100 χρόνια Ολυμπιάδα! Γιόρτασαν με μνημόσυνο και τρισάγιο οι κάτοικοι!

100 χρόνια συμπληρώθηκαν από τις 10 Απριλίου του 1921 έως και χτες, 10 Απριλίου του 2021 για το χωριό της Ολυμπιάδας, στους πρόποδες του Ολύμπου, με τους κατοίκους να έρχονται στη δεύτερη πατρίδα τους, από τα ματωμένα προσφυγικά χωριά του Πόντου, το Καρς και το Μάτζικερτ στη περιοχή του Καυκάσου.

Ιδρυτής της Ολυμπιάδας με την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923 θεωρείται ο Χριστόφορος Τσερτικ ενώ το χωριό επέδειξε παραδειγματική δράση και αντίσταση κατά των Γερμανών, οι οποίο το έκαψαν.

Το Σάββατο 10 Απριλίου τελέσθηκε με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τον Covid-19 μνημόσυνο και τρισάγιο στην μνήμη όλων των Πεσόντων Ηρώων που κατάγονται από τον Ελληνισμό του Πόντου στη περιοχή.

Η Ολυμπιάδα που έχει την ίδια επωνυμία με την μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που πέρασε από την περιοχή για να εξορμήσει με την πανελλήνια εκστρατεία κατά των Περσών μέχρι τα βάθη της Ασίας, αποτελείται από έναν λαό προσφυγικό, πονεμένο μα τόσο περήφανο.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν o πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Ταμουρίδης ο πρόεδρος του Καπνικού Συλλόγου Γιάννης Τσερτικίδης και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Μιχάλης Κανωτιδης.
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.