Header Ads

Υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας κηδεύτηκε ο αγαπητός Νίκος Δημητριάδης

Με βαθιά συγκίνηση και απέραντη θλίψη είπαν το στερνό αντίο συγγενείς, φίλοι και πόντιοι καλλιτέχνες στον Νίκο Δημητριάδη, που κηδεύτηκε την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στον τόπο καταγωγής του, την Αετοράχη Ελασσόνας.

Ο Νίκος Δημητριάδης, γνωστός και αγαπητός λυράρης με το προσωνύμιο «Κουτσιούλας», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών μετά από ολιγοήμερη μάχη που έδωσε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Γεννημένος το 1937 από Πόντιους πρόσφυγες γονείς από το Μουρασούλ της επαρχίας Ζάρας (Απές), ήταν από τους λίγους αυτοδίδακτους λυράρηδες δεύτερης γενιάς στην επαρχία Ελασσόνας και η αξία του αναγνωρίστηκε πανελληνίως.

Η καμπάνα του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων στην Αετοράχη χτυπούσε από το πρωί πένθιμα. Έξω από το σπίτι του,εκεί που τυχεροί περαστικοί κοντοστέκονταν και κρυφάκουγαν τις γλυκόλαλες δοξαριές του, ξεκίνησε η νεκρική πομπή, υπό τους ήχους της λύρας και της φωνής του ίδιου στο τραγούδι «Ν’ αηλί τ’ εμόν την μάναν», μέρος της συλλεκτικής έκδοσηςCDπου επιμελήθηκε και εξέδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοράχης το 2011 και ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ως το μεγαλύτερο δώρο της καλλιτεχνικής του πορείας.

«Αποχαιρετούμε περήφανοι σήμερα με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση και θλίψη έναν μεγάλο καλλιτέχνη, έναν άνθρωπο της προσφοράς, της παράδοσης και του πολιτισμού» είπε, μεταξύ άλλων, στον επικήδειο που εκφώνησε ο Τάκης Βαμβακίδης, ο γνωστός ηθοποιός και στενός συγγενής του εκλιπόντος. «Αγαπημένε μας Κουτσούλα, οι συγχωριανοί σου δεν θα σε ξεχάσουν ποτέ, σε ευχαριστούμε θερμά για όλα όσα έκανες» πρόσθεσε.

Επικήδειο λόγο εκφώνησαν επίσης ο αδελφός του, Ιορδάνης Δημητριάδης, και ο Ελεασσονίτης συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Σαράτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην εφηβική ενέργεια, τη νηφάλια όψη, τη διακριτικότητα και τη συντροφικότητα του Νίκου Δημητριάδη, τα βράδια που μαζεύονταν στο μικρό καφενείο του χωριού και χορεύαν μυσταγωγικά μέχρι αργά το πρωί.

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η στιγμή που ο λυράρης Δημήτρης Πιπερίδης και ο τραγουδιστής Γιάννης Κουρτίδης, με τους οποίους είχε συνεργαστεί ο Νίκος Δημητριάδης στο παρελθόν, λίγο πριν την ταφή ερμήνευσαν ποντιακά επιτραπέζια τραγούδια, σαν ένα τελευταίο μουχαπέτ’,που ο ίδιος τόσο αγαπούσε.

Στην εξόδιο ακολουθία του παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας, ο πρώην Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου,ο Πρόεδρος των ποντιακών σωματείων κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της ΠαμποντιακήςΟμοσπονδίας Ελλάδος κ. Στάθης Κατσίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη πολιτιστικών και ποντιακών συλλόγων της περιοχής, συγγενείς και φίλοι από όλη την Ελλάδα.

Η οικογένεια του Νίκου Δημητριάδη ευχαριστεί θερμά όλους όσους της συμπαραστάθηκαν στο πένθος της.


Πηγή: elassona-city.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.