Λέκκας για το πόρισμα: Ο δεύτερος σεισμός ήταν χρονικά μετασεισμός και έδωσε 6 ρίχτερ

 Ο κ. Ευθύμης Λέκκας στο "Τhessalia TV" μίλησε για το ρήγμα που προκάλεσε στη Ποταμιά την μεγάλη καταστροφή ενώ τόνισε ο Καθηγητής Γεωολογίας και Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικούς Σχεδιασμού πως υπογράφεται το επίσημο πόρισμα και υποβάλλεται στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό από τους κ.κ. Λέκκα, Παπαζάχο, Γκανά, Νικολόπουλο, Κουβέλα η οποία τονίζει:

"Έχουμε να κάνουμε με την ενεργοποίηση ενός ρήγματος, μίας ρηξιγενούς ζώνης για την ακρίβεια, που είναι ένα σύνθετο σύμπλεγμα ρηγμάτων. Ποτέ ένα ρήγμα δεν είναι μόνο ένα ρήγμα. Είναι μία μεγάλη ρηξιγενή ζωή η οποία αρχίζει βόρεια του Μεσοχωρίου και τελειώνει περίπου στην Πηνειάδα, περνάει από τη Φαρκαδόνα και έχει μήκος 35 χιλιόμετρα και έχει εύρος 5 χιλιομέτρων και κάνει ένα "τόξο".

Αυτή η ζώνη έδωσε τον κύριο σεισμό των 6,3 ρίχτερ και έδωσε και τον σεισμό των 6 ρίχτερ και έδωσε και μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Αυτή λοιπόν η ζώνη, δεν είναι η ζώνη του Τυρνάβου, που θεωρούσαμε. Δεν έδωσε το ρήγμα του Τυρνάβου τον σεισμό. Το έδωσε το ρήγμα του Δαμασίου-Μεσοχωρίου για αυτό και είχαμε το επίκεντρο στα χωριά.

Αυτό το ρήγμα έσπασε τη πρώτη φορά και έδωσε 6,3 και έσπασε λίγο πιο πάνω (Αμούρι-Βαρκό) και έδωσε των 6 βαθμών της Πέμπτης.

Είναι μετασεισμός χρονικά, σε ένταση πολύ κοντά με τον πρώτο και αυτό συμβαίνει, αφού υπάρχει ένα 10% (0,5) και είναι το συνήθες σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αυτή η ζώνη τώρα σπάει στα άκρα, αφού μετά το σχίσιμο, οι τελευταίες δυνάμεις που απομένουν είναι στα άκρα και για αυτό και έχουμε δονήσεις στη Λάρισα, στο Αμούρι, στην Ελασσόνα, στη Βερδικούσια.

Δεν αποκλείουμε να έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία με 5 ή 5,2 ή 5,5 όμως τα προαναφερόμενα με το 6 είναι 30 φορές μικρότερος σεισμός σε ενέργεια, γιατί η ενέργεια μας νοιάζει και επίσης αυτό που λέμε είναι πως θέλουμε τέτοιες μετασεισμικές δονήσεις, για να διοχετεύεται η ενέργεια.

Όμως αυτό που λέμε, είναι πως δεν θα πρέπει να είμαστε κοντά σε σπίτια ετοιμόρροπα και που έχουν υποστεί βλάβες και να μην μένουμε πολλά λεπτά μέσα και να ειδοποιούμε την πυροσβεστική όταν μπαίνουμε μέσα.

Δείτε αναλυτικά:

Πηγή: elassona-city.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.