Εορτάζει ο Ι.Ν. Αγίου Ευσταθίου στην ΠΑΠ Ελασσόνας

Η Ελασσόνα τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευσταθίου, στον φερώνυμο Ιερό Ναό, που βρίσκεται μέσα στο στρατόπεδο της 361 ΠΑΠ / 3ος ΛΠ (στο 1ο χλμ. της εθνικής οδού Ελασσόνας – Κοζάνης).

Στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό, την  Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου το πρωί, με το υγειονομικό πρωτόκολλο της εποχής σε ισχύ, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, όπου θα λειτουργήσει ο σεβάσμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ.Χαρίτων.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Κυριακή αναμένεται να παραστούν οι αρχές της περιοχής,  στρατιωτικοί  και λίγοι προσκυνητές.

Λίγα λόγια για τον βίο του Αγίου:

Ο Άγιος ήταν αρχικά ειδωλολάτρης και ονομαζόταν Πλακίδας. Αρχιστράτηγος στον ρωμαϊκό στρατό επί αυτοκρατορίας Τραϊανού. Όταν ο Χριστός παρουσιάσθηκε μπροστά του μια μέρα στο δάσος με τη μορφή ελαφιού, ο Ευστάθιος πίστεψε και βαπτίσθηκε μαζί με τη σύζυγό του Θεοπίστη και τα παιδιά τους Αγάπιο και Θεόπιστο. 

Μόλις πληροφορήθηκε ο αυτοκράτορας ότι ο αξιωματικός του έγινε χριστιανός, τον απέπεμψε από τον στρατό και τον εξόρισε μαζί με την οικογένειά του. Μάλιστα, στον δρόμο για την εξορία ο Ευστάθιος χωρίσθηκε από τη σύζυγό του και τα παιδιά του. Έπειτα από κάποια χρόνια, ο Τραϊανός χρειάσθηκε ξανά την πολύτιμη προσφορά του Ευσταθίου και τον ανακάλεσε στο στράτευμά του. 

Οι πολεμικές ικανότητες του Αγίου χάρισαν στον αυτοκράτορα μεγάλες νίκες. Μάλιστα ο Ευστάθιος σε μια από τις εκστρατείες του βρήκε ξανά την οικογένειά του, η οποία όλα αυτά τα χρόνια είχε περάσει πολλές κακουχίες. 

Λίγο καιρό αργότερα ο Ανδριανός, διάδοχος του Τραϊανού, ζήτησε από τον Ευστάθιο να παραστεί σε θυσία που θα γινόταν σε ειδωλολατρικούς θεούς. Ο Ευστάθιος αρνήθηκε και ο αυτοκράτορας διέταξε να τον θανατώσουν, κλείνοντάς τον σε… πυρακτωμένο χάλκινο βόδι!

Του Γιάννη Μουκίδη

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.