Πασχαλινό τραπέζι έως 12 άτομα – Πως θα λειτουργήσουν οι Ιεροί Ναοί

Περιορισμένο αναμένεται να είναι και το φετινό Πάσχα, αλλά τουλάχιστον δεν θα γίνει μόνο… στα μπαλκόνια μας και θα μπορέσουμε να μοιραστούμε τη γιορτή μαζί με άλλη μια οικογένεια, ενώ από την επόμενη κιόλας μέρα αρχίζει η άρση του lockdown με το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους.

Σε αντίθεση με το περσινό Πάσχα του πρώτου lockdown, όσοι το επιθυμούν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για να παρακολουθήσουν την αναστάσιμη λειτουργία στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Παράλληλα, το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα διευρυνθεί από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Πάντως, η πολυαναμενόμενη έξοδος στο χωριό δεν θα επιτραπεί ούτε φέτος, αφού θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο εντός της ίδιας Περιφέρειας. Οι υπερτοπικες μετακινήσεις θα απελευθερωθούν αρκετά αργότερα, στις 15 Μαϊου με το άνοιγμα του τουρισμού.

Παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Από τη Μεγάλη Εβδομάδα παρατείνεται το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αναλυτικά:

  • Από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μέχρι και τις 22:00. Έτσι, ο κόσμος θα μπορέσει να παρακολουθήσει και την αναστάσιμη λειτουργία.
  • Την Κυριακή του Πάσχα και μόνο η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει μέχρι τις 21:00, έτσι ώστε να μην… παρεκτραπούν οι εορτασμοί.
  • Από τη Δευτέρα του Πάσχα και μετά, η απαγόρευση κυλοφορίας θα αρχίζει στις 23:00.

Με λίγους και εκλεκτούς το πασχαλινό τραπέζι

Το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα θα προσαρμοστεί και αυτό στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας του κοροναϊού και του τρίτου lockdown.

Ειδικότερα, ανήμερα του Πάσχα δίνεται η -κατ’ εξαίρεση- δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών, με ανώτερο αριθμό τα εννιά άτομα.

Ωστόσο, αν πρόκειται για εξωτερικό χώρο, καθώς πολλοί θα ψήσουν και φέτος στο μπαλκόνι ή στην αυλή, επιτρέπονται έως 12 άτομα, όπως διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Συνίσταται όσοι συμμετέχουν σε τέτοιες συγκεντρώσεις να τηρούν τα ατομικά προστασίας και – αν είναι δυνατόν – να κάνουν self test.

Πώς θα λειτουργούν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα – Πώς θα γίνει ο Επιτάφιος

Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων ενέκρινε τις προτάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τον εορτασμό του Πάσχα στις εκκλησίες. Έτσι, οι ιεροί ναοί θα είναι κανονικά ανοιχτοί ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Στο εσωτερικό των ναών, προβλέπεται η παρουσία ενός πιστού ανά 25 τμ. Στους εξωτερικούς χώρους των ναών δεν υπάρχει κάποιο όριο, αν και συστήνεται απόσταση έως 10 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

Επιβάλλεται η χρήση διπλής μάσκας τόσο εντός όσο και εκτός των εκκλησιών. Επίσης, οι ιερείς και το προσωπικό του ναού θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε self test.

Όσον αφορά στις λειτουργίες  της Μεγάλης Εβδομάδας, θα μετατεθούν χρονικά μισή ώρα νωρίτερα. Έτσι, το ωράριο θα είναι:

  • στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη,
  • την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ.

Η λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής θα ξεκινήσει στις 6.00 μ.μ. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών. Θα επιτραπεί το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού.

«Χριστός Ανέστη» στις 21:00

Η Ανάσταση θα εορταστεί… το Μεγάλο Σάββατο στις 9 το βράδυ και όχι τα μεσάνυχτα. Η ακολουθία του Μεγάλου Σαββάτου θα ξεκινήσει στις 20:00 το βράδυ. Στις 21:00 θα εορταστεί η ανάσταση του κυρίου.

Μέχρι τις 22:30 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αναστάσιμη ακολουθία, προκειμένου οι πιστοί να διευκολυνθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν από την απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 23:00.

Φυσικά, θα ισχύσουν τα προαναφερθέντα μέτρα για το όριο πιστών εντός του ναού και τα μέτρα προστασίας εκτός αυτού.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.