Αντ. Λιάνος: Όταν ένας πλούσιος και ένας φτωχός ψηφίζουν πλέον Ν.Δ. κάποιος από τους δύο κάνει λάθος

 Πως μπορεί να αξιολογήσει κανείς πια την πορεία και πολύ περισσότερο την συμπεριφορά της Νέας Δημοκρατίας με την ευθύνη της κυβερνητικής απόδοσης έργου στην καθημερινότητα των πολιτών;

Ένα Εθνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας που εδώ και μέρες βαδίζει με μόνο γνώμονα την τύχη. Αφού εκεί αφέθηκε. Χωρίς ιατρούς, χωρίς νοσηλευτές, με συνεχόμενες εφημερίες που έχουν καταβάλλει τον ιερό αγώνα των επιστημόνων που μάχονται απέναντι σε αντίξοες συνθήκες και με τις Μ.Ε.Θ., τους θαλάμους, ακόμη και τους διαδρόμους να γεμίζουν ασφυκτικά από ασθενείς με Covid-19. Από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους όμως δεν τόλμησαν να πειράξουν ούτε ένα κρεβάτι. Τα κέρδη των μεγάλων ομίλων παρέμειναν άθικτα.

Mε τους εμβολιασμούς να βαδίζουν στους ρυθμούς της «χελώνας» και με την αγωνία να μεταφέρεται στον εμπορικό κόσμο, στην εκπαιδευτική κοινότητα που παρέμενε κλειστά όπως και ολόκληρη η χώρα με 700 κρούσματα ημερησίως αλλά με 4.000 ανοίγει διάπλατα, την ώρα που η Καγκελάριος Γερμανίας βρίσκεται ένα βήμα από το πιο σκληρό lockdown που έχει επιβάλλει στη χώρα της για να σταματήσει την διασπορά του κορωνοιού. Η αλλαγή των συστημάτων εισαγωγής του νομοσχεδίου που εισηγείται η Υπουργός Παιδείας κ.Κεραμέως θα αφήσει εκτός 30.000 παιδιά από τα ελληνικά πανεπιστήμια και θα στραφούν στα διάφορα και περίεργα ιδιωτικά κολλέγια πληρώνοντας από την τσέπη τους.

Η αβεβαιότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες εναλλάσσεται με την άτακτη χρεοκοπία των επιχειρήσεων τους, τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων και η ύφεση καλπάζει σε ρυθμούς που δεν είδαμε ούτε τις εποχές των μνημονίων και των σκληρότατων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εμπλοκές σε ζητήματα με τον Φουρθιώτη, τσιμεντώματα στην Ακρόπολη, βίαιη καταστολή της αστυνομίας απέναντι σε πορείες αλλά και φιλήσυχους πολίτες και τεράστιος προβληματισμός για τα διεθνή ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αφού η έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους γείτονες μπαίνει στην τελική ευθεία.

Αποκορύφωμα; Η πανελλήνια απεργία των μικροπαραγωγών, μικροπωλητών και ανθρώπων του μόχθου στις λαϊκές αγορές, που βλέπουν ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα να απειλεί την ζωή τους, με τα ολιγοπώλια να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, στήνοντας πάγκους δίπλα από ανθρώπους του μεροκάματου.

«Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» θα ισχυριζόταν ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ αν παρουσίαζε μέσω του «Άμλετ» την κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το δημοκρατικό προφίλ που η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε κατά περιόδους να εφαρμόσει και στο εσωτερικό της αλλά και στη χώρα στο παρελθόν, ουδεμία σχέση έχει πλέον με το πιο σκληρό νεοφιλελεύθερο προσωπείο της που απογοητεύει τον δεξιό ψηφοφόρο της και τον οδηγεί σε απελπιστικές μεθόδους, που πολλές φορές εκμεταλλεύεται η άκρα δεξιά. Τελείωσαν εξάλλου οι «πατριωτικές κορώνες», «ούτε είπαμε εμείς ποτέ ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πρόδωσαν με το Μακεδονικό» κατά τον Άδωνη Γεωργιάδη προχτές στο ΣΚΑΙ.

Έμειναν γυμνές οι «περικεφαλαίες», έρχονται και 158 «συγνώμες» μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αφού θα κληθεί η Νέα Δημοκρατία να τηρήσει και να τιμήσει την Συμφωνία των Πρεσπών.

Τελικό συμπέρασμα; Όταν ένας πλούσιος και ένας φτωχός ψηφίζουν πλέον Ν.Δ. κάποιος από τους δύο κάνει λάθος.

Στις επόμενες κάλπες ας αναλογιστούν οι ψηφοφόροι και ιδεολόγοι της Νέας Δημοκρατίας, αφού ηττηθούν κατά κράτος, ποιο το όφελος και ποια η θέση της παράταξής τους στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Ποια τα κριτήρια πριν προσέλθουν στις κάλπες, ποια θα είναι για εκείνους τα οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά που θα επιλέξουν να ψηφίσουν.

Έχουν τεράστιες ευθύνες.

Του Αντώνη Λιάνου
Μέλος του Συντονιστικού Οργάνου
ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ελασσόνας

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.