Δημήτρης Ι. Παπαδημόπουλος: Για την ηρωική θυσία του Ανθυποσμηναγού Νικολάου Θεοδώρου

 Αποτίουμε ελάχιστο φόρο τιμής και υψώνουμε θυμίαμα ευγνωμοσύνης, σε μια λαμπερή και ηρωϊκή μορφή, υποκλινόμενοι με αισθήματα δέους και συγκίνησης, στο μεγαλείο της θυσίας του Ανθυποσμηναγού Νικολάου Θεοδώρου, που πριν 45 χρόνια, υπερέβη το προσωπικό του συμφέρον και κάθε ανθρώπινη μέριμνα, θέτοντας τη ζωή του σε δεύτερη μοίρα, αφού η συνειδητοποίηση του κινδύνου, δεν κατόρθωσε να σβήσει τη φωτιά της τόλμης του, με αποτέλεσμα να οδηγήσει τελικώς με υπερπροσπάθεια το λαβωμένο του μαχητικό αεροσκάφος, μακριά από τον οικισμό και το δημοτικό σχολείο του Σταυρού – Φαρσάλων, χάνοντας έτσι τη ζωή του σε αντάλλαγμα της ζωής πολλών κατοίκων, σε ηλικία μόλις 25 ετών.

Το μέτρο όμως του βίου είναι το καλό. Και όχι η διάρκεια και το μήκος του. Το σύντομο πέρασμά του από αυτή τη ζωή, ολοκλήρωσε με απαράμιλλο τρόπο, η αυτοθυσία και ο ένδοξος θάνατός του.

Ο Νικόλαος Θεοδώρου, μετρήθηκε στον πήχη της λεβεντιάς και τον ξεπέρασε. Ευθυτενής και αγέρωχος, δεν ΄΄έπεσε΄΄, μόνον άνοιξε τα φτερά σαν αετός ατρόμητος και πέταξε ψηλά. Δεν πέταξε στο θάνατο, πέταξε προς τη Ζωή, ανεβαίνοντας τα δαφνοστόλιστα σκαλοπάτια της Αθανασίας.

Την ύπαρξη των δοξασμένων ανδρών, δεν τη φανερώνει μόνον η επιγραφή πάνω σε μία επιτύμβια στήλη σε κάποια γωνιά της Πατρίδας, αλλά η ανάμνηση του ηρωισμού στις καρδιές των ανθρώπων.
Ανεξάντλητη κληρονομιά η ΜΝΗΜΗ του Η ΑΙΩΝΙΑ». 
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.