Σύσκεψη στο πρώην Δημαρχείο Σαρανταπόρου για τις ζημιές που προκάλεσε ο παγετός στις δενδροκαλλιέργειες

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πρώην Δημαρχείο Σαρανταπόρου, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Ελασσόνας, στην οποία εξετάστηκε το μεγάλο πρόβλημα των ζημιών που προκάλεσε ο παγετός στις δενδροκαλλιέργειες. 

Ειδικότερα στη σύσκεψη, εκτός του δημάρχου Ελασσόνας Νίκου Γάτσα, συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γιώργος Λαδόπουλος, ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Μιχ. Λιόντος, ο επόπτης κ. Σπανός, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ Ιπποκράτης Τζουμάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελασσόνας Ζήσης Τσόγκας, ο γεωπόνος της ομάδας παραγωγών κελυφωτών Ελασσόνας κ. Αστέριος Νάνος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μηλέας κ. Βασιλείου, ο πρόεδρος της Agronuts Κ. Λανάρας και παραγωγοί. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νίκο Γάτσα «η ζημιά που καταγράφεται στα αμύγδαλα είναι ολοκληρωτική, ενώ εξίσου μεγάλες ζημιές σημειώνονται στα ελαιόδεντρα και σε άλλα δέντρα, ενώ σημειώνεται σε μία περίοδο στην οποία οι παραγωγοί προσπαθούν να συνέλθουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και από τη μεγάλη ταλαιπωρία του σεισμού. Ιδιαίτερα απογοητευτική είναι η κατάσταση στο Δομένικο, όπου η αμυγδαλοπαραγωγή αποτελεί μονοκαλλιέργεια, ενώ ο Εγκέλαδος χτύπησε σε μεγάλο βαθμό το χωριό».  Ο δήμαρχος σημείωσε ακόμη ότι οι αμυγδαλοπαραγωγοί είχαν ολοκληρώσει τα καλλιεργητικά τους έξοδα και υπενθύμισε ότι περιμένουν ακόμη να πληρωθούν τον περσινό παγετό, αλλά και τα ΠΣΕΑ του ’17. 

Ο κ. Λιόντος για τα ΠΣΕΑ του 2017 γνωστοποίησε ότι αναρτήθηκαν τα πορίσματα στους ανταποκριτές του Δήμου Ελασσόνας και αφού περάσει η περίοδος των 30 ημερών για τις ενστάσεις, θα ακολουθήσουν οι πληρωμές. 

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λαδόπουλος εστίασε στην αναγκαιότητα αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, στην αντιπαγετική προστασία και στη γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων. «Από τη ζημιά, κέρδος δεν βγαίνει. 

Σύμφωνα με τον σημερινό Κανονισμό κάποιος που καταστράφηκε ολοσχερώς θα λάβει -άγνωστο πότε- το 60% της αξίας του προϊόντος. Η ζημιά είναι μεγάλη στην τοπική οικονομία, αφού το αμύγδαλο αποτελεί μονοκαλλιέργεια, αλλά και στην εθνική οικονομία, καθώς το αμύγδαλο αποτελεί εξαγώγιμο προϊόν και θα χάσουμε σημαντικές αγορές. 

Σχετικά με την αντιπαγετική προστασία θα πρέπει να υπάρξει μία μελέτη, στην οποία θα εξεταστεί η αποτελεσματικότητα των ανεμομεικτών, γιατί είναι προτιμότερη η πρόληψη από τη θεραπεία (αποζημιώσεις). 

Τέλος επανέλαβε την αναγκαιότητα οι φετινές ζημίες να μην πληρωθούν μετά από ένα χρόνο, όπως συνέβη με τις περσινές, αν και εξήρε τη συνέπεια του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζου, με αφορμή τη σημερινή καταβολή των αποζημιώσεων.

Πηγή: eleftheria.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.