Δήμος Ελασσόνας: Ενεργειακή Αναβάθμιση στο Δημοτικό Κατάστημα Γιαννωτών

 Σε παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης του Δημοτικού Καταστήματος Γιαννωτών, θα προχωρήσει ο Δήμος Ελασσόνας μετά την ανακοίνωση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων «ΗΛΕΚΤΡΑ», το οποίο  θα «τρέξει» κατά την περίοδο 2020-2026, με φορέα Διαχείρισης το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 70.000 ευρώ.

Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με παρεμβάσεις που συνδέονται με την τυπική χρήση του εκάστοτε κτιρίου και αφορούν στην ενέργεια που χρησιμοποιείται για θέρμανση, ψύξη, αερισμό, φωτισμό κλπ.

Το Δημοτικό Κατάστημα Γιαννωτών , συνολικού εμβαδού 75 τ.μ., αναπτύσσεται σε δυο επίπεδα ( ισόγειο-υπόγειο ) και διαθέτει 3 γραφεία. Είναι ο μόνος χώρος που υπάρχει στην κοινότητα για να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων και ταυτόχρονα χρησιμοποιείται και ως αγροτικό ιατρείο.

Η υφιστάμενη κατάσταση του κτιρίου εμφανίζει φθορές στα εξωτερικά δομικά στοιχεία λόγω υγρασίας αλλά και παλαιότητας κατασκευής. Οι ανάγκες θέρμανσης δεν καλύπτονται επαρκώς, καθώς δεν υπάρχει κεντρική θέρμανση παρά μόνο 2 τοπικές κλιματιστικές μονάδες.

Με τις παρεμβάσεις υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί μείωση του ενεργειακού κόστους, με εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 15-20% και συνολικό όφελος στο κόστος λειτουργίας περί τα 2930 € το χρόνο.

Επιπλέον θα υπάρξει αυτόματη περικοπή φορτίων που επιβαρύνουν το ενεργειακό κόστος, με εξοικονόμηση ενέργειας η οποία θα ξεπεράσει το 98% και μείωση εκπομπών CO2 το οποίο θα φτάσει στο ποσοστό του 99%.

 Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αφορούν σε:

  • Μόνωση της Στέγης
  • Μόνωση Κελύφους
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων και προστατευτικών φύλλων
  • Σύστημα κλιματισμού με αντλία θερμότητας τύπου VRF ή multi-unit
  • Φωτιστικά τεχνολογίας Led
  • Σύστημα μηχανικού αερισμού
  • Σύστημα BEMS
  • Φωτοβολταϊκό Σύστημα

 

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.