Το Λιβάδι Ελασσόνας ένα από τα τρία χωριά της Ελλάδας που μοιάζουν να «κρέμονται» από το βουνό

 Πανέμορφα ορεινά χωριά σκαρφαλωμένα σε κάποια από τα πιο δημοφιλή βουνά της χώρας, που μοιάζουν να αιωρούνται. Εκτός από την γραφικότητα και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον που τα χαρακτηρίζει τα χωριά στον Όλυμπο, τον Πάρνωνα και το Μαίναλο που θα βρείτε παρακάτω, κλέβουν τις εντυπώσεις και με την «κρεμαστή» τους εικόνα.

Λιβάδι, Όλυμπος

Σε υψόμετρο 1.180 μέτρων, λιγότερο γνωστό στο ευρύ κοινό, το Λιβάδι είναι πατρίδα και γενέτειρα του Γεωργάκη Ολύμπιου, αγωνιστή της Επανάστασης του ’21 και μέλους της Φιλικής Εταιρείας.

Περιτριγυρισμένο από ένα άγριο και παρθένο δάσος οξιάς, το χωριό που μέχρι σήμερα διατηρεί τη γραφικότητα και τις παραδόσεις που προέρχονται από τη βλάχικη καταγωγή των κατοίκων του, έως και τη δεκαετία του ’50 αποτέλεσε σημαντικό τουριστικό θέρετρο για τους κατοίκους της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, λόγω του υγιεινού κλίματος που το χαρακτηρίζει.

Λιθόστρωτα σοκάκια που οδηγούν στην πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο και τη βρύση με το κρυστάλλινο νερό από τις πηγές του Ολύμπου, καθώς και το σπίτι του Γεωργάκη Ολύμπιου που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο στα όσα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη του χωριού.

Κρεμαστή, Λακωνία

Η γεωγραφική της θέση κατά κάποιον τρόπο ορίζει και την ονομασία της, καθώς η Κρεμαστή μοιάζει να κρέμεται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Λακωνίας όπου και εντοπίζεται, σε υψόμετρο 860 μ. στις κατάφυτες πλαγιές του Πάρνωνα.

Λιγοστά παραδοσιακά πέτρινα σπίτια αρκετά μεγάλα αμφιθεατρικά χτισμένα στην πλαγιά του ορεινού όγκου συνθέτουν την εικόνα της Κρεμαστής. Τα περισσότερα από αυτά είναι δίπατα και μοιάζουν πολύ με σπίτια- οχυρά, καθώς δεν έχουν καθόλου ανοίγματα στο ισόγειο, ενώ διαθέτουν πολεμίστρες και αμπάρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων η λεγόμενη Καζάρμα, από τα παλαιότερα σπίτια του χωριού που σύμφωνα με την παράδοση υπήρξε αρχηγείο των αγωνιστών της Επανάστασης του ’21.

Λαγκάδια, Αρκαδία

«Κρεμασμένα» σε μια απότομη πλαγιά του Μαινάλου, στην Αρκαδία, πάνω από τον ποταμό Τουθόα, είναι χτισμένα σε υψόμετρο 980 μέτρων και έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός.

Η γεμάτη πλατάνια πλατεία τους αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες τους, ενώ από εδώ οι βόλτες ανάμεσα σε εκπληκτικά πέτρινα αρχοντικά με σκεπαστές αυλές και σκαλιστές εξώπορτες, γραφικά καλντερίμια και παλιές εκκλησίες εντυπωσιάζουν το βλέμμα και χαλαρώνουν το πνεύμα.

Στο χωριό, που αποτελεί την πατρίδα των Δεληγιάννηδων και άλλων οπλαρχηγών και αγωνιστών του ’21, αξίζει κανείς να επισκεφτεί το σπίτι των Δεληγιάννηδων και τον ναό του Τιμίου Προδρόμου, που χρονολογείται από το 1808, στην Πάνω Γειτονιά.

Πηγή: newsbeast.gr

Φώτο: George Sal

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.