Όταν οι Γιαπωνέζοι επισκέφτηκαν τον Όλυμπο και την …. Ελασσόνα (video)

Επιμέλεια - Παραγωγή: Σπύρος Αναγνωστάκης

Αλήθεια πότε αρχίζει ένα ταξίδι; Πότε μπορεί να απαντηθεί το που, το πότε, το πως και κυρίως … το γιατί του ταξιδιώτη. Έτσι και αυτό το ταξίδι των ανθρώπων ενός Γιαπωνέζικου καναλιού αρχίζει πολύ πριν πραγματοποιηθεί. Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2002.

Τότε, μια φωτογραφία γέμισε με χρώματα και συναισθήματα μιας εποχής και ενός τοπίου. Του Ολύμπιου Τοπίου. Μετά από 12 χρόνια, στις αρχές Φεβρουαρίου 2014, στο τηλέφωνο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας, μια κυρία με ξενική προφορά, εκπρόσωπος ενός Γιαπωνέζικου καναλιού, ζητάει να μάθει από τον υπεύθυνο του Κέντρου, την ιστορία αυτής της φωτογραφίας. Θέλει να συναντήσει τους μύθους και τους θρύλους του Ολύμπου.

Αυτούς τους μύθους που γέννησε ένας άλλος κόσμος, που αγαπήθηκε και θαυμάσθηκε τότε, που γοητεύει και συγκινεί σήμερα. Ο αρχαίος ελληνικός κόσμος. Άραγε, πόσο μακριά έφτασε η γλυκιά αύρα ενός τέτοιου κόσμου; Εκεί στη μακρινή Ιαπωνία οι άνθρωποι αναζητούν απαντήσεις για τα μεγάλα «γιατί» της ανθρώπινης ύπαρξης. Το ταξίδι αρχίζει.

Μέσα Μαρτίου 2014 οι ταξιδευτές από τη μακρινή χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου περπατούν στα μονοπάτια του βουνού κινηματογραφώντας στιγμιότυπα απαράμιλλης ομορφιάς. Εικόνες καθημερινής ζωής και επιβλητικά τοπία αναδεικνύουν την ομηρική διάσταση του Ολύμπου.

Εκεί στις βαθιές χαράδρες και στις απόκρημνες κορυφές, με τις αμέτρητες πτυχές, συναντιέται η φαντασία και η αγωνία του παρατηρητή με τη μυσταγωγία της ζωής των αρχαίων θεών. Ο σκιερός και αστραποβόλος Όλυμπος περιβεβλημένος με τα πιο γλυκά χρώματα, ορθώνει επιβλητικά τις στρογγυλεμένες του ακρώρειες μέσα σε μια εξαίσια πανδαισία φωτός. Νεφοσκεπής και αγέρωχος, μεγαλοπρεπής και λαμπερός, μια πραγματική πρόκληση για τους πραγματικούς ταξιδιώτες όλου του κόσμου.

Εδώ το πνεύμα της αρχαιότητας μας καλεί στη "μυθική γη" του Ομήρου. Σήμερα ο Όλυμπος μένει στητός και όμορφος. Οι θεοί και οι ημίθεοι του Ολύμπου συνεχίζουν να γοητεύουν και να συγκινούν τα ελεύθερα πνεύματα αυτού του κόσμου.

Η «αύρα» του Ολύμπου μας καλεί να ανακαλύψουμε την «καθαρότητα» του αρχαίου μύθου.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.