Την Κοίμηση της Θεοτόκου τίμησε η Επ.Ελασσόνας (φώτο)

Μέσα σε ατμόσφαιρα θείας κατάνυξης και συγκίνησης εκατοντάδες ντόπιοι και επισκέπτες στην περιοχή της Ελασσόνας γιόρτασαν και φέτος την «καλοκαιρινή Πασχαλιά», τη δική τους… καλοκαιρινή «χαρμολύπη», το δικό τους «χαροποιόν πένθος» του Δεκαπενταύγουστου, την Κοίμηση της Παναγιάς.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν η ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας στην πόλη της Ελασσόνας, ενώ εκδηλώσεις με έντονο θρησκευτικό και παραδοσιακό «χρώμα» έγιναν στις γραφικές κωμοπόλεις του Λιβαδίου και της Τσαριτσάνης, καθώς και σε μικρά και μεγάλα χωριά της γύρω περιοχής.


ΕΛΑΣΣΟΝΑ


Παρασκευή απόγευμα, παραμονή της εορτής, στο Μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, με την παρουσία δεκάδων πιστών, τελέσθηκε στον προαύλιο χώρο της Μονής αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός, με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.


Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης εψάλησαν τα Εγκώμια της Παναγίας, από χορό ιεροψαλτών, με «φόντο» τη νυχτερινή άποψη της Ελασσόνας από ψηλά.


Ανήμερα της μεγάλης εορτής χθες Σάββατο, τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.


Πάντως, φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές, ήταν μικρότερη η προσέλευση ντόπιων και επισκεπτών που ανηφόρισαν στο ιστορικό Μοναστήρι της Ελασσόνας για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή Ιερή Εικόνα της Παναγίας Ολυμπιώτισσας και να προσευχηθούν στο …«καύχημα της Ελασσόνας», βιώνοντας τη Χάρη της για μια ακόμα χρονιά.


ΛΙΒΑΔΙ


Με τη συμμετοχή αρκετών προσκυνητών, το Λιβάδι, η ορεινή γραφική κωμόπολη του νομού Λάρισας, γιόρτασε και φέτος με λαμπρότητα την Παναγιά της, με θρησκευτικές εκδηλώσεις που έγιναν στον φερώνυμο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου Λιβαδίου. Δεκάδες πιστοί παρακολούθησαν με κατάνυξη τις Ιερές Ακολουθίες. Στην πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία χθες ανήμερα της Παναγίας χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.


ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ


Λαμπρός ο εορτασμός και στην ιστορική Τσαριτσάνη, όπου τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν με κατάνυξη οι κάτοικοί της. Την παραμονή της εορτής, το βράδυ, έγινε ο πανηγυρικός Εσπερινός ενώ χθες ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της Παναγιάς της Τσαριτσάνης.
ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ


Ανάλογες θρησκευτικές εκδηλώσεις έγιναν και στην ιστορική Ι. Μονή της «Παναγιάς της Τσούμας» στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι και βέβαια στα τοπικά διαμερίσματα Βαλανίδας, Κλεισούρας, Άκρης, Τσαπουρνιάς, Κρυόβρυσης, Μηλέας, Πυθίου, Καλυβίων, Καρυάς, Σαρανταπόρου, Γιαννωτών καθώς και στα φερώνυμα παρεκκλήσια του Κοκκινοπηλού και της Συκέας.


Του Γιάννη Μουκίδη

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.