Τσαριτσάνη και Αετοράχη τίμησαν τους Αγ. Αναργύρους

 Η Τσαριτσάνη και η Αετοράχη Ελασσόνας τίμησαν πρόσφατα, τη μνήμη των Αγίων Αναργύρων, των θεραπευτών ιατρών, στους φερώνυμους ιερούς ναούς.

Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και με την παρουσία ελάχιστων προσκυνητών, όπως προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο και τα απαγορευτικά μέτρα πρόληψης κατά της πανδημίας, στους αντίστοιχους Ιερούς Ναούς των Αγίων Αναργύρων τελέσθηκε την παραμονή της εορτής Εσπερινός με Αρτοκλασία. Ανήμερα της εορτής, την πρώτη του μήνα, τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στις Ακολουθίες του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Τσαριτσάνης συλλειτούργησαν οι ιερείς π. Γεώργιος Κοντοτάσιος και π. Αλέξανδρος Νεζεργιώτης.

Στις αντίστοιχες Ακολουθίες του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Αετοράχης συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου π. Νεόφυτος Παπαδημητρίου και ο ιερέας π. Ιωάννης Τατσίδης.

Οι θεραπευτές ιατροί Άγιοι, ήταν ιατροί στο επάγγελμα και καθιερώθηκαν στην Ιατρική επιστήμη για τις γνώσεις τους και την προσφορά τους. Δύο αδελφοί, ο Κοσμάς και ο Δαμιανός, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον Θεό και τους συνανθρώπους τους. Ως επιστήμονες σημαντικοί για την εποχή τους, ξεχώριζαν γιατί θεράπευαν εκατοντάδες ανθρώπους χωρίς κανένα αντάλλαγμα και αμοιβές. Γιάτρευαν τον κόσμο δωρεάν, γι΄ αυτό και το όνομα «Ανάργυροι». Υπηρέτησαν με ζήλο την ιατρική επιστήμη, την οποία εξασκούσαν σαν διακονία φιλανθρωπίας προς τον πλησίον. Ανακηρύχθηκαν και επίσημα Άγιοι, προστάτες των ιατρών.

Του Γιάννη Μουκίδη - Φωτ: Βαγγέλης Σαπουνάς

Πηγή: eleftheria.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.