Εξαφανίζονται ρίγανη και τσάι σε Ολυμπο και Κίσσαβο


«Απειλούνται με εξαφάνιση, στον Όλυμπο και στον Κίσσαβο, τα βότανα ρίγανη και τσάι, από συνεχή και χρόνια, ληστρική και αλόγιστη συλλογή τους», υποστηρίζει ο δασάρχης Λάρισας κ. Αστέριος Γκάτσικος.

Πρόσφατα, το Δασαρχείο Λάρισας συνέλαβε άτομο στη Σπηλιά Κισσάβου, σε δασική περιοχή, να έχει συλλέξει 20 κιλά τσάι, το οποίο και κατάσχεσε.

Λόγω της μεγάλης ποσότητας του βοτάνου που είχε στην κατοχή του, ήταν δεδομένο ότι η συλλογή του έγινε για εμπορική εκμετάλλευση και του επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα από τον νόμο πρόστιμα.

Τέτοιες περιπτώσεις, συλλογής μεγάλης ποσότητας βοτάνων, χωρίς άδεια από το Δασαρχείο, εκτιμάται ότι υπάρχουν εκατοντάδες κάθε χρόνο, και μάλιστα από άτομα που δεν σέβονται τον δασικό πλούτο, καθότι ξεριζώνουν τα φυτά, με αποτέλεσμα να μειώνουν στο ελάχιστο την πιθανότητα να ξαναναπτυχθούν στην περιοχή που έδρασαν.

Διαπιστώνεται πως για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να είναι δυσεύρετη η ρήγανη και το τσάι στον Κίσσαβο και στον Όλυμπο, που θεωρούνται πλούσια σε χλωρίδα βουνού, σημαίνει ότι προηγήθηκε συστηματικό ξερίζωμα των φυτών, από ανθρώπους που αδιαφορούν για την συντήρηση του φυσικού πλούτου των δασικών περιοχών και λειτουργούν με βάση το οικονομικό κέρδος που θα αποκομίσουν.

Της Λένας Κισσάβου
Πηγή: Εφ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.