Πριν από την παρέλαση και φέτος η προκαταβολή των άμεσων ενισχύσεων

«Κλείδωσε» για την εβδομάδα που προηγείται της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου η χορήγηση της προκαταβολής των άμεσων ενισχύσεων, ύψους 750 εκατ. ευρώ περίπου, στους δικαιούχους παραγωγούς. Από το ρεπορτάζ της «ΥΧ» προκύπτει ότι στόχος είναι να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με αυτήν των δύο προηγούμενων ετών, ώστε οι πληρωμές (70% προκαταβολή) να πραγματοποιηθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς τα τέλη του μηνός, και πιο συγκεκριμένα κατά την εβδομάδα από τη Δευτέρα 19 με Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020.

Όσο για το υπόλοιπο 30% της Βασικής Ενίσχυσης, μαζί με το Πρασίνισμα και την Ενίσχυση για τους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας, δηλαδή η εκκαθάριση των άμεσων ενισχύσεων έτους 2020, θα καταβληθεί στο σύνολο των δικαιούχων παραγωγών, ως είθισται, από τα μέσα προς τα τέλη Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε τις αποφάσεις της ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, όταν ανακοίνωσε τα πρώτα έκτακτα μέτρα στήριξης των παραγωγών εξαιτίας της κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού. Μεταξύ αυτών, είναι και η δυνατότητα που παρέχεται στα κράτη-μέλη να χορηγήσουν προκαταβολή των άμεσων ενισχύσεων σε ποσοστό από 50% σε 70%, ενώ δυνατή είναι και η αύξηση των πληρωμών αγροτικής ανάπτυξης από το 75% στο 85%. Βάσει του Κανονισμού, η προκαταβολή των άμεσων ενισχύσεων δύναται να χορηγείται στους δικαιούχους παραγωγούς από τις 16 Οκτωβρίου και μετά.

Μεταβιβάσεις Δικαιωμάτων

Προς το παρόν, πάντως, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζουν να διενεργούν τον διοικητικό έλεγχο των αιτήσεων Μεταβίβασης Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης έτους 2020. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ», η διαδικασία προχωράει απρόσκοπτα, με το 89% περίπου των αιτήσεων να έχει ήδη εγκριθεί. Ειδικότερα, από τις συνολικά 32.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί περίπου 28.500, ενώ υπό έλεγχο είναι 3.500 αιτήσεις.

Τεχνική λύση

Αξίζει να σημειωθεί ότι και για το έτος 2020 εφαρμόστηκε ξανά η προσωρινή κατανομή των βοσκότοπων, που ίσχυε από το 2015, αλλά επικαιροποιημένη με βάση τόσο τις απαιτήσεις που καταγράφηκαν στο ΟΣΔΕ 2020, όσο και των όποιων μεμονωμένων αποφάσεων των σχετικών υπουργικών αποφάσεων. Να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με το άρθρο 32 του Ν. 4599/2019, δόθηκε παράταση της ισχύουσας προσωρινής κατανομής έως τις 31/12/2021.

Υπενθυμίζεται ότι για την προσωρινή κατανομή, που υλοποιείται από το 2015 βάσει της ΚΥΑ 873/55993/2015, διευκρινίζεται ότι τα ζώα δύναται να βόσκουν στις βοσκήσιμες γαίες, που δεν είναι απαραίτητα οι προσδιοριζόμενες στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ ως επιλέξιμες. Δηλαδή, περιλαμβάνονται και οι μη επιλέξιμες εκτάσεις, οι οποίες παραδοσιακά βόσκονται.

Πρόκειται για τη λεγόμενη «τεχνική λύση», η οποία εξασφαλίζει την πληρωμή 94.000 κτηνοτρόφων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διαθέτουν ιδιωτικούς βοσκότοπους.

Πηγή: ypaithros.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.