Φρόσω Καρκαβανίδου-Σκρέτα: Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ελασσόνας έπαιξε σημαντικό ρόλο προμηθεύοντας από την πρώτη στιγμή βοήθεια στους σεισμοπαθείς

Κάτι παραπάνω από δύο μήνες έχουν περάσει από τους σεισμούς της 3ης και 4ης Μαρτίου που χτύπησαν την περιοχή της Ελασσόνας, με την Δημοτική Αρχή να καλείται να διαχειριστεί πρωτόγνωρες καταστάσεις εν μέσω πανδημίας, όσον αφορά αρχικά τη στέγαση των σεισμοπλήκτων αλλά και την τροφοδοσία με τρόφιμα των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό.

Ευτυχώς από την πρώτη ώρα το κύμα αλληλεγγύης προς τους σεισμοπαθείς ήταν μεγάλο με δωρεές να καταφθάνουν απ΄όλη την Ελλάδα στο χώρο του ΚΕΠ Ελασσόνας που ήταν το «στρατηγείο»  της  Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ελασσόνας που ανέλαβε την ευθύνη για τη συλλογή και την διανομή των ειδών πρώτης ανάγκης προς τους σεισμοπαθείς.

Γι αυτό το λόγο, ζητήσαμε από την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Φρόσω Καρκαβανίδου-Σκρέτα, να μας περιγράψει πως έζησε από την πλευρά της, τις πρώτες ώρες και ημέρες του σεισμού στην περιοχή της Ελασσόνας αλλά και για το έργο και το ρόλο της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πρόνοιας και του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Ελασσόνας.

Κυρία Καρκαβανίδου, πείτε μας για την κατάσταση που αντιμετωπίσατε μόλις ο Εγκέλαδος χτύπησε την περιοχή της Ελασσόνας;

Ο Δήμος  Ελασσόνας   βρέθηκε αντιμέτωπος  με  μια πρωτόγνωρη κατάσταση  την 3η και 4η Μαρτίου του 2021. Ο  καταστροφικός σεισμός  που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας  Ελασσόνας και κυρίως στη περιοχή της Ποταμιάς αποδείχθηκε ολέθριος, προκαλώντας  αλλεπάλληλες   υλικές  καταστροφές, ευτυχώς  μη  θρηνώντας θύματα. Παρόλο τις δυσκολίες, το φόβο και τον πανικό που προκλήθηκε στον κόσμο λόγω των συνεχόμενων μετασεισμών και  από την  άγνοια για το τι μέλει γενέσθαι, ο Δήμος Ελασσόνας  ανταποκρίθηκε  άμεσα με ψυχραιμία και υπευθυνότητα  προκειμένου να φέρει εις πέρας την όλη κατάσταση. Ο Δήμαρχος Ελασσόνας από τη πρώτη στιγμή μοίρασε αρμοδιότητες σε όλους τους Αντιδημάρχους αναθέτοντας στον κάθε ένα χωριστά ένα συγκεκριμένο πόστο δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα κλίμα συνεργασίας. Δεν θα μπορούσαμε να μην ευχαριστήσουμε το Δήμαρχο μας, Νίκο Γάτσα που με σύνεση και σωφροσύνη κατάφερε να ηγείται δυναμικά μιας τόσο δύσκολης κατάστασης.

Σε εσάς πιο κομμάτι ανατέθηκε; 

 Στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής  Πρόνοιας  ανατέθηκε το κομμάτι της συλλογής και διανομής τροφίμων. Έτσι, από την πρώτη ημέρα στήθηκε στο κτίριο του ΚΕΠ Ελασσόνας ένας  χώρος οργανωμένος με γραμματειακή υποστήριξη, συλλογή και διαλογή τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης,  κλινοσκεπασμάτων, ενδυμάτων κτλ. Το ενδιαφέρον του κόσμου  ήταν  ιδιαίτερα  συγκινητικό  καθώς  κατέφθαναν καθημερινά φορτηγά  με δωρεές από όλη την Ελλάδα, σημειωτέον ότι υπήρξε και έντονο ενδιαφέρον από Έλληνες  του εξωτερικού. Λόγω της συνεχόμενης  ροής δωρεών, που ξεκινούσε πολύ νωρίς το πρωί και τέλειωνε αργά το βράδυ η κατάσταση ήταν εξαιρετικά απαιτητική, καλούμενοι όλοι όσοι  εργάζονταν  σε αυτό το κομμάτι να πρέπει να ακολουθήσουν εξαντλητικά ωράρια ακόμη και τα σαββατοκύριακα. Οι υπάλληλοι του Δήμου μαζί με τους εθελοντές πραγματικά ξεπέρασαν τον εαυτό τους  καθώς εργάστηκαν με αυταπάρνηση, αφήνοντας τις οικογένειες τους προκειμένου να προσφέρουν τη βοήθεια τους, που τη δεδομένη στιγμή ήταν απαραίτητη.

Πόσο κόσμο κληθήκατε να σιτίζετε καθημερινά ;

Ο Δήμος Ελασσόνας από τη πρώτη μέρα σίτιζε καθημερινά περίπου 1000 άτομα τρεις φορές την ημέρα και η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πρόνοιας από την πλευρά της ήταν υπεύθυνη να ετοιμάζει το πρωινό όλων αυτών των ανθρώπων. Προκειμένου να διεκπεραιωθεί άρτια η όλη διαδικασία, οργανώθηκε στο χώρο του ΚΠΕ Ελασσόνας ένας χώρος εστιατορίου με όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, όπου πραγματοποιείτο καθημερινά η συσκευασία του πρωινού από εργαζόμενους του Δήμου και εθελοντές. Σε αυτό το σημείο το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ελασσόνας έπαιξε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο προσφέροντας από την πρώτη ημέρα τρόφιμα άμεσης κατανάλωσης για την σίτιση των πληγέντων ωσότου έρθουν οι πρώτες χορηγίες. Σε δεύτερο χρόνο, η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ελασσόνας τροφοδοτούσε καθημερινά τον Παιδικό Σταθμό του Δήμου Ελασσόνας με προϊόντα από τις χορηγίες πλέον, όπου ετοίμαζαν δύο γεύματα καθημερινά και μοιράζονταν αντίστοιχα στους σεισμοπαθείς που διέμεναν στα κοντέινερ και τα τροχόσπιτα μέχρι να εφοδιαστούν πλήρως με τις κατάλληλες οικιακές συσκευές.

Που γίνεται η διαλογή των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης και που η αποθήκευσή τους;

Η διαλογή των τροφίμων γίνεται επιτόπου στο χώρο  του Κ.Α.Π.Η. όπου οργανωμένα και με συνέπεια πραγματοποιείται η κατανομή όλων των προϊόντων ανά κατηγορία προκειμένου να μπορεί να γίνεται εύκολα η διανομή τους. Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πρόνοιας  του Δήμου Ελασσόνας άμεσα μερίμνησε για την εύρεση ειδικών αποθηκών προκειμένου να γίνει η αποθήκευση όλων αυτών των προϊόντων, αφού προηγουμένως είχε πραγματοποιηθεί απεντόμωση και καθαρισμός των χώρων. Ως κεντρική αποθήκη έχει οριστεί το κλειστό γυμναστήριο του Γυμνάσιου της Ελασσόνας, όπου από εκεί τροφοδοτείται το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου και ο χώρος του Κ.Α.Π.Η όπου προσέρχονται οι σεισμοπαθείς, που διαμένουν στα κοντέινερ και η πρώτη τους κατοικία έχει κριθεί ακατάλληλη. Μετά από υπόδειξη της ταυτότητας των σεισμοπαθών και την ταυτοποίηση τους μέσα από μια ηλεκτρονική λίστα  που έχει πραγματοποιηθεί με την καταγραφή όλων των πληγέντων, μπορούν να παραλάβουν τα πράγματα τους. Τα  προϊόντα τα οποία είναι  κοντολήξιμα  διανέμονται πρώτα στους σεισμοπαθείς  και εφόσον υπάρξει πλεόνασμα, τότε αυτό δίνεται σε ωφελούμενους τους Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Ελασσόνας.

Επειδή ακούγονται διάφορα, θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει ισάξια διανομή των προϊόντων στους πληγέντες ;

Θα πρέπει να  καταστεί σαφές πως πρωταρχική μέριμνα της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής  Πρόνοιας του Δήμου Ελασσόνας ήταν η ισάξια διανομή των προϊόντων σε όλους τους πληγέντες που η κύρια κατοικία τους κρίθηκε ακατάλληλη κατά τους ελέγχους  των κλιμακίων  των μηχανικών  και διαμένουν προσωρινά στα κοντέινερ και στα τροχόσπιτα των αντίστοιχων καταυλισμών. Θεωρούμε ότι το δίκαιο είναι να επωφεληθούν μόνο εκείνοι που πραγματικά το έχουν ανάγκη και για αυτούς τους ανθρώπους γίνεται η αποθήκευση των προϊόντων μακράς  διάρκειας  για να μπορούν να προμηθεύονται τα πράγματα για όσο υπάρχουν αποθέματα.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας, που γνωρίζω ότι ακόμη και τώρα που έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από τους σεισμούς είναι πολύτιμος, και γι αυτή τη σύντομη κουβέντα που κάναμε, μπορέσαμε να δούμε το έργο της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ελασσόνας.

Θα ήθελα και εγώ από την πλευρά μου να ευχαριστήσω προσωπικά το Δήμαρχο, Νίκο Γάτσα για την άριστη αντιμετώπιση και προσπέλαση της τόσο δύσκολης αυτής κατάστασης, που πραγματικά φάνηκε αντάξιος των προσδοκιών όλων. Κατά δεύτερον, τους συναδέλφους μου, τους εργαζόμενους του Δήμου που δούλεψαν οικειοθελώς εκτός ωραρίου  καθώς και τους εθελοντές που με αίσθημα αλληλεγγύης συνεργαστήκαν άριστα με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ελασσόνας. Επίσης,  όλους τους χορηγούς, επώνυμους και ανώνυμους  που στάθηκαν  δίπλα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που παλεύουν με αξιοπρέπεια να ορθοποδήσουν. Τέλος, να ευχαριστήσω  τους  δημότες της  Ελασσόνας για τη υπομονή και την έμπρακτη εμπιστοσύνη  τους  προς την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ελασσόνας, γεγονός που μας τροφοδοτεί με δύναμη  για να συνεχίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ…

Ανδρέας Νικούλης

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.