Μητροπολίτης Χαρίτων: Η απώλεια του π.Χριστοφόρου μάς θλίβει, διότι χάνουμε έναν συνεπή κληρικό, έναν καλό συνεργάτη, έναν αγαπητό αδελφό και φίλο.

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, η Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος και η Ελασσόνα είπαν την Τετάρτη το «ύστατο χαίρε» στον δραστήριο, αθόρυβο, πράο και χαρισματικό αρχιμανδρίτη π. Χριστοφόρο.

Ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου, αφού διαβίβασε τα θερμά συλλυπητήρια του προκαθημένου της Ορθοδοξίας προς την Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος και προς τους οικείους του εκλιπόντος κληρικού, μίλησε για τη ζωή και την προσωπικότητα του.  

Ο αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Παπανικολάου, με καταγωγή από την Κοζάνη, από την παιδική του ηλικία αγάπησε την Εκκλησία και την ιερατική κλίση. Σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στην Θεολογία Θεσσαλονίκης. Χειροτονήθηκε διάκονος στις 17 Δεκεμβρίου του 1994 στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Κοζάνης. Στις 2 Φεβρουαρίου του 1996 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην Ι. Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κλεισούρας, από τον πρόσφατα κοιμηθέντα, μακαριστό μητροπολίτη Καστορίας κυρό Σεραφείμ και την ίδια μέρα έλαβε και το οφφίκιο του αρχιμανδρίτου. Ως πρεσβύτερος διορίστηκε και υπηρέτησε στην ενορία του Βατερού, στην οποία ανέπτυξε πλούσιο πνευματικό, φιλανθρωπικό και ανακαινιστικό έργο.

Τον Οκτώβριο του 2000 μετατέθηκε στην Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος, με την προοπτική της επανδρώσεως και ανασυστάσεως της ιστορικής Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, όπου μαζί με τους δύο ιερομονάχους, τον ηγούμενο και κατά σάρκα αδελφό του π. Νικάνορα και τον σημερινό μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα, αποτέλεσε την πρώτη αδελφότητα της Μονής, μετά από 80 χρόνια ερήμωσης και εγκατάλειψης της.

Χαρακτηριστικά τα περιεκτικά λόγια του μητροπολίτη Ελασσώνος, μιλώντας συγκινημένος για τον εκλιπόντα κληρικό:

«Ο π. Χριστοφόρος, όπως άλλωστε και όλοι οι πατέρες της Ιεράς Μονής μέχρι σήμερα, εκτός από τις λειτουργικές ανάγκες του μοναστηριού, εξυπηρετούσε με υποδειγματική προθυμία τα εφημεριακά κενά των χωρίων και των υπολοίπων Μονών, διακονώντας την ιερουργία του λόγου, το μυστήριο της ιεράς εξομολογήσεως και πραγματοποιώντας τακτικές ομιλίες σε διάφορες ενορίες. Διακρινόταν για την ευρυμάθειά του και για την βαθειά θεολογική του μόρφωση. Ήταν άριστος και καλλίφωνος λειτουργός, ιεροπρεπής και έμπειρος γνώστης της βυζαντινής μουσικής.

Κυρίως όμως ο π. Χριστοφόρος διακρινόταν γιά τα πολλά πνευματικά του χαρίσματα· την καθαρότητα και αγιότητα βίου, το ταπεινό του φρόνημα, την σεμνότητά του, την αθόρυβη και χωρίς τυμπανοκρουσίες ελεημοσύνη, το άδολον και άκακον της καρδίας του, την προς πάντας αγάπη του, την υποδειγματική σιωπή του, την παιδική του αθωότητα! Εν ψυχική οδύνη καταθέτω  τις σκέψεις μου αυτές, ως απόρροια της πολυετούς γνωριμίας, συναναστροφής και της κοινής μας τριακονταετούς πορείας μας από την κοινή μας πατρίδα την Κοζάνη, και εν συνεχεία στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσώνος.

Η απώλειά του ανθρωπίνως μάς θλίβει, διότι χάνουμε έναν συνεπή κληρικό, έναν καλό συνεργάτη, έναν αγαπητό αδελφό και φίλο με την αθώα ψυχή και το παιδικό χαμόγελο. Η ψυχή μας όμως γεμίζει από αναστάσιμη ελπίδα ότι τον κερδίζει ο ουρανός, όντες βέβαιοι ότι προστίθεται στον χορό των αγίων, δικαίων και εναρέτων, και ότι πρεσβεύει για όλους εμάς με τις θεοπειθείς ικεσίες του.

Αγαπητέ συλλειτουργέ, φίλε και αδελφέ π. Χριστοφόρε, καλόν Παράδεισον!

Η μνήμη σου είη αιωνία!»

Του Γιάννη Μουκίδη
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.