτέλους τέλος στη μάστιγα των ελληνοποιήσεων.

2. Επίσπευση πληρωμής της προκαταβολής των ενισχύσεων, ώστε οι κτηνοτρόφοι να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας και να μπορέσουν να προμηθευτούν τις ζωοτροφές σε καλύτερες τιμές.

3. Επαρκή οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

4. Ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και απλοποίηση των διαδικασιών νομιμοποίησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που καρκινοβατούν.

5. Επαρκή χρηματοδότηση προγραμμάτων εκσυγχρονισμού των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους μελετών.

6. Μέτρα για την μείωση της του κόστους παραγωγής (ζωοτροφές, καύσιμα, ηλεκτική ενέργεια, αγροτικά εφόδια)

7. Παροχή κινήτρων για την δημιουργία ισχυρών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών που θα παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην εμπορία των προϊόντων και στην προμήθεια των εφοδίων.

8. Βελτίωση των συστημάτων ασφάλισης του ζωικού κεφαλαίου για ελάφρυνση του κόστους ασφάλισης και εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων πρόληψης και καταπολέμησης ασθενειών για την κτηνοτροφία.

9. Παροχή κινήτρων σε νέους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην κτηνοτροφία.

10. Ενίσχυση με το απαραίτητο προσωπικό (κτηνίατροι, γεωπόνοι) και τα αναγκαία μέσα και εξοπλισμούς των κεντρικών και των περιφερειακών υπηρεσιών για την υποστήριξη των κτηνοτρόφων σε θέματα οργάνωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, γενετικής βελτίωσης και καλής διαβίωσης των ζώων, προστασίας από ασθένειες.
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.