Ποιοι και γιατί δεν πληρώθηκαν την προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης

 Πραγματοποιήθηκε,, η πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης, ύψους 696.596.038,36 ευρώ, σε 539.609 δικαιούχους σε όλη τη χώρα. Τα χρήματα άρχισαν να είναι διαθέσιμα από το απόγευμα της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου στα ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς και από χθες το πρωί σταδιακά και στις υπόλοιπες τράπεζες.

Η πληρωμή της προκαταβολής αφορούσε και 30.131 αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων 2020. Το καταβληθέν ποσό αντιστοιχεί στο 99,22% της συνολικά δικαιούμενης ενίσχυσης, με βάση τις αιτήσεις για το έτος 2020.

Οι «ΕΚΤΟΣ»

Από τη διαδικασία ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν για τη χορήγηση της προκαταβολής, εντοπίστηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ευρήματα που επηρέασαν μερικά ή ολικά την πληρωμή των ορισμένων δικαιούχων. Έτσι, δεν πληρώθηκαν:

✱ 47.076 παραγωγοί με δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ. Εφόσον μετά τον υπολογισμό των επόμενων πληρωμών το συνολικό ποσό τους είναι μεγαλύτερο των 250 ευρώ, θα πληρωθούν στην εκκαθάριση, όπως προβλέπει ο κανονισμός.

✱ 113 παραγωγοί που δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού.

✱ 691 παραγωγοί για τους οποίους εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού γεωργού, καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήματος από το υπουργείο Οικονομικών.

✱ 1.870 παραγωγοί για τους οποίους εκκρεμούσε η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων (προσκόμιση συμπληρωματικών δικαιολογητικών, σύνθετες περιπτώσεις κληρονομιάς κ.λπ.).

✱ 461 άτομα που δεν ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού που δήλωσαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης με το τραπεζικό ίδρυμα.

✱ 1.202 παραγωγοί που κρίθηκαν μη δικαιούχοι, μετά από ελέγχους που διενήργησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω μεγάλης απόκλισης μεταξύ δηλωθέντων και προσδιορισθέντων στοιχείων.

✱ 1.722 παραγωγοί με μη τεκμηρίωση ιδιοκτησίας για το σύνολο ή μέρος των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2020, σε σχέση με τα στοιχεία που τηρούνται στην ΑΑΔΕ.

Επίλυση προβλημάτων

Όσοι δεν πληρώθηκαν τώρα, και εφόσον επιλυθούν τα προβλήματα, θα λάβουν τα χρήματά τους τον Δεκέμβριο, με την καταβολή της εξόφλησης της Βασικής Ενίσχυσης και του Πρασινίσματος. Ήδη ξεκίνησε, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, η επίλυση των εκκρεμοτήτων για τους δικαιούχους που εντοπίστηκαν με πρόβλημα στο κριτήριο του ενεργού γεωργού.

Όσον αφορά 1.619 παραγωγούς που έχουν δηλώσει ενοικιαζόμενο ιδιωτικό βοσκότοπο, με εκκρεμή τεκμηρίωση ιδιοκτησίας, θα πρέπει να προβούν σε διορθωτικές ενέργειες. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, βοσκότοποι με εκκρεμή τεκμηρίωση ιδιοκτησίας θα εξαιρεθούν από την πληρωμή της εξόφλησης και τυχόν καταβληθείσες ενισχύσεις θα επιστραφούν με τις ισχύουσες διαδικασίες.

Για όσους από αυτούς τους παραγωγούς διεξάγεται προγραμματισμένος επιτόπιος ή ειδικός έλεγχος από την κεντρική υπηρεσία και τις περιφερειακές υπηρεσίες του Οργανισμού θα προσκομίσουν τα έγγραφα τεκμηρίωσης και κατά τον έλεγχο. Στις περιπτώσεις ευρημάτων, θα υπάρξουν επιπτώσεις στο δικαιούμενο ποσό της βασικής ενίσχυσης.

Τέλος, το σύστημα για την υποβολή διοικητικών πράξεων για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2020 θα είναι διαθέσιμο στο αμέσως επόμενο διάστημα. Τα αιτήματα διοικητικών πράξεων για το έτος 2020 καταχωρούνται μόνο ηλεκτρονικά, είτε μέσω ΚΥΔ, είτε απευθείας στο ΟΠΣΕΑΕ.

Πηγή: ypaithros.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.