Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ελασσόνας: Ο αγώνας συνεχίζεται

Η φονική πανδημία ανέδειξε τις ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά για την υποβάθμιση και την εγκατάλειψη του Δημόσιου συστήματος υγείας και ιδιαίτερα των Κέντρων Υγείας και των αγροτικών ιατρείων στην ύπαιθρο, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρέτησαν τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Αυτό φαίνεται και τώρα με την καθυστέρηση στον εμβολιασμό και την μεγάλη κερδοφορία των φαρμακευτικών εταιριών.

 Θέλουμε Υγεία που δεν θα είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα για όλους, σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν που θα μπορεί σχεδιασμένα να αντιμετωπίζει έκτακτες συνθήκες.

 Διεκδικούμε άμεσα να ανοίξουν όλα τα σχολεία με όλα τα μέτρα προστασίας που πρόβαλε το προηγούμενο διάστημα το μαθητικό - λαϊκό κίνημα και όχι όπως έγινε τώρα με το άνοιγμα των Δημοτικών, ενώ για τους παιδικούς σταθμούς δεν προβλέπονται ούτε προληπτικά τέστ. Επίσης σοβαρά προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν με την τηλεκπαίδευση των παιδιών μας.

 Τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης συνεχίζουν να υπάρχουν στη μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων του δήμου μας. Τα μέτρα που πήρε ως σήμερα η κυβέρνηση για τους αγροτοκτηνοτρόφους είναι ψίχουλα μπροστά στα δεκάδες δισ. ευρώ που έδωσε και δίνει σε εφοπλιστές, εμποροβιομήχανους και άλλους επιχειρηματίες π.χ. αεροπορικές εταιρίες, εργολαβικές εταιρίες μέσω διοδίων, στους τραπεζίτες, στους καναλάρχες κλπ.

 Ο προϋπολογισμός του 2020 και του 2021, προβλέπει στήριξη των επιχειρήσεων, τραπεζών κλπ για τις επιπτώσεις της πανδημίας με 31 δις ευρώ όταν την ίδια στιγμή για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, προβλέπονται μόλις 350 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 1% του συνολικού πακέτου. Στον προϋπολογισμό του 2021, προβλέπονται πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ για επιστροφή πετρελαίου σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, κλινικάρχες και ξενοδόχους και δεν προβλέπεται - για μια χρονιά ακόμα - ούτε ένα ευρώ επιστροφή για τους αγροτοκτηνοτρόφους παρά τις μεγαλόστομες προεκλογικές υποσχέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού για να μαζέψει ψήφους και επιβαρύνει με πράσινο τέλος το πετρέλαιο κίνησης για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις της “Πράσινης” Ενέργειας. Σε μας δηλαδή (για να μην έχουμε παράπονα!!) μοιράζει αντιλαϊκή πολιτική με μέτρα καταστολής, τρομοκρατία και αγροτοδικεία. Αυτό τα λέει όλα για το ποιους στηρίζει η κυβέρνηση.

Οι τιμές των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων είναι χαμηλότερες στα περισσότερα προϊόντα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά την ίδια στιγμή φτάνουν πανάκριβα στην λαϊκή κατανάλωση. Ταυτόχρονα οι κτηνοτρόφοι αγοράζουν πανάκριβα τις ζωοτροφές, με αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους παραγωγής και έτσι η αύξηση στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλατος ροκανίζεται από το επιπλέον κόστος. Συνεπώς, με τη στήριξη της κυβέρνησης έμποροι, μεταποιητικές βιομηχανίες, μεσάζοντες κάθε είδους, κερδοσκοπούν στις πλάτες αγροτοκτηνοτρόφων και λαού.

Διεκδικούμε:

· Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος – με κρατική ενίσχυση - των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι.

· Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές, στους κτηνοτρόφους από τον καταρροϊκό πυρετό, σε προϊόντα που μένουν απούλητα ή έχουν εξευτελιστικές τιμές κλπ.

· Να δοθούν στο 100% της ζημιάς και του χαμένου εισοδήματος οι οφειλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

· Σε όλους τους παραγωγούς να εξοφληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων στο 100% και για όλες τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο και γεωργικές γαίες.

· Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωση μας.

· Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.

· Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα έργα υποδομής για την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης.

· Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές κλάδου υγείας στον ΕΦΚΑ και να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους από το κράτος για όσο διαρκεί το lockdown. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, γενναίο κούρεμα χρεών σε δημόσιο και τράπεζες.

· Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια. Να σταματήσουν τώρα οι απαράδεκτες ενοχλήσεις από εισπρακτικές εταιρίες ή δικηγορικά γραφεία.

· Να δοθεί στις αγρότισσες μητέρες ειδικό επίδομα φροντίδας ανήλικων τέκνων (ως 14 ετών) για όσο διαρκεί το lockdown.

· Να αυξηθούν οι συντάξεις και να δοθούν τα δώρα και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ.

· Καταδικάζουμε την νέα ποινικοποίηση των αγώνων μας, την αυξανόμενη κρατική καταστολή και τρομοκρατία που επιβάλει η κυβέρνηση με πρόσχημα μέτρα προστασίας για την πανδημία αλλα με ουσιαστικό στόχο το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του.

Επειδή ξέρουμε πως μόνο με την οργάνωση και τους αγώνες μας είχαμε αποτελέσματα, αποσπάσαμε λύσεις, ικανοποιήθηκαν αιτήματα, συνεχίζουμε τον αγώνα μας.

 


Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.