Αντιμέτωποι με τις βροχές και το κρύο οι σεισμοπαθείς - Κοντέινερ ζητούν Μεσοχώρι, Μαγούλα και λοιπά χωριά

Σε αρνητικό σύμμαχο για τους σεισμοπαθείς πολίτες της Ποταμιάς έχει εξελιχθεί η σφοδρή κακοκαιρία των τελευταία ημερών αφού μετά τον σεισμό, τις έντονες μετασεισμικές δονήσεις και τις καταστροφές που προκάλεσε στην εν λόγω περιοχή του διευρυμένου Δήμου Ελασσόνας, η χιονόπτωση στα ορεινά, οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις, το χαλάζι, το χιονόνερο και οι άνεμοι συνθέτουν ένα σκηνικό ταλαιπωρίας και «Οδύσσειας» για τους πληττόμενους κατοίκους που προσπαθούν να βρουν τις δυνάμεις να αντέξουν τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και την τρομερή υγρασία.

Η ψυχολογία είναι το πιο σημαντικό τέτοιες στιγμές, επισημαίνουν οι πρόεδροι των κοινοτήτων οι οποίοι στο Μεσοχώρι, τη Μαγούλα, το Αμούρι, το Δομένικο, το Πραιτώρι, τη Συκέα, το Βλαχογιάννι, το Παλαιόκαστρο ζητούν στο σύνολο για να καλυφθούν τον αριθμό των 50 κοντέινερ-οικίσκων-τροχόσπιτων ώστε να αντέξουν άνθρωποι ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά και άνθρωποι με υποκείμενα και μη νοσήματα την σφοδρή κακοκαιρία.

Ο Δήμος Ελασσόνας ήδη σηκώνει ένα τεράστιο κόστος στον προυπολογισμό του και είναι πλέον βέβαιο πως καλείται και για τους επόμενους μήνες να βγάλει από «τη μύγα ξύγκι» για να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις και τα προβλήματα των κατοίκων της Ποταμιάς.

«Δεν είναι τόσο μεγάλο πλέον το ζήτημα των λοιπών υλικών ή της τροφής όσο της στέγασης» τονίζει ο πρόεδρος της Κοινότητας Μεσοχωρίου Γιάννης Ζαρλαδάνης ενώ δεν ξεχνάει να επισημάνει και άλλες δύο εκκρεμότητες για τα δημοτικά διαμερίσματα που πλήττονται. Την αναγκαιότητα να προβούν σε εμβολιασμό κατ εξαίρεση οι κάτοικοι που υποφέρουν από τα προβλήματα που άφησαν πίσω οι συνεχόμενοι μετασεισμοί και τον επανέλεγχο των κατοικίων από τα τεχνικά κλιμάκια.

«Το ζήτημα είναι να έχουν ένα κεραμίδι πάνω από τα κεφάλια τους οι κάτοικοι διότι βρισκόμαστε στην αρχή της Άνοιξης και δίπλα στον Όλυμπο και όλο αυτό το σκηνικό συνθέτει μία κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Υπάρχουν πολίτες που κοιμούνται σε αποθήκες ή σε σπίτια που δεν είναι σίγουρο ότι θα αντέξουν με τους επόμενους μετασεισμούς» αναφέρει ο πρόεδρος του Μ.Ε.Σ. Μαγούλας Στέφανος Στατήρης.

Ίδια η αγωνία και στο Παλαιόκαστρο όπου κηδεία σήμερα πραγματοποιήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένη σκηνή, με τα περισσότερα σπίτια να βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στο Πραιτώρι η ανασφάλεια έχει χτυπήσει κόκκινο ενώ υπάρχουν αντιδράσεις για το αν μπορούν να αντέξουν τα προβλήματα δίπλα στον παγωμένο Τιταρήσιο οι άνθρωποι που διαμένουν στους καταυλισμούς.

Μεγάλος ο φόβος και για το Αμούρι που οι κάτοικοι επισημαίνουν μαζί με τους ανθρώπους της Κοινότητας, πως αν συνεχιστούν οι μετασεισμοί το χωριό κινδυνεύει να ισοπεδωθεί αφού απειροελάχιστα είναι τα σπίτια που θα αντέξουν με τη δόμηση που έχουν.

Πολλά τα προβλήματα και μεγάλες οι δυσκολίες και για την τοπική αρχή καθώς και την Περιφέρεια που καλούνται και να πιέσουν για ακόμη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τα κεντρικά της Αθήνας και να επιλύσουν τον «Γόρδιο δεσμό» των ακραίων καιρικών φαινόμενων και των μετασεισμικών δονήσεων που συνεχίζονται».

Πηγή: elassona-city.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.