Εν μέσω ανησυχιών για παράταση του lockdown επιστρέφουν στα θρανία σήμερα οι μαθητές

 Κουδούνι χτυπάει σήμερα για τους μαθητές και τις μαθήτριες των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων οι οποίοι επιστρέφουν και πάλι στις τάξεις τους, έπειτα από διάστημα δύο μηνών. Στα θρανία θα βρίσκονται σήμερα και οι μαθητές των δομών της Ειδικής Αγωγής, που δεν έχουν διακόψει τη δια ζώσης λειτουργία τους φέτος.

Από την άλλη, κλειστά παραμένουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, οι μαθητές των οποίων συνεχίζουν με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα τους από την περασμένη Παρασκευή. Πρόθεση της κυβέρνησης αποτελεί να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα της  Γ' λυκείου, όπως γνωστοποίησε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε ειδική μέριμνα για την Γ’ Λυκείου, υποστήριξε η υπουργός η οποία εξήγησε πως το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο από την Α’ και την Β’ Λυκείου καθώς οι εκπαιδευτικοί που είναι στην Γ’ Λυκείου είναι ταυτόχρονα και στην Α’ και Β’, άρα δε μπορούν να είναι ταυτόχρονα κα δια ζώσης και εξ αποστάσεως.

Οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως τώρα με την επαναλειτουργία διά ζώσης, της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, πάντα ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών. Οι ειδικοί έως τώρα μας έχουν δώσει πράσινο φως για νηπιαγωγεία, δημοτικά και βρεφονηπιακούς σταθμούς», είπε η κ. Κεραμέως τονίζοντας ότι εξετάζουν συνεχώς τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Η λειτουργία της  Γενικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί ένα τεστ για την κυβέρνηση καθώς θα «υποδείξει» την «με δόσεις» χαλάρωση των περιορισμών και το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων των άνοιγμα των οποίων ανεστάλη μετά τις γιορτές ώστε να εξασφαλιστεί ένα «άνετο» και ασφαλές άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών.  

Υπενθυμίζεται ότι έχει «παγώσει» η λειτουργία του συστήματος click away στο λιανεμπόριο αλλά και η λειτουργία κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και ΚΤΕΟ.

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Για να χτυπήσει σήμερα το πρώτο κουδούνι στα δημοτικά σχολεία έχουν ληφθεί μια σειρά μέτρων.

Ειδικότερα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά. Ειδικά μέτρα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.

Επίσης, από σήμερα ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα που προκύπτουν από τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων.

Τέλος, μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία. Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών) Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

naftemporiki.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.