Καλοδεχούμενη η βοήθεια, αναγκαίος ο συντονισμός - Έκκληση της Περιφέρειας και των Δήμων Ελασσόνας και Τυρνάβου προς ιδιώτες για συνεργασία

 Η βοήθεια που έρχεται από όλη την Ελλάδα προς τους σεισμόπληκτους του νομού Λάρισας είναι συγκινητική και πάρα πολύ μεγάλη. Τόσο μεγάλη, που άρχισαν να δημιουργούνται προβλήματα αποθήκευσης των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και διανομής. 

Ήδη έχουν εκφραστεί κάποια παράπονα, κυρίως στην επαρχία Ελασσόνας για «ανορθολογικό τρόπο διανομής αυτής», καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η διαδικασία που ακολουθείται είναι πρόχειρη και όχι συντονισμένη. Αυτό παρατηρήθηκε στις περιπτώσεις των ιδιωτών, οι οποίοι δεν επικοινωνούν με την Περιφέρεια Θεσσαλίας ή τους δύο σεισμόπληκτους Δήμους, αλλά διανέμουν οι ίδιοι τη βοήθεια στους καταυλισμούς, σε συνεργασία βέβαια με κοινοτάρχες ή εκπροσώπους εθελοντικών οργανώσεων.

Σε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό και με τους δημάρχους Τυρνάβου και Ελασσόνας, κ. Κόκουρα και κ. Γάτσα, οι οποίοι αφού ευχαρίστησαν για μία ακόμα φορά όλους όσοι συνεισφέρουν στη διαβίωση των σεισμοπαθών, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, απηύθυναν έκκληση στη συνέχεια να υπάρξει επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να εξασφαλιστεί μία ομαλή ροή αυτής της αλληλεγγύης.


Αυτήν την περίοδο συνεχίζονται τα συσσίτια στους καταυλισμούς, επομένως η διανομή τροφίμων ή οικοσκευών στην παρούσα φάση δεν είναι αναγκαία. Προφανώς στους επόμενους μήνες, όταν σταματήσουν τα συσσίτια αυτά, η ανάγκη για τρόφιμα και άλλα είδη καθημερινότητας θα είναι μεγαλύτερη. Γι’ αυτό και η Περιφέρεια μαζί με τους Δήμους αποθηκεύει όλη αυτήν τη βοήθεια που αποστέλλεται στην περιοχή, ώστε να εξασφαλιστεί η διαχρονική βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους.


Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, «η Περιφέρεια καταγράφει όλους όσοι προσφέρουν βοήθεια, ώστε κάποια στιγμή να τους ευχαριστήσει και επίσημα, ενώ προχωρά στην αποθήκευση αυτής στο Αμαξοστάσιο που διαθέτει, στην οδό Θεοφράστου. Σε συνεργασία με τους Δήμους προσπαθούμε κάθε φορά που απαιτείται να προωθούμε αυτήν τη βοήθεια στους σεισμόπληκτους. Από ό,τι έχουμε διαπιστώσει όμως, στην παρούσα φάση, η ανάγκη των σεισμόπληκτων είναι περισσότερο ψυχολογικής στήριξης και ενίσχυσης, παρά σε είδη διατροφής. Σίγουρα στην πορεία θα προκύψουν μεγαλύτερες ανάγκες, γι’ αυτό και θα ήταν προτιμότερο όσοι σκοπεύουν να ενισχύσουν τους σεισμοπαθείς να το κάνουν λίγο αργότερα».


Ο Ν. ΓΑΤΣΑΣ
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας, δήλωσε: «Προσπαθούμε να διαχειριστούμε όλη αυτήν τη συγκινητική αλληλεγγύη που επιδεικνύει η Ελλάδα, σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς. Καταγράφουμε τις δωρεές και τις προσφορές που δεχόμαστε από ιδιώτες, τις αποθηκεύουμε στο εφοδιαστικό κέντρο που έχουμε δημιουργήσει στην πλατεία της Ελασσόνας, δίπλα από τα ΚΕΠ (κτίριο πρώην ΚΑΠΗ), ενώ έχουμε νοικιάσει και δύο ιδιωτικές αποθήκες, για την καλύτερη αποθήκευση αυτής της βοήθειας, καθώς όλα δείχνουν ότι η κατάσταση αυτή θα τραβήξει εις μάκρος. Στην παρούσα φάση τα συσσίτια συνεχίζονται, επομένως σε ορισμένες περιπτώσεις η διανομή τροφίμων είναι περιττή. Πράγματι έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ανορθολογικής διανομής αυτής της βοήθειας, η οποία όμως -δεδομένων των συνθηκών- μπορεί να είναι και αναπόφευκτα. Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πρόνοιας είναι σε εγρήγορση, έχουμε δώσει τα στοιχεία της σε όποιον ενδιαφέρεται να βοηθήσει και θέλουμε να πιστεύουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα ομαλοποιηθεί η συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους».

Γ. Ρούστας (eleftheria.gr)

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.