Γιορτάζει…με «κλειστές πόρτες» ο Άγιος Σπυρίδων στην Ελασσόνα

Λιτός, στο πλαίσιο της εφαρμογής των αυστηρών απαγορευτικών μέτρων κατά του κορονοϊού, χωρίς την παρουσία πιστών και προσκυνητών, θα είναι ο φετινός εορτασμός του «κεκλεισμένων των θυρών» Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος στην Ελασσόνα (…βρίσκεται δίπλα από τα Γυμνασιακά συγκροτήματα και το κλειστό Γυμναστήριο της πόλης), την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου.

Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, παραμονή της εορτής, στις 5 το απόγευμα θα τελεσθεί ο Εσπερινός με Αρτοκλασία.

Το πρωί του Σαββάτου 12 Δεκεμβρίου, ανήμερα της εορτής, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Λίγα λόγια για τον εορτάζοντα Ιερό Ναό της Ελασσόνας:

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος είναι η Τρίτη κατά χρονολογική σειρά ενορία της Ελασσόνας. Βρίσκεται κτισμένος στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης, δίπλα από τα σχολικά συγκροτήματα.

Θεμελιώθηκε στις 17 Ιουνίου 1973 κι εγκαινιάσθηκε στις 20 Μαΐου του 1979.  Ο ναός εσωτερικά αγιογραφήθηκε το 1983. Είναι σταυροειδής μετά του τρούλου και οι διαστάσεις του επιβλητικές.

Στο υπόγειο του ναού από το 1992 λειτουργεί το παρεκκλήσι του Αγίου Βησσαρίωνος, για τις πολλαπλές ανάγκες του ναού και της ενορίας.

Το παρεκκλήσι έχει αγιογραφηθεί το 1992. Στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού το 2001 ανοικοδομήθηκε προσκυνητάριο αφιερωμένο στον Άγιο Ευγένιο τον εκ Τραπεζούντος.

Στον Ιερό Ναό φυλάσσεται εμβάδα του Αγίου Σπυρίδωνος.

Του Γιάννη Μουκίδη

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.