Βυθίστηκε η γη - Οι μεγαλύτερες καθιζήσεις εντοπίζονται στα χωριά Αμπέλια, Αμούρι, Πραιτώρι και Βαρκό (Της Λένας Κισσάβου - Εφ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)

Η μεγαλύτερη καθίζηση του εδάφους που παρατηρήθηκε μετά και τον δεύτερο σεισμό των 6 ρίχτερ, στις 4 Μαρτίου στην περιοχή της Ελασσόνας, καταγράφηκε στο χωριό Αμπέλια, βάσει των δεδομένων που ελήφθησαν από το ευρωπαϊκό δορυφόρο του προγράμματος «Κοπέρνικος», του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Το φωτογραφικό ντοκουμέντο των μετρήσεων «βύθισης» της γης στη σεισμόπληκτη περιοχή, που κατέγραψε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος, παρουσιάζει αποκλειστικά στην "Εφ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ.Αθανάσιος Γκανάς.

Πρόκειται για μέρος των σημαντικών στοιχείων των τελευταίων μετρήσεων των ρηγμάτων, με τα νεότερα δεδομένα και με αναλυτικές πληροφορίες που αποτελούν οδηγό για περαιτέρω έρευνες.

Σύμφωνα με τον κ.Γκανά, η «εικόνα εμφανίζει την καθίζηση του εδάφους, μετά το δεύτερο σεισμό. Σύμφωνα με τα όσα εμφανίζονται, τη μεγαλύτερη καθίζηση έχει υποστεί το χωριό Αμπέλια Ελασσόνας και συγκεκριμένα ανέρχεται στα 14 εκατοστά. Όσο απομακρυνόμαστε από αυτό το σημείο μειώνεται αντίστοιχα και το μέγεθος της καθίζησης στη γύρω περιοχή».

Βασισμένος στα δεδομένα του χάρτη, αναφέρει πως «τα σημεία που φαίνεται να επηρεάστηκαν περισσότερο μετά το δεύτερο σεισμός είναι τα χωριά Αμούρι, Πραιτώρι, Βαρκό και φυσικά τα Αμπέλια.

Όσον αφορά τις επόμενες ημέρες ο κ.Γκανάς υποστήριξε ότι το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά από την άποψη ότι εμφανίζεται στο αναμενόμενο το μέγεθος, ενώ τονίζει πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις για νέα ισχυρή σεισμική δόνηση».

Της Λένας Κισσάβου

Πηγή: Έντυπη έκδοση της Εφ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.