Header Ads

Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων ΓΕΛ Ελασσόνας: "Η ζωή συνεχίζεται... Και αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουμε να διεκδικούμε"

Κάθε χρόνο όταν ανοίγουν τα σχολεία έχουμε προσδοκίες για μας και τα παιδιά μας, όνειρα, αλλά ειδικά φέτος έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία και προβληματισμό. Έχουμε στην πλάτη μας ήδη μια κρίση και μας φορτώνουν και άλλη μία. Και όπως και τότε, μας καλούν σε "εθνική ομοψυχία" για να φορτώσουν σε μας τα βάρη, για να σωθούν τα κέρδη των λίγων. Το σχολείο που πάνε τα παιδιά μας το ζούμε από πρώτο χέρι. Εκπαιδευτικοί λείπουν. Καθαρίστριες λείπουν. Υποδομές λείπουν. Αυτά είναι τα κύρια και τα σημαντικά και όχι ένα παγουρίνο και δυο μάσκες. Αυτό το σχολείο είναι που δοκιμάστηκε πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αυτό είναι το σχολείο που και τώρα ανοίγει χωρίς ουσιαστικά μέτρα για να συνεχιστεί η μορφωτική διαδικασία, για να καλυφτούν τα κενά που έχουν οι μαθητές, για να υπάρχει προστασία της υγείας και ασφάλεια των μαθητών. 

Το σχολείο αυτό ήταν απροετοίμαστο για τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας γιατί και πριν δεν ήταν οργανωμένο για να ικανοποιεί τις ανάγκες των μαθητών. Η κυβέρνηση από το καλοκαίρι ήδη μπορούσε να πάρει μέτρα για τα σχολεία. Χρόνο είχε. Χρήματα είχε. Πολιτική βούληση δεν είχε. Και τα δισεκατομμύρια ευρώ που πήρε τα χαρίζει "αριστερά και δεξιά". Κάνει τα χατίρια σε μεγάλες εταιρείες του Τουρισμού και των Μεταφορών. Γι' αυτό και σήμερα κάνει λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ακόμα και για τη λειτουργία των σχολείων, που η ίδια θεωρούσε αναγκαία και μάλιστα σε συνθήκες που το επιδημιολογικό φορτίο ήταν μικρότερο.

 Γι' αυτό λοιπόν είναι απόλυτα λογικό να μην έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Είναι λογικό να υπάρχει φόβος αλλά και θυμός. Γιατί είναι πρόκληση ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να λέει ότι τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός κοστίζουν. Αλήθεια; Από την τσέπη τους τα βάζουν; Ποιος πληρώνει ακόμα και γι' αυτήν την κουτσουρεμένη δημόσια Παιδεία; Εμείς πληρώνουμε και γι' αυτό έχουμε απαίτηση, και σωστά, να λειτουργούν τα σχολεία σωστά, με ασφάλεια.

 Γι' αυτό λέμε. Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση σημαίνει να έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμή μας να επιβάλλουμε το δίκιο μας. Βολεύει την κυβέρνηση να κατηγορεί τον κόσμο που έχει αγανακτήσει, ότι είναι αντιδραστικός, ότι είναι συνωμοσιολόγος. Βολεύει την κυβέρνηση να βάζει στο ίδιο τσουβάλι τα δίκαια αιτήματα γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών με τον ανορθολογισμό. 

Είναι κοροϊδία να γίνονται περίπου 20.000 προσλήψεις αναπληρωτών ενώ πέρσι έγιναν 42.000. Είναι κοροϊδία να λένε ότι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί κοστίζουν και γι' αυτό φέτος οι μόνιμες προσλήψεις είναι σταγόνα στον ωκεανό και μόνο για τα ειδικά σχολεία. Οι μόνιμοι διορισμοί συμβάλλουν ουσιαστικά στη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στη συνέχεια που ειδικά σε αυτήν την περίοδο αναδεικνύεται ακόμα πιο επιτακτική, λόγω και των συνεχών διαταραχών που υπάρχουν μέσα στην ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Γιατί τα κενά στη μόρφωση μεγαλώνουν και ήδη υπάρχουν κοινωνικές και μορφωτικές ανισότητες, ενώ η Εκπαίδευση γίνεται ολοένα και πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απολύτως ρεαλιστικό και αναγκαίο να υλοποιηθεί και το αίτημα για 15 μαθητές ανά τάξη. Και για να υπάρξει αποφυγή συνωστισμού, όπως και οι ειδικοί λένε, αλλά και για να καλυφτούν μορφωτικά κενά που δημιουργήθηκαν, αλλά και συνολικότερα, για την αναβάθμιση, τη βελτίωση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου σε κάθε σχολείο. Να βρεθούν εδώ και τώρα κενές αίθουσες (που υπάρχουν σε πολλά σχολεία), αλλά και αίθουσες σε δημόσιους χώρους που είναι κατάλληλες για μάθημα. 

Είναι κοροϊδία να λέει η κυβέρνηση ότι έχει πάρει μέτρα για την Υγεία όταν καθένας μας εύχεται να μη νοσήσει γιατί ξέρει σε τι κατάσταση είναι τα δημόσια νοσοκομεία. Δεν είναι πολυτέλεια, είναι μόνο απόλυτη προτεραιότητα να υπάρχουν μόνιμα νοσηλευτές στις σχολικές μονάδες και γιατροί σε ομάδες σχολείων. 

Είναι κοροϊδία να γίνονται τόσες ακριβώς προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας όσες και πέρσι, όταν δεν υπήρχε πανδημία. Τα σχολεία των παιδιών μας πρέπει να είναι και καθαρά και ασφαλή. Κι αυτό σημαίνει επαρκής αριθμός καθαριστριών σε κάθε σχολείο. Χωρίς καμία έκπτωση. 

Η ζωή συνεχίζεται... Και αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουμε να διεκδικούμε: -Άμεση πρόσληψη μόνιμων καθαριστριών(τουλάχιστον δύο) ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του σχολείου σε καθαριότητα. 
-Άμεση δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών, ώστε να αποσυμφορηθούν τα τμήματα των 27 παιδιών, αλλά και εκείνων με λιγότερα, στα οποία, δεν επαρκεί ο χώρος ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις που προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο. 
-Άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών. 
-Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την έγκαιρη και ασφαλή μετακίνηση των μαθητών που χρησιμοποιούν ΚΤΕΛ. Ειδικά τις ημέρες αιχμής (Τετάρτη και ημέρες που πληρώνονται συντάξεις) να πυκνώσουν τα δρομολόγια ώστε να μην εκτίθενται σε συνθήκες συγχρωτισμού ευπαθείς ομάδες. -Να γίνουν εδώ και τώρα έλεγχοι ώστε να λυθούν τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής. 
-Να λειτουργήσουν τα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης. 
-Όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στις Τέχνες και στον Αθλητισμό, προστατεύοντας τα από την έκθεση στην υποκουλτούρα των τηλεσκουπιδιών. Να δοθεί άμεσα χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες αποκατάστασης του κλειστού γυμναστηρίου ώστε να καλύψει ανάγκες άσκησης και δημιουργικής απασχόλησης. 
- Να υπάρχουν μόνιμα νοσηλευτές στις σχολικές μονάδες και γιατροί σε ομάδες σχολείων. 

Γι' αυτό το σίγουρο είναι ότι δεν θα παραιτηθούμε από τον αγώνα γιατί δεν θα παραιτηθούμε από τη ζωή. 

ΟΧΙ. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. 

ΟΧΙ. Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να ενοχοποιήσει το λαό. 

ΟΧΙ. Δεν χαλαρώσαμε εμείς και ήρθε το δεύτερο κύμα. 

ΝΑΙ! Το λογικό και ρεαλιστικό είναι η διεκδίκηση όλων αυτών που είναι αναγκαία για να γίνει σωστά και με ασφάλεια το μάθημα.


Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.