Αντώνης Λιάνος: Δεν ενστερνίζομαι την έννοια καταφύγιο, δεν θα υπηρετήσω κάτι τέτοιο

 Διάβασα με μεγάλη προσοχή την ανακοίνωση του Δήμου Ελασσόνας για την δημιουργία Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.

Σε προσωπικό επίπεδο εξέφρασα την αρνητική μου άποψη για την δημιουργία του συγκεκριμένου χώρου στην Ελασσόνα και δη στην περιοχή των Αραδοσιβίων. Την εξέφρασα και προς τον ίδιο τον Δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Γάτσα και προς τον αναπληρωτή δημάρχου Δημήτρη Καρανίκα.

Η δημιουργία Καταφυγίου δεν έχει καμία σχέση με την λειτουργία Προσωρινού Χώρου Φιλοξενίας όπως τυγχάνει να είναι αυτήν την στιγμή εν ζωή το Πάρκο Φιλοξενίας και το Αναρρωτήριο στα πρώην Σφαγεία της πόλης.

Είναι πάμπολλα τα παραδείγματα στην Ελλάδα όπου τα Καταφύγια δημιουργήθηκαν με τις καλύτερες προθέσεις από τους Δημάρχους αλλά η μη σωστή κατανόηση του ζητήματος και της καθημερινής διαδικασίας και λειτουργίας εξυπηρέτησης των φιλοξενούμενων ζώων καθώς και η νοοτροπία των πολιτών να παρατούν έξω από τα καταφύγια τα αδέσποτα ζώα, δημιούργησε ανυπέρβλητα προβλήματα στην διαβίωση των αδέσποτων, με αποτέλεσμα ή την τεράστια συμφόρηση σε πολύ μικρούς χώρους για 30 ή 60 σκυλιά που ήταν τετραπλάσια ή οι εικόνες με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, αφού ήταν αδύνατο όλο το εγχείρημα να κρατηθεί εν ζωή σε καθημερινή βάση από τρεις υπαλλήλους του Δήμου ή πέντε εθελοντές.

Όποιος έχει επισκεφθεί καταφύγια στην Ελλάδα, όποιος γνωρίζει από το ζήτημα "Αδέσποτα" μπορεί να αντιληφθεί γιατί εκφράζω τη συγκεκριμένη άποψη. Εγώ μπορεί να υπήρέτησα την πόλη στο πεζοδρόμιο ως εθελοντής και εδώ και έξι μήνες ως αρμόδιος συνεργαζόμενος υπεύθυνος για τα αδέσποτα στον Δήμο, όμως δεν είμαι ο Δήμος Ελασσόνας, δεν εκλέχτηκα, δεν αποφασίζω. Η απόφαση του Δημάρχου και του αναπληρωτή καθώς και της δημοτικής αρχής να δαπανηθούν 80.000 ευρώ από πόρους του Δήμου και άλλα 372.000 ευρώ μέσω του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 2 σίγουρα είναι αξιοσημείωτο αλλά για τις εποχές που ζούμε και για την ευαισθησία της σημερινής δημοτικής αρχής που το έχει δείξει εδώ και ενάμιση χρόνο αλλά θεωρώ ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αλλιώς τα χρήματα ή να μην δαπανηθούν για ένα τέτοιο έργο.

Στο Πάρκο Φιλοξενίας, παρουσία του Δημάρχου και των εθελοντών, ενημέρωσα τον ανώτατο θεσμό της πόλης, για το πως μέσα από την αυτοοργάνωση πέντε άνθρωποι, τόσοι είναι οι εθελοντές σε καθημερινή βάση που προσφέρουν τα μέγιστα αφιλοκερδώς και επειδή αγαπούν τα αδέσποτα, έρχονται αντιμέτωποι με δυσκολίες που ο απλός νους δεν τις φαντάζεται. Ωραίο λοιπόν να "μαζευτούν τα αδέσποτα", ωραίο και να μην υπάρχει εγκατάλειψη και επιθετικότητα. Κανείς δεν τις θέλει. Ξεκάθαρες κουβέντες όμως. Ποιος θα κάνει αυτό που κάνουν οι εθελοντές;

Ένα παρκάκι με αγάπη δημιουργήθηκε και ελάχιστοι προσφέρουν. Ευελπιστώ να έχουν πάρει τη σωστή απόφαση στο δήμο Ελασσόνας.

Μετρώντας δύο ακόμη εναπομείναντες μήνες συνεργασίας και έχοντας μάθει να τηρώ την υπογραφή μου και προς τον Δήμο Ελασσόνας που έχω βάλει αλλά και την προσωπική μου υπόσχεση πριν χρόνια και προς την εθελόντρια φιλόζωη Ρούλα Γιαβούρογλου που σήμερα δεν συνεργαζόμαστε πια μαζί ότι "Δεν θα συμμετέχω ποτέ σε καταφύγιο", τέλος Γενάρη και λόγω προσωπικών θεμάτων υγείας που γνωρίζει ο ίδιος ο προσωπικός μου φίλος και συγγενής Δήμαρχος Νίκος Γάτσας αλλά και λόγω αξιοπρέπειας στα πιστεύω μου, θα ανακοινώσω και την οριστική μου απεμπλοκή προς τους συμπολίτες μου και εθελοντικά και επαγγελματικά από τα αδέσποτα και τον Δήμο Ελασσόνας. Δεν ενστερνίζομαι την έννοια "καταφύγιο", δεν θα υπηρετήσω κάτι τέτοιο.

Με τιμή,
Αντώνης Λιάνος

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.