Μεσοχωρίτες: Τελειώνει οριστικά η κτηνοτροφία-Θα αυτογελοιοποιηθούν Δήμος και Δήμαρχος

 Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα και η Κοινότητα Μεσοχωρίου, στο σχολείο του χωριού, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον Covid-19, παρουσία των ΜΜΕ και το θέμα συζήτησης δεν θα μπορούσε να ήταν άλλο από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και της δημοτικής αρχής Γάτσα-Καρανίκα για παραχώρηση στρεμματικών εκτάσεων δημοσίας γης της κοινότητας Μεσοχωρίου σε ιδιώτη που διαχειρίζεται τα σφαγεία της ΒΑΚΡΕΛ.

Ο Πρόεδρος του Μεσοχωρίου Γιάννης Ζαρλαδάνης στην βασική του εισήγηση τόνισε πως: "Ο Δήμαρχος δεν μπορεί να πάρει στην πλάτη του τον Δήμο, όταν προβαίνει σε τέτοιες αποφάσεις και ενέργειες και όταν δικαιολογείται ότι "πιέζεται" από την...Περιφέρεια. Από καμία Περιφέρεια δεν πιέζεται διότι δεν έχει καμία δουλειά η Περιφέρεια στην όλη ιστορία. Του λύσαμε τα χέρια και αυτού και του συνεργαζόμενου Καρανίκα, με τις τοπικές αρνητικές αποφάσεις του Μεσοχωρίου και του Αμουρίου. Ο Γάτσας έλεγε στην τηλεδιάσκεψη ότι κάνει αυτό που θέλει ο κόσμος αυτήν τη στιγμή. Αυτό κάνει; Αυτό θέλει ο κόσμος του Μεσοχωρίου; Παίζονται συμφέροντα και το κακό η ιστορία θα το γράψει ότι έγινε από αυτήν την δημοτική αρχή. Μια δημοτική αρχή που έβαλα πλάτη, γύρισα ένα χωριό ολόκληρο υπέρ του Γάτσα και πίστεψα σε αυτήν την παράταξη. Ο Καρανίκας και ο Γάτσας όταν μας πλεύριζαν πριν τις εκλογές, έλεγαν πως τον πρώτο λόγο τον έχουν οι κοινότητες σε ζητήματα που άπτονται αυτών και όμως μας προσπέρασαν. Ήρθε το καλοκαίρι ο Δήμαρχος σαν εντεταλμένος του ιδιώτη να μιλήσει και όχι σαν Δήμαρχος. Λυπάμαι, αν δεν ήμουν άνθρωπος που συγκρατιέμαι θα είχα ξεσπάσει σε κλάματα. Λυπάμαι για αυτήν την συμπεριφορά απέναντι σε εμένα και στο χωριό ολόκληρο".

Σε ερωτήσεις των εφημερίδας "Έκδοση της Ελασσόνας" και "Elassona-city" απάντησε στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Μεσοχωρίου. Στην ερώτηση αν ο ίδιος ή η κοινότητα ή οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, ζήτησαν κάτι ως αντάλλαγμα για να δεχθούν να παραχωρηθούν τα στρέμματα τόνισε: "Καμία συναλλαγή δεν έγινε ποτέ υπογείως. Όταν βρεθήκαμε στο Δημαρχείο τονίσαμε την ανάγκη για μία διαπραγμάτευση επάνω στο τραπέζι. Προσωπικές επαφές σαφώς και έγιναν αλλά είναι άλλο να σου λένε για βιοαέριο σε 12 στρέμματα και ότι θα παράγουν δωρεάν θέρμανση για όλο το χωριό και άλλο να ζητούν 30 στρέμματα και να γνωρίζουν άπαντες ότι είναι για σταυλικές εγκαταστάσεις. Γιατί ήρθα με πρώτο αίτημα τα 5 στρέμματα για σταυλικές και αρνηθήκαμε. Όλα όσα ζητάει ο ιδιώτης, που επαναλαμβάνω κανένα θέμα έχω μαζί του και σαφώς και είμαστε υπέρ της επιχειρημακότητας στην περιοχή αλλά με σωστές προδιαγραφές και με αλήθειες, όλα όσα λοιπόν ζητάει ο ιδιώτης μπορούν να γίνουν στον ήδη υπάρχοντα χώρο. Πρώτοι εμείς θέλουμε να λειτουργεί ο βιολογικός που μπορεί να λειτουργήσει μέσα στον υπάρχοντα χώρο, πρώτοι εμείς τονίσαμε ότι υπάρχουν 8-10 Μεσοχωρίτες που εργάζονται στην επιχείρηση και πρώτοι εμείς τονίσαμε ότι δεν έχουμε αυτοσκοπό να κλείσει καμία επιχείρηση. Να αφήσουν αυτά που λένε. Ο Ζαρλαδάνης δεν ζήτησε τίποτα από τον ιδιώτη προσωπικά".

Σε ερώτηση αν ο Ζαρλαδάνης υπογείως "μεταπήδησε" στον συνδυασμό του Ευαγγέλου απάντησε: "Αυτό που λέτε, ότι ακούζεται, ότι εδώ και ένα χρόνο έχω πάει με τον Ευαγγέλου να θυμήσω στους κυρίους που μαζί φέραμε την νίκη του συνδυασμού του κ. Γάτσα, ότι εγώ με τον Ευαγγέλου πέντε χρόνια ήμουν σε διαρκή φανερή κόντρα για τα συμφέροντα του χωριού. Τα θεωρώ γελοία και ανώριμα όλα τα παραπάνω. Τον ευχαρίστησα προσωπικά μόνο γιατί επέλεξε να καταψηφίσει το συγκεκριμένο θέμα. Ντρέπομαι για τους δημοτικούς συμβούλους που κατάγονται από την Ποταμιά και ήταν απόντες στην διαδικασία ψήφισης. Θα μπορούσαν να σκεφτούν πως θα μπορούσε αυτό να γίνει σε δικό τους χωριό και πόσο άσχημο και βρώμικο είναι αυτό που έγινε στην ψηφοφορία. Μάτωσα για να βγει ο Γάτσας".

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει μερίδα πολιτών στο Μεσοχώρι που είναι υπέρ της παραχώρησης και ότι όλο αυτό το διακινεί ο ίδιος ο Πρόεδρος με ελάχιστους απάντησε: "Προτείνω στον Δήμαρχο μια ακραία λύση, αφού προσπέρασε τις τοπικές αποφάσεις που ήταν αρνητικές. Ας στήσει κάλπη και να κάνει δημοψήφισμα. Και αν υπάρξει περισσότερο από 5% που θα είναι υπέρ, εγώ θα εισηγηθώ προσωπικά να πάρει και περισσότερα στρέμματα ο ιδιώτης".

Σε ερώτηση γιατί λένε "ΟΧΙ" η Επιτροπή Αγώνα και το χωριό διευκρίνισε: "Λέμε ΟΧΙ γιατί μας δίδαξε η 30ετία που επιχειρηματίες ασχολούνται με την περιοχή, ότι δεν έχουμε κανένα όφελος και συμφέρον τελικά και πως η όλη υπόθεση ξεκινάει με την μόλυνση του ποταμού από την Ελασσόνα και καταλήγει στα Σφαγεία μας. Η μόλυνση του Τιταρήσιου έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε βάτραχος πια στο περιβάλλον.

Επίσης λέμε ΟΧΙ διότι:
-Δεν οφελήθηκαν ούτε σε θέσεις εργασίας οι συντοπίτες μας, παρά τα ψέμματα ότι θα υπήρχε δουλεια΄για αυτούς
-Περιβαλλοντικά τα προβλήματα είναι τεράστια αφού δεν υπάρχει σωστή χρήση βιολογικών καθαρισμών και τα λύμματα πέφτουν στο ποτάμι
-109 δικαιούχοι κτηνοτρόφοι έχουν δικαιώματα σε πεδινή και ορεινή κοινή χρήση βοσκής στις συγκεκριμένες εκτάσεις
-Δημιουργείται πλέον τεράστιο πρόβλημα στην κτηνοτροφία αφού θα δημιουργηθούν σταυλικές εγκαταστάσεις και θα συρρικνωθεί η κτηνοτροφία
-Θα μειωθεί ο βοσκότοπος, αφού 25.000 στρέμματα είναι οι εκτάσεις, 4-5.000 καταπαντούνται από αγρότες, 15.000 είναι ορεινές εκτάσεις μη βοσκήσιμες και ήδη συζητάνε για 3.000 στρέμματα για φωτοβολταικές χρήσεις, μαθαίνουμε συγκεκριμένοι επαγγελματίες
-Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί πρώτον υφαρπάζεται δημόσια έκταση γης και δεύτερον δημιουργείται και νομικό δεδομένο και σε άλλους επιχειρηματίες να θέλουν να πάρουν στρέμματα με παραχώρηση και να είναι και "υποχρεωμένος" ο Δήμος ώστε να δώσει, αφού θα μπορούν να πατήσουν σε αυτήν την απόφαση και να κάνουν ασφαλιστικά κατά του Δήμου
-Νομικός ο Δήμαρχος, έπρεπε αυτά να τα γνωρίζει. Συμβουλεύτηκα προσωπικά νομική ομάδα και με ενημέρωσε.
-Ρώταγε ο Δραγατσίκης το καλοκαίρι γιατί δεν φώναζα επί Ευαγγέλου. Μα επί Ευαγγέλου δεν είναι αρμόδιος ο εκάστοτε πρόεδρος αλλά οι υπηρεσίες να ελέγξουν για το αν τηρούνται όλα όσα γινόντουσαν στα Σφαγεία

Τον λόγο πήρε ο πρώην Κοινοτάρχης Μεσοχωρίου Αχιλλέας Σλίκας: "Παίρνουν μια απόφαση που θα πάει για παράβαση καθήκοντος στο τέλος. Θα τρίζουν τα κόκκαλα των προγόνων μας. Εμείς δώσαμε τότε για Σφαγεία άδεια αλλά λειτουργούσαν όλα νομότυπα με τον Βλαχοστέργιο. Το κάναμε γιατί σφάζαμε τα ζωντανά στα ποτάμια. Οργανώσαμε μια επιχείρηση μέσα στις πέντε σε όλη την Ελλάδα. Είναι ηχηρότατη η απουσία της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων από τους κ.κ. Γκουρομπίνο και Παλάσκα. Διαπραγματεύονται τη τιμή στα αμνοερίφια στην περιοχή. Σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν αμνοερίφια. Απευθύνουμε κάλεσμα στην Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και τους περιμένουμε. Στο βωμό του κέρδους γίνονται όλα. Δεν ξέρω αν θα τους λένε "καλημέρα" ορισμένους όταν θα τελειώσει η θητεία τους. Εκφράζω την ντροπή μου για ντόπιους δημοτικούς συμβούλους για την στάση τους και εξαιρώ τον Νίκο τον Λιάρο. Γνωρίζουν για το τι οικολογική καταστροφή συντελλείται. Καλύτερα να μην γνωρίζει ο Δήμαρχος για το τι τους περιμένει".

Η απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής Αγώνα είναι για να ακυρωθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, για σύσταση νομικής ομάδας, για πάλη με κάθε μέσο και η τελευταία επιλογή η ομαδική παραίτηση του τοπικού συμβουλίου στο Πρωτοδικείο με τον κίνδυνο να διαφαίνεται να μένει ακέφαλο το χωριό για τα υπόλοιπα χρόνια της θητείας ακόμη και αν στηθούν κάλπες!

Από την Επιτροπή Αγώνα τονίστηκε πως: "Είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας λένε ο Γάτσας με τον Καρανίκα και θέλουν να σώσουν το περιβάλλον. Μέχρι εδώ όλα εντάξει. Θα έπρεπε όμως να είχε λειτουργήσει ο βιολογικός εδώ και χρόνια. Ψηφίζουν σύμβουλοι από το Λιβάδι, για θέματα του Μεσοχωρίου που δεν γνωρίζουν καν. Χωρίς να έχουν γνώση. 20.000 ζώα σε ένα σφαγείο, δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα. Είναι φανερό ότι θέλουν να κάνουν σταυλικές εγκαταστάσεις και ή παραπλανούν τον Δήμο ή είναι σε συμφωνία με τον Δήμο. Τελειώνει οριστικά την κτηνοτροφία στην περιοχή, η δημοτική αρχή Γάτσα-Καρανίκα. Είναι νομικός ο ένας, σπουδαγμένος ο άλλος δεν μπορεί να μην γνωρίζουν τι πάει να γίνει. Να πάνε τα προσωπικά συμφέροντα στην άκρη. Αν δεν γνωρίζουν τι πάει να γίνει, να σκίσουν τα διπλώματά τους. Θα αυτο γελοιοποιηθεί ο Δήμος και ο ίδιος ο Δήμαρχος. Θα ζήσει καταστάσεις η Ελασσόνα που δεν έχει ξαναζήσει. Δεύτερες Σκουριές θα ζήσει η Ελλάδα με τα γυναικόπαιδα μπροστά. Αρνητικό παράδειγμα για όλους ο Δήμος Ελασσόνας, αν αφανιστούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής".

Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι

Τζηκας Γιώργος
Σλικας Δημήτριος
ΑΡΓΥΡΌΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΆΛΑΜΠΟΣ
ΚΩΤΟΥΚΑΣ ΗΛΙΑΣ

Επιτροπή αγώνα
Πρώην πρόεδρος
ΣΛΙΚΑΣ Αχιλλέας

Πρώην πρόεδρος
Ματούλης Παύλος

Πρώην πρόεδρος
Γκαμπετος Αστέριος

Πρώην αντιδήμαρχος επί Τσουτσου
Πατσιτος ιωαννης

Πρόεδρος
Τοπ κοιν. Μαρκουιας ιωαννης

Κτηνοτρόφος
ΖΑΡΛΑΔΑΝΗΣ Φώτης

Αγρότης Ζήσης Μουσικός
Ιδιωτ.υπαλλ Ματούλη Ελενη

Αληπρασιτης Κωνσταντίνος
ΠΡΟΕΔΡΟΣ τοπ.κοινοτητας

Πηγή: elassona-city.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.