Δήμος Ελασσόνας: Ενεργειακή Αναβάθμιση στο Δημοτικό Αναψυκτήριο Λιβαδίου

Σε παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης του Δημοτικού Αναψυκτήριου Λιβαδίου, θα προχωρήσει ο Δήμος Ελασσόνας μετά την ανακοίνωση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων «ΗΛΕΚΤΡΑ», το οποίο  θα «τρέξει» κατά την περίοδο 2020-2026, με φορέα Διαχείρισης το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 150.000 ευρώ.

Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με παρεμβάσεις που συνδέονται με την τυπική χρήση του εκάστοτε κτιρίου και αφορούν στην ενέργεια που χρησιμοποιείται για θέρμανση, ψύξη, αερισμό, φωτισμό κλπ.

Το Δημοτικό Αναψυκτήριο Λιβαδίου, συνολικού εμβαδού 244 τ.μ., αναπτύσσεται σε δυο επίπεδα ( ισόγειο-υπόγειο ). Η υφιστάμενη κατάσταση του κτιρίου εμφανίζει παλαιού τύπου κουφώματα καθώς και μονούς υαλοπίνακες, από τους οποίους οφείλεται σημαντικό μέρος των κτιριακών θερμικών απωλειών. Οι ανάγκες θέρμανσης δεν καλύπτονται επαρκώς και έχουν υψηλό ετήσιο κόστος. Επιπλέον το κεντρικό σύστημα κλιματισμού έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Η προτεινόμενη ενεργειακή αναβάθμιση αναμένεται να μειώσει το λειτουργικό κόστος του δημοτικού κτιρίου δραστικά με ταυτόχρονη αναβάθμιση των συνθηκών θερμικής, καθώς επίσης και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του ενεργειακού συμψηφισμού, αναμένεται να καλύπτει ουσιαστικό μέρος των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου.

Με τις παρεμβάσεις υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί μείωση του ενεργειακού κόστους, με εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 15-20% και συνολικό όφελος στο κόστος λειτουργίας περί τα 9.826 € το χρόνο.

Επιπλέον θα υπάρξει αυτόματη περικοπή φορτίων που επιβαρύνουν το ενεργειακό κόστος, με εξοικονόμηση ενέργειας η οποία θα ξεπεράσει το 77% και μείωση εκπομπών CO2 το οποίο θα φτάσει στο ποσοστό του 77%. 

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αφορούν σε:

  • Μόνωση της Στέγης
  • Μόνωση Κελύφους
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων και προστατευτικών φύλλων με κουφώματα αλουμινίου με διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες και Uw<2
  • Φωτοβολταϊκό σύστημα με σύνδεση ενεργειακού συμψηφισμού
  • Φωτιστικά τεχνολογίας Led
  • Νέες τερματικές μονάδες τύπου κασέτας ψευδοροφής με δυνατότητα ανάκτησης θερμότητας.
  • Τοπικές μονάδες VAM εξαερισμού με δίκτυο αεραγωγών
  • Κεντρικό σύστημα κλιματισμού με αντλία θερμότητας τύπου VRF
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.