Υπογράφηκε από το Δήμαρχο Ελασσόνας η σύμβαση για την ανάδειξη ιστορικών λιθόκτιστων γεφυριών

 Τη σύμβαση για την ανάδειξη ιστορικών λιθόκτιστων γεφυριών του Δήμου Ελασσόνας υπέγραψε την περασμένη Τετάρτη 18 Νοεμβρίου ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας με τον εκπρόσωπο της εταιρείας «CONCENTRAL Ο.Ε» κ. Αναστάσιο Νικολαΐδη, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων κ. Ιω. Δραγατσίκη και του Λαρισαίου μελετητή - πολιτικού μηχανικού κ. Δημ. Νικολαΐδη.

 Η σύμβαση παροχής υπηρεσιών έχει τίτλο «Υποστηρικτικές εργασίες καταγραφής, αξιολόγησης και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου – ανάδειξη ιστορικών λιθόκτιστων γεφυριών» και η αμοιβή ανέρχεται στο ποσό των 24.775,20 € με ΦΠΑ.

 Με την ευκαιρία της υπογραφής της σύμβασης ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας δήλωσε: «Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια εξακολουθούν να μαγνητίζουν το βλέμμα των ανθρώπων. Κανένα γεφύρι δε είναι ολόιδιο με κάποιο άλλο, γιατί το κάθε ένα έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά. Με την υπογραφή της σύμβασης επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε την συντήρηση, την αποκατάσταση και την ανάδειξή τους. Είναι κομμάτι της ιστορίας μας και υποχρέωση μας για τις επόμενες γενιές να διατηρήσουμε τέτοια μοναδικά μνημεία. Ως δημοτική αρχή έχουμε κάνει σαφές ότι θα ασχοληθούμε υπεύθυνα για την ανάδειξη του πολιτιστικού μας αποθέματος, θέλουμε την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα πολιτιστικά μνημεία του τόπου του και προωθούμε τις νέες ειδικές μορφές τουρισμού, όπως πολιτιστικό, αρχαιολογικό, θρησκευτικό, περιβαλλοντικό, ορεινό κ.α.». 

 ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

 Οι εργασίες έχουν στόχο την ανάδειξη του ιστορικού μνημειακού συνόλου των πέτρινων τοξοτών γεφυριών του δήμου, ενώ επιπλέον θα αξιολογηθούν τα λιθόκτιστα τοξωτά γεφύρια της Ελασσόνας και της Γιάννινας. Στο πλαίσιο αυτό θα διενεργηθούν ειδικές μελέτες προσομοίωσης της συμπεριφοράς των πέτρινων γεφυριών σε επιδράσεις του ίδιου Βάρους, της Υδραυλικής Πίεσης και του Σεισμικού Σχεδιασμού, καθώς και μια εκτεταμένη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων στα υλικά δόμησης με εφαρμογή εργαστηριακών και μη καταστροφικών ελέγχων. Η διασφάλιση της δομικής ακεραιότητας των ιστορικών γεφυριών σε τυχηματικούς παράγοντες (σεισμός – πλημμύρες), καθώς και η διερεύνηση μεθόδων αποκατάστασης με υλικά που θα έχουν τις ίδιες ιδιότητες με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη κατασκευή τους.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.