Λήψη μέτρων προστασίας για τα εκκλησιαστικά μνημεία και τους ιερούς ναούς που επλήγησαν από το σεισμό

Αυτοψίες στα σεισμόπληκτα μνημεία, στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, πραγματοποίησαν τα κλιμάκια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, υπό την καθοδήγηση της Προϊσταμένης της Εφορείας, Σταυρούλας Σδρόλια, στις 5 και 6 Μαρτίου 2021.

«Από την πρώτη ώρα, μετά τη διπλή σεισμική ακολουθία», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη,  «κινητοποιήθηκαν  οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τους οικείους Μητροπολίτες Ελασσώνος και Λαρίσης και Τυρνάβου, λάβαμε όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα στα μνημεία, ώστε να ληφθούν τα άμεσα σωστικά μέτρα για να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση των κτηρίων, και παράλληλα να δρομολογηθούν οι αναγκαίες τεχνικές εκθέσεις και οι μελέτες αποκατάστασής τους. Οι ζημίες, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ μεγάλες, φαίνεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, να είναι αναστρέψιμες».

Στον Δήμο Ελασσόνας ο κεντρικός ναός του Αγίου Νικολάου στο Πραιτώρι , ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με παλαιό τέμπλο και αγιογραφίες του 1743, παρουσίασε προβλήματα στο υπερυψωμένο τμήμα του κτιρίου του, που είναι σύγχρονη κατασκευή. Εμφανίζει σοβαρές ρωγμές και κινδυνεύει με κατάρρευση.

Ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Αθανασίου έχει υποστεί σοβαρές ζημιές στο κέντρο του βόρειου και του νότιου τοίχου. Τέλος, στον διατηρητέο ναό του Αγίου Γεωργίου (19ος αι.), στη Μαγούλα εμφανίστηκαν μεγάλες φθορές και σκισίματα, ενώ φθωρές έχουν παρουσιαστεί και σε άλλους ιερούς ναούς στην περιοχή της Ποταμιάς.

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από την Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας, έχει γίνει έλεγχος σε όλες τις εκκλησίες της περιοχής της Ποταμιάς και έχει ξεκινήσει η σύνταξη τεχνικών εκθέσεων και εν συνεχεία αναμένεται η σύνταξη στατικών μελετών και μελετών αποκατάστασης, για το σύνολο των πληγέντων μνημείων.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.