Αμείωτα τα ενοχλητικά τηλεφωνήματα από αριθμούς του εξωτερικού - Οι οδηγίες των Αρχών για αυτοπροστασία

Καθημερινές ενοχλητικές κλήσεις με πρόθεμα εξωτερικού συνεχίζουν να δέχονται πολίτες του νομού στο σταθερό τους τηλέφωνο, με «αγνώστους» να καλούν πάνω από μία φορά την ημέρα... και τους κατοίκους να χάνουν την ηρεμία τους. 

Έχουν καταγραφεί περιστατικά με τηλεφωνικές κλήσεις, από αυτοματοποιημένη διαδικασία συνήθως με ηχογραφημένο μήνυμα, που στις περισσότερες περιπτώσεις ακούγεται μία λέξη ηχογραφημένη στα αγγλικά, η οποία ...σας χαιρετάει με ένα «Hello», και στη συνέχεια η κλήση τερματίζεται.

Για να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα αρκετοί από τους πολίτες καταφεύγουν σε καταστήματα τηλεπικοινωνιών ή καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του παρόχου τους, ώστε να ανακόψουν τη συγκεκριμένη -καθημερινή πλέον- τηλεφωνική όχληση προς τα σταθερά τους τηλέφωνα. Μάταια όμως, καθώς οι εταιρείες μπορούν να αποκόψουν μόνο τις κλήσεις από απόκρυψη ή αν ο πελάτης θέσει σε φραγή όλες τις κλήσεις της συγκεκριμένης γραμμής. 

Αρκετοί καταφεύγουν προσωρινά σε αυτήν τη λύση, κυρίως για τις νυχτερινές ώρες, ώστε να ηρεμήσουν. Άλλοι χρησιμοποιούν την παλιά και πιο απλή μέθοδο βγάζοντας το βύσμα της γραμμής ή χαμηλώνοντας τις συσκευές τους τουλάχιστον για τις ώρες ξεκούρασης. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει λύση στο συγκεκριμένο θέμα, έως ότου εξασθενήσει ο συγκεκριμένος «βομβαρδισμός» από αυτές, καθώς πριν από τη Λάρισα είχαν μπει στόχαστρο και άλλες γειτονικές πόλεις. Οι αριθμοί δεν ανήκουν σε κάποιον τηλεπικοινωνιακό πάροχο, αλλά σε αριθμούς του ίντερνετ και δεν οδηγούν σε κάποιον συγκεκριμένο χρήστη ώστε να επέμβουν οι Αρχές.

Ωστόσο, οι εταιρείες ενημερώνουν τους πελάτες τους, όταν βλέπουν τους συγκεκριμένους αριθμούς και δεν τους γνωρίζουν να μην το σηκώνουν.

Σε περίπτωση που το σηκώσει κάποιος δεν χρεώνεται από μια εισερχόμενη κλήση, αλλά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πατήσει κάποιο κουμπί, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία προς κάποιον άλλον αριθμό που ενδεχομένως να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες χρεώσεις.

 Εκτιμάται ότι αυτού του είδους οι κλήσεις γίνονται ώστε να «καταγραφούν» τα ενεργά σταθερά τηλέφωνα (στα οποία δηλαδή απαντά κάποιος), ώστε να χρησιμοποιηθούν σε επόμενη φάση... 

Οι Αρχές συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε τηλεφωνικές κλήσεις από άγνωστα άτομα που τους τηλεφωνούν και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκαλύπτουν ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα, αριθμούς και κωδικούς τραπεζών.

Πηγή: eleftheria.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.