Τρίτη πολύ δύσκολη νύχτα για την Ποταμιά και την Ελασσόνα

 Τρίτη πολύ δύσκολη νύχτα πέρασαν στην Ποταμιά και την Ελασσόνα αφού η θερμοκρασία ήταν χαμηλή, η υγρασία μεγάλη, ενώ υπάρχουν προβλήματα ειδικά στο Πραιτώρι και την Συκέα με τους κατοίκους να ζητούν συσσίτια, σκηνές με θέρμανση.

Με άναμμα φωτιάς σε βαρέλια μέσα ή και με απλούς τρόπους, με σόμπες ή μέσα σε αυτοκίνητα και λεωφορεία, σε σκηνές και σε κτηνοτροφικές μονάδες προσπαθησαν οι κάτοικοι της Ποταμιάς να ζεσταθούν.

Στο Βλαχογιάννι επιχειρείται να στηθεί καταυλισμός στο γήπεδο για πάνω από 1.000 κατοίκους ενώ μοιράστηκαν συσσίτια στον κόσμο από την δημοτική αρχή Ελασσόνας.

Τα συσσίτια θα συνεχιστούν και σήμερα για όλους τους πληττόμενους από τον δήμο και τους εθελοντές.

Ο Ερυθρός Σταυρός, η Πυροσβεστική, η ΕΜΑΚ και η Ελληνική Αστυνομία χτενίζουν την περιοχή ενώ τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν να βγάζουν κατοικίσιμα ή ακατοίκητα πολλά σπίτια.

Από αυτές 841 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 520 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.
• Επίσης, έχουν ελεγχθεί 22 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 12.
• Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 17 από τις 26 αυτοψίες, ενώ σε 52 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 51 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση.
• Έχουν γίνει έλεγχοι και σε 64 σχολικές μονάδες και στο Δικαστικό Μέγαρο, το Νοσοκομείο, το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και το ΕΦΚΑ Λαρίσης.

“Θα είναι μάλλον απίθανο να μη γίνουν ισχυροί μετασεισμοί. Ένας σεισμός 5 ή 5,5 ρίχτερ ή και λίγο μεγαλύτερος, μπορεί να γίνει τις επόμενες ώρες ή και μέρες”. Αυτό είπε ο καθηγητής σεισμολογίας ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Μιλώντας στο Open από τον Τύρναβο, συμπλήρωσε ότι η μετασεισμική ακολουθία την επόμενη εβδομάδα “θα είναι μια δύσκολη μετασεισμική ακολουθία”.

Σε ερώτηση για το τι γίνεται με τα ρήγματα, ο κύριος Παπαζάχος απάντησε ότι “αν αυτό οφείλεται στο ίδιο ρήγμα, σε ένα γειτονικό κομμάτι ή έχει σπάσει σε μεγάλο ή μικρότερο κομμάτι, όλες οι δηλώσεις είναι απολύτως συμβατές”.

Για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων, ο κύριος Παπαζάχος απάντησε: “Όταν γίνεται ένας ισχυρός σεισμός, πάντα ενεργοποιούνται σε μικρό ή μεγάλο βαθμό κάποια γειτονικά ρήγματα… Το ότι ενεργοποιείται ένα ρήγμα γειτονικό και εμφανίζει μικροσεισμική δραστηριότητα, δε σημαίνει ότι θα γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός στο γειτονικό ρήγμα. Υπήρξαν περιπτώσεις… Σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, οδηγήθηκαν σε αλληλουχία ισχυρών σεισμών σε γειτονικά ρήγματα. Αυτό όμως είναι γενικά ένα σπάνιο φαινόμενο”.

Και ο καθηγητής σεισμολογίας κατέληξε: “Η ουσία είναι μία: Να σταματήσει ο κόσμος να ακούει όλες αυτές τις φήμες που έχουν αναπτυχθεί για πολύ ισχυρό σεισμό τις επόμενες ώρες. Και σήμερα υπήρχαν φήμες και ο κόσμος βγήκε από τα σπίτια του. Κανένα σεισμολογικό δεδομένο δεν προτείνει ότι έχουμε κάποια ενεργοποίηση κάποιου μεγάλου γειτονικού ρήγματος”.

Εικόνες εδαφικής παραμόρφωσης, κυρίως στο χωριό Δαμάσι που συγκλονίστηκε από το σεισμό των 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα και τους ισχυρούς μετασεισμούς που ακολούθησαν, κατέγραψε ο δορυφόρος Sentinel 1.

Ο δορυφόρος, κατά την τροχιά του γύρω από τη Γη, κατέδειξε μια σημαντική καθίζηση του εδάφους που φθάνει ακόμα και τα 40 εκατοστά σε μια έκταση περίπου 150 τ.χλμ. ενώ η μέγιστη τιμή της παρατηρείται κοντά στο χωριό Δαμάσι.

Μικρότερες, αλλά μόνιμες, παραμορφώσεις διαπιστώθηκαν ακόμα και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού που εκδηλώθηκε την Τετάρτη.

Οι περισσότεροι κάτοικοι στο Μεσοχώρι έχουν αποχωρήσει από το χωριό προς συγγενικά πρόσωπα ή ξενοδοχεία σε Λάρισα, Τρίκαλα και Ελασσόνα.

Έτοιμη να καταρρεύσει σε ενδεχόμενο νέο σεισμό η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Πραιτώρι.

 Αντώνης Λιάνος (elassona-ccity.gr)

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.