Στις πλατείες των χωριών βγάζουν τα τρακτέρ οι αγρότες της Καρδίτσας

Στις πλατείες των χωριών βγάζουν τα τρακτέρ τους από την ερχόμενη Κυριακή οι αγρότες του Νομού Καρδίτσας.

Με την κινητοποίηση αυτή της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, ο αγροτικός κόσμος διεκδικεί λύσεις στα πολλά προβλήματα που τον ταλανίζουν, όπως αποζημιώσεις από τον Ιανό.

Στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη τα μέλη της ΕΟΑΣΚ κάλεσαν τους αγρότες σε συμμετοχή.

Ενημέρωση από την ΕΟΑΣΚ

Την Τετάρτη 13 Γενάρη πραγματοποιήθηκε Συνεδρίαση της ΕΟΑΣΚ στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι, τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από το αθωράκιστο σύστημα υγείας εν μέσω της πανδημίας καθώς και στην εκπαίδευση.

Επίσης, συζητήθηκαν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα πάρουμε για την ανάδειξη των αιτημάτων μας και την διεκδίκηση αυτών των προβλημάτων από την κυβέρνηση και των άλλων κρατικών φορέων.

Η φονική πανδημία ανέδειξε τις ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά για την υποβάθμιση και εγκατάλειψη του Δημόσιου συστήματος υγείας και ιδιαίτερα των Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρέτησαν τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Αυτό φαίνεται και τώρα με την καθυστέρηση στον εμβολιασμό (σε ελάχιστα Κέντρα Υγείας γίνονται) και την μεγάλη κερδοφορία των φαρμακευτικών εταιριών.

Θέλουμε Υγεία που δεν θα είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα για όλους, σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν που θα μπορεί σχεδιασμένα να αντιμετωπίζει έκτακτες συνθήκες.

Άμεσα να ανοίξουν όλα τα σχολεία με όλα τα μέτρα προστασίας που πρόβαλε το προηγούμενο διάστημα το μαθητικό – λαϊκό κίνημα και όχι όπως έγινε τώρα με το άνοιγμα των Δημοτικών, ενώ για τους παιδικούς σταθμούς δεν προβλέπονται ούτε προληπτικά τέστ. Επίσης σοβαρά προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν με την τηλεκπαίδευση των παιδιών μας.

Γι’ αυτό ως Ομοσπονδία με τους Αγροτικούς Συλλόγους θα συνεχίσουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες αγωνιστικής διεκδίκησης, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, με παραστάσεις σε Κέντρα Υγείας και σχολεία στην ύπαιθρο και συμμετοχή σε κινητοποιήσεις στο Νοσοκομείο είτε πρωτοστατώντας είτε μαζί με υγειονομικούς, άλλους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, γυναίκες και άλλους φορείς.

Τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης συνεχίζουν να υπάρχουν σε χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού μας. 

Τα μέτρα που πήρε ως σήμερα η κυβέρνηση για τους αγροτοκτηνοτρόφους είναι ψίχουλα μπροστά στα δεκάδες δισ. ευρώ που έδωσε και δίνει σε εφοπλιστές, εμποροβιομήχανους και άλλους επιχειρηματίες πχ αεροπορικές εταιρίες, εργολαβικές εταιρίες μέσω διοδίων, στους τραπεζίτες, στους καναλάρχες κλπ.

Ο προϋπολογισμός του 2020 και του 2021, προβλέπει  στήριξη των επιχειρήσεων, τραπεζών κλπ για τις επιπτώσεις της πανδημίας με 31 δις ευρώ όταν την ίδια στιγμή για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, προβλέπονται μόλις 350 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 1% του συνολικού πακέτου. Αυτό τα λέει όλα για το ποιους στηρίζει η κυβέρνηση.

Αλλά σε μας (για να μην έχουμε παράπονα!!) μοιράζει αντιλαϊκή πολιτική με μέτρα καταστολής και τρομοκρατία. Άλλωστε έχουμε νέο αγροτοδικείο στις 29 του μήνα.

Λόγω των καταστροφικών πλημμυρών και των διαχρονικών ευθυνών των κρατικών φορέων (κυβερνήσεων, Περιφέρειας, Δήμων, ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ) και ενώ πέρασαν 4 μήνες, ακόμα περιμένουμε τις αποζημιώσεις.

Όσο για τα αντιπλημμυρικά έργα, μια βροχή φτάνει για να δείχνει τις εγκληματικές τους ευθύνες. Αλλά μάλλον και εδώ φταίνε οι αγρότες, όπως γι’ αυτούς ότι συμβαίνει στην υγεία φταίνε οι υγειονομικοί.

Οι τιμές των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων είναι χαμηλότερες στα περισσότερα προϊόντα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (το βαμβάκι φέτος είχε χαμηλότερη τιμή από πέρυσι, ενώ στο χρηματιστήριο – που ευαγγελίζονται – είχε υψηλότερη τιμή φέτος) αλλά την ίδια στιγμή φτάνουν πανάκριβα στην λαϊκή κατανάλωση. Συνεπώς, με τη στήριξη της κυβέρνησης έμποροι, μεταποιητικές βιομηχανίες, μεσάζοντες κάθε είδους, κερδοσκοπούν στις πλάτες αγροτών και λαού.

Την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής ανεβαίνει. Το ίδιο και το κόστος διαβίωσης.

Στον προϋπολογισμό του 2021, προβλέπονται  πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ για επιστροφή πετρελαίου σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, κλινικάρχες και ξενοδόχους και δεν προβλέπεται – για μια χρονιά ακόμα – ούτε ένα ευρώ επιστροφή για τους αγροτοκτηνοτρόφους παρά τις μεγαλόστομες προεκλογικές υποσχέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού για να μαζέψει ψήφους. Αλλά για να μην ξεχνάμε, πάλι, το πόσο «καλή» κυβέρνηση έχουμε,  το πετρέλαιο κίνησης το επιβαρύνει με πράσινο τέλος για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις της “Πράσινης” Ενέργειας.

Διεκδικήσουμε.

 • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος – με κρατική ενίσχυση – των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι πχ σε βαμβάκι, οπωροκηπευτικά, καλαμπόκι, σιτάρι, κλπ.
 • Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές, στους κτηνοτρόφους από τον καταρροϊκό πυρετό, σε σταφύλια και άλλα προϊόντα που μένουν απούλητα ή έχουν εξευτελιστικές τιμές κλπ.
 • Να δοθούν στο 100% της ζημιάς και του χαμένου εισοδήματος οι οφειλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Σε όλους τους παραγωγούς να εξοφληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων στο 100% και για όλες τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο και γεωργικές γαίες.
 • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωση μας.
 • Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.
 • Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα έργα υποδομής για την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης.
 • Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές κλάδου υγείας στον ΕΦΚΑ και να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές  τους από το κράτος για όσο διαρκεί το lockdown. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, γενναίο κούρεμα χρεών σε δημόσιο και τράπεζες.
 • Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια. Να σταματήσουν τώρα οι απαράδεκτες ενοχλήσεις από εισπρακτικές εταιρίες ή δικηγορικά γραφεία.
 • Να δοθεί στις αγρότισσες μητέρες ειδικό επίδομα φροντίδας ανήλικων τέκνων (ως 14 ετών) για όσο διαρκεί το lockdown.
 • Να αυξηθούν οι συντάξεις και να δοθούν τα δώρα και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ.
 • Καταδικάζουμε την νέα ποινικοποίηση των αγώνων μας, την αυξανόμενη κρατική καταστολή και τρομοκρατία που επιβάλει η κυβέρνηση με πρόσχημα μέτρα προστασίας για την πανδημία αλλά με ουσιαστικό στόχο το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του.

Επειδή ξέρουμε πως μόνο με την οργάνωση και τους αγώνες μας είχαμε  αποτελέσματα, αποσπάσαμε λύσεις, ικανοποιήθηκαν αιτήματα, συνεχίζουμε τον αγώνα και καλούμε τους Α.Σ. και τους αγροτοκτηνοτρόφους σε κάθε χωριό να βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών τους από την Κυριακή 17 Γενάρη. Επίσης άμεσα θα ανακοινώσουμε και νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, όπως, παραστάσεις διαμαρτυρίας κλπ.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.