Η Τσαριτσάνη υποδέχτηκε την Παναγία Ολυμπιώτισσα (φώτ.-video)

Τηρήθηκε και εφέτος το έθιμο, όπως καλεί η παράδοση, το απόγευμα της Κυριακής της Ορθοδοξίας η Εικόνα της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας μεταφέρθηκε στην κωμόπολη της Τσαριτσάνης.

Λόγω τον περιοριστικών μέτρων, που δεν επιτρέπονται πομπές και λιτανείες , η εικόνα της  Παναγίας της Ολυμπιώτισσας μεταφέρθηκε εποχούμενη στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τσαριτσάνης, εκεί όπου την υποδέχθηκαν αρκετοί Τσαριτσανιώτες.

Η Ιερά εικόνα θα παραμείνει και θα φιλοξενηθεί στην Τσαριτσάνη δύο εβδομάδες.

Στον Κατανυκτικό Εσπερινό, χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν, ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης - αρχιμανδρίτης π.Βησσαρίων Καραλάσκος, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και κληρικοί της Τσαριτσάνης.

Στο Θείο Κήρυγμα – ομιλία ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ελασσόνας, μίλησε για την "Υπομονή" , παρουσία αρκετών πιστών και κατέληξε λέγοντας: «Στις δύσκολες ώρες, στους πειρασμούς και την αδυναμία, ας θωρακιστούμε με υπομονή. Ας μη μας απογοητεύει η στέρηση της υπομονής. Διότι όταν στερούμαστε της υπομονής, στερούμαστε την ίδια την ελπίδα».

Ο 

θρύλος της μεταφοράς 
Η μεταφορά της εικόνας συνδέεται και με ένα θρύλο, σύμφωνα με τον οποίο, μετά τη διάλυση της μονής της Καρυάς, η εικόνα της Παναγίας με θαυματουργικό τρόπο ξεκίνησε για να έρθει στη μονή της Ελασσόνας. Τη νύχτα, ένας βοσκός είδε να βγαίνει ένα περίεργο φως από σωρό αγρίων χόρτων της περιοχής. Επειδή φοβήθηκε, έριξε μια πέτρα προς το μέρος από όπου έρχονταν το φως. Ευθύς αμέσως ένιωσε να παραλύει το χέρι του και τρομαγμένος έτρεξε στην Καρυά και διηγήθηκε το γεγονός στους συγχωριανούς του. Την επόμενη μέρα πήγαν όλοι μαζί στο σημείο εκείνο και, αφού έψαξαν, βρήκαν την εικόνα της Παναγίας στην οποία ήταν σφηνωμένη η μικρή πέτρα που είχε πετάξει ο βοσκός. Αμέσως ο βοσκός μετενόησε και το χέρι του έγινε καλά, και οι κάτοικοι της Καρυάς με λιτανεία μετέφεραν την εικόνα στη μονή της Ελασσόνας όπου βρίσκεται και τιμάται μέχρι σήμερα.

ΔΕΙΤΕ VIDEO ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ανδρέας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.