Σαμαρίνα! Το ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων!

 Επιβλητικές βουνοκορφές, τοπία που κόβουν την ανάσα, αλπικές εικόνες και ήχοι της φύσης να πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα. Όλα αυτά συνθέτουν το σκηνικό σε ένα ελληνικό χωριό που ξεχωρίζει. Όχι μόνο για την ομορφιά του αλλά και για το γεγονός ότι θεωρείται το ψηλότερο των Βαλκανίων.

 Γραφική και επιβλητική, στέκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές του Σμόλικα και μπορεί να σου προσφέρει λίγες μέρες απόλυτης χαλάρωσης μακριά από όλους και από όλα. Αν αυτές τις μέρες καταφέρεις και τις ξεκλέψεις μέσα στο φθινόπωρο, τότε μην το σκεφτείς καθόλου. Ετοίμαστε βαλίτσες και έφυγες!

Η Σαμαρίνα είναι το όμορφο χωριό των Γρεβενών που αποτελεί δημοφιλή προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου. Γιατί έχει πάντα να σου προσφέρει την ομορφιά της φύσης, την ησυχία και το πολύ καλό φαγητό. Το τελευταίο είναι το σήμα κατατεθέν του αφού αν είσαι καλοφαγάς και σου αρέσει το κρέας, εκεί θα κάνεις ένα παραδοσιακό γαστρονομικό ταξίδι.

Το υψόμετρο της Σαμαρίνας είναι τα 1.450 μέτρα και γι’ αυτό δε θεωρείται μόνο το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας αλλά και ολόκληρων των Βαλκανίων. Το γνήσιο αυτό βλαχοχώρι κρατάει τις παραδόσεις και εκεί θα δεις μια άλλη Ελλάδα που τόσο μπορεί να νοσταλγείς στην καθημερινότητά σου.

Στο χωριό ζούνε σήμερα 40 άνθρωποι που ασχολούνται με τη κτηνοτροφία, την υλοτομία και τον τουρισμό. Το καλοκαίρι, φθάνει να έχει πληθυσμό έως και 5000 ανθρώπους καθώς αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό λόγω της δροσιάς που διαθέτει κατά τους ζεστούς θερινούς μήνες. Τα τελευταία χρόνια, τείνει να αποτελέσει σημαντικό τουριστικό προορισμό και τους χειμερινούς μήνες λόγω της μικρής απόστασης από το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας Γρεβενών. Για το λόγο αυτό, κατασκευάζονται συνεχώς νέοι ξενώνες, ξενοδοχεία και καταστήματα.

Η Σαμαρίνα είναι περιτριγυρισμένη από πυκνά δάση πεύκου, οξιάς, πυξαριού, ελάτων, δρυών, ιτιών κτλ. Επίσης, ιδιαίτερα έντονη είναι η παρουσία πανίδας με αρκούδες, ζαρκάδια, λύκους, αλεπούδες, κουνάβια, σκίουρους, αγριόχοιρους και λαγούς. Στο εσωτερικό του χωριού υπάρχουν διάσπαρτα πετρόκτιστα σπίτια, κτίρια και μνημεία. Διαθέτει επίσης, πολλές πηγές με άφθονα νερά, φυσικό πλούτο και υγιεινότατο κλίμα. Κατόπιν όλων αυτών συχνά αποκαλείται και "Ωραία Σαμαρίνα".

Η ιστορία της Σαμαρίνας είναι επίσης πλούσια μιας και χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ενδείξεις και επιγραφές αποδεικνύουν ότι το χωριό κατοικούνταν από τον 16ο αιώνα, ενώ στις εποχές της μεγάλης ακμής της τον 18ο αιώνα είχε φθάσει να έχει πληθυσμό 15000 ανθρώπων. Κατά την επανάσταση του 1821 διακρίθηκαν πολλοί Σαμαριναίοι στρατιώτες, για τους οποίους έχει γραφτεί το δημοτικό τραγούδι με τίτλο "Παιδιά της Σαμαρίνας". Επίσης, σημαντικές ήταν οι διακρίσεις των Σμαριναίων στη Μακεδονική επανάσταση το 1878 και το Μακεδονικό αγώνα το 1904 - 1908.

Πηγή: newsbeast.gr - vitamechannel.blogspot.com
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.