Συγκέντρωση αγροτών στην Ελασσόνα για τις αποζημιώσεις του παγετού

Αγωνιστική πρόσκληση να δώσουν μαζικό κα βροντερό «παρών» στις μεγάλες κινητοποιήσεις και σε συλλαλητήρια που γίνονται σε επαρχίες του Νομού μας αυτήν την εβδομάδα απευθύνει, με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, τονίζοντας πως «οι αγρότες που με απόγνωση είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να απαιτήσουν δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις». 

Αύριο Τετάρτη 21 Απριλίου 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Ελασσόνας και την Πέμπτη 22 Απριλίου 9.30 το πρωί συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αγιά. «Τηρώντας φυσικά όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας από την πανδημία όπως πάντα κάνει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα στις κινητοποιήσεις του» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. 

Σύμφωνα με την ΕΟΑΣΝΛ «όλος ο Νομός Λάρισας αντιμετωπίζει τεράστιες ζημιές από τον παγετό σε πολλές καλλιέργειες. Σχεδόν όλες οι δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια, τομάτα, σιτηρά έχουν υποστεί ζημιές στο 100% της παραγωγής για συνεχόμενη χρονιά από τον παγετό. Αυτό σημαίνει μεγάλη μείωση του εισοδήματος για μία ακόμα χρονιά, καθώς ο αναχρονιστικός και άδικος κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει και δεν καλύπτει την απώλεια εισοδήματος στο 100%». ΑΙΤΗΜΑΤΑ    

Το διεκδικητικό πλαίσιο προβλέπει τα εξής:
-Άμεσα προκαταβολή από τον ΕΛΓΑ σε όλους όσοι έχουν κάνει δήλωση ζημιάς για τον παγετό στις καλλιέργειές τους. Να μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές δραστηριότητες αφού έστω και αν δεν υπάρχει παραγωγή οι καλλιεργητικές φροντίδες καθώς και τα έξοδα θα «τρέχουν» στις δενδρώδεις καλλιέργειες-αμπέλια, και να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσης.
- Άμεσες εκτιμήσεις, πορίσματα και αποζημίωση στο 100% και όχι να περιμένουν οι αγρότες να αποζημιωθούν μετά από έναν χρόνο όπως συνέβη με τον παγετό του 2020 που οι αποζημιώσεις δόθηκαν μετά από 377 ημέρες.
- Αναστολή με νομοθετική ρύθμιση των άρθρων 7 και 9 του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αν δεν ανασταλούν εδώ και τώρα αυτά τα άρθρα δεν πρόκειται να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς οι παραγωγοί. Ακόμη και ολοκληρωτική απώλεια παραγωγής να έχουν, όσο θα ισχύουν αυτά τα δύο άρθρα, από τον παγετό για τις μεν δενδρώδεις καλλιέργειες θα αποζημιωθούν το ανώτερο στο 61.6% της ζημιάς και σε αμπέλια και άλλες καλλιέργειες στο 74.6%.
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους, την παραγωγή και το κεφάλαιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
- Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας, καμιά σκέψη για ιδιωτική ασφάλιση της παραγωγής όπως σαφέστατα ανακοίνωσε αυτήν την πρόθεση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τις πρόσφατες δηλώσεις του από την Κορινθία.
ΣΙΤΗΡΑ: Έχουμε γίνει αποδέκτες καταγγελιών από συνάδελφους. Ενώ ο παγετός έχει προκαλέσει απώλεια παραγωγής, κατά την τακτική του ΕΛΓΑ που γίνεται και σε άλλα προϊόντα για ζημιογόνα αίτια, λένε ότι η ζημιά οφείλεται σε μύκητα και όχι στον παγετό και έτσι ο μύκητας δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Αυτό γίνεται γιατί τα χρήματα του ΕΛΓΑ δεν επαρκούν να καλύψουν τις ζημιές και έτσι πετάνε απ’ έξω καλλιέργειες. Τα σιτηρά πρέπει και αυτά να αποζημιωθούν για την απώλεια παραγωγής που οφείλεται σε παγετό και προκαλεί τον μύκητα.
ΤΟΜΑΤΑ: Μιλάμε για ολική καταστροφή των φυτών και της παραγωγής. Να υπάρξει άμεση εκτίμηση και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τα καλλιεργητικά έξοδα και τα έξοδα επαναφύτευσης στο 100%».

 *φωτο αρχείου

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.