Με Αλεξίπτωτο Πλαγιάς (PARAPENTE) στον Όλυμπο

 Πως είναι να πετάς; όχι με αεροπλάνο ή με κάποιο άλλο μηχανικό μέσο αλλά με τη βοήθεια του αέρα και μόνο, όπως ακριβώς και τα πουλιά.

Την απάντηση σ’ αυτή την απορία ανέλαβε να μας τη δώσει ο Μάκης Σαμαράς.  Έμπειρος πιλότος με χιλιάδες ώρες πτήσης στα αλεξίπτωτα πλαγιάς, παρέχει σε όποιον επιθυμεί, τη δυνατότητα να βιώσει αυτή τη μοναδική εμπειρία. 

Βρεθήκαμε λοιπόν μια ωραία μέρα στον Όλυμπο, στα 1500+ μέτρα όπου είναι το σημείο απογείωσης των αλεξιπτωτιστών. Μαγευτική θέα, που γεμίζει το μάτι και σε προδιαθέτει γι’ αυτό που θα ζήσεις σε λίγο.  

Έλεγχος στον εξοπλισμό,  τσεκάρισμα και διπλοτσεκάρισμα (δεν αφήνεται τίποτα στην τύχη, ακόμα και εφεδρικό αλεξίπτωτο υπάρχει στην πλάτη του πιλότου σε περίπτωση που χρειαστεί), δέσιμο πιλότου και επιβάτη και αναμονή για την ριπή αέρα που θα μας απογειώσει, μεταφέροντάς μας στον ουρανό.

Δεν αργεί πολύ να έρθει, ο θόλος ανοίγει  και με λίγο τρέξιμο στην κατηφόρα, απογειωνόμαστε. Μέχρι να συνειδητοποιήσει ο εγκέφαλος αυτό που συμβαίνει έχουμε απομακρυνθεί αρκετά από το σημείο απογείωσης. Επικρατεί απόλυτη ηρεμία με μόνο τον ήχο του αέρα να φτάνει στα αυτιά μας.  Η θέα μαγευτική, από μια πολυθρόνα που πετάει στον ουρανό. Ο Μάκης εξηγεί τι κάνουμε και που πάμε, ελέγχοντας πλήρως την πορείας μας και ψάχνοντας τα ‘θερμικά’ που θα μας επιτρέψουν να πετάμε για όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν είναι εύκολο να περιγραφούν  με λόγια οι εικόνες που έχουμε μπροστά μας. Ο Όλυμπος από τη μία, ο Θεσσαλικός κάμπος από την άλλη, κάτω μας ο δρόμος με τις φιδίσιες στροφές. 

Καμία σχέση η πτήση με αεροπλάνα με την πτήση με ένα αλεξίπτωτο πλαγιάς. Εδώ πετάς καθισμένος σε μια αναπαυτική θέση που κρέμεται με σχοινιά από ένα πανί. Αισθάνεσαι τον αέρα στο πρόσωπο, χαζεύεις με τη θέα και απολαμβάνεις την ήρεμη πορεία, όπως ακριβώς τα πουλιά, κινούμενοι από ανατολή σε δύση και από βορά σε νότο. Η προσγείωση στο προκαθορισμένο σημείο γίνεται εύκολα και άνετα, σηματοδοτώντας το τέλος μιας ευχάριστης και μοναδικής εμπειρίας.

Πως μπορεί όμως κάποιος να ζήσει μια τέτοια εμπειρία;  δεν χάσαμε την ευκαιρία να θέσουμε μερικές ερωτήσεις στον πιλότο μας και πρόεδρο του Αεραθλητικού Συλλόγου Ολύμπου Ελασσόνας (Α.Σ.Ο.ΕΛ), Μάκη Σαμαρά.

-Τι είναι ο Α.Σ.Ο.Ελ, που βρίσκεται και τι κάνει ;

ΜΣ. Ο Αεραθλητικός Σύλλογος Ολύμπου Ελασσόνας (Α.Σ.Ο.ΕΛ) ιδρύθηκε το 2017, έχει έδρα την Ελασσόνας  και σήμερα αριθμεί 29 μέλη. Σκοπός του συλλόγου είναι η ανάδειξη του αθλήματος μέσω της σωστής και ασφαλούς οδού, προς τα νέα μέλη. Παρέχουμε εκπαίδευση νέων πιλότων,  εξετάσεις αναβάθμισης διπλωμάτων, διεξαγωγή αγώνων.

-Μπορεί κάποιος να πετάξει αν δεν έχει καμία σχέση με το χώρο;

ΜΣ. Φυσικά και μπορεί να πετάξει, έστω και αν δεν έχει καμιά εμπειρία, με διθέσια πτήση ‘Τάντεμ’ γνωστή και σαν πτήση εθισμού, κατόπιν συνεννόησης με το σύλλογο. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι : 6979675513 Μάκης και 6932418270 Παναγιώτης.

-Αν κάποιος εθιστεί πολύ και θελήσει να συνεχίσει, τι γίνεται;

ΜΣ. Το κόστος της βασικής εκπαίδευσης είναι στα 700€ και γίνεται από ιδιώτη εκπαιδευτή, αφού προηγουμένως έχει εγγραφεί ο ενδιαφερόμενος σε κάποιον σύλλογο ώστε να εκδοθεί η αθλητική κάρτα από την ομοσπονδία. Το κόστος για καινούριο εξοπλισμό είναι περίπου στα 3500€ και περιλαμβάνει Φτερό, κάθισμα, εφεδρικό, καραμπινερ, κράνος. Για μεταχειρισμένο, είναι ανάλογα με τις ώρες πτήσης του εξοπλισμού και είναι περίπου στα 1500€.  Φυσικά θα πρέπει να είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα από εξειδικευμένο κατάστημα που θα προτείνει ο εκπαιδευτής ή ο σύλλογος.

Αυτά τα ωραία ζήσαμε και μάθαμε μια μέρα στον Όλυμπο. Ελπίζω να λύθηκαν κάποιες απορίες σας και σας  προτείνουμε ανεπιφύλακτα να ζήσετε την εμπειρία.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.