Η «χαρμολύπη» της Ελασσόνας…στη «σκιά» της πανδημίας και των σεισμών - Συγκίνηση και κατάνυξη στους επιτάφιους (φωτ.)

 «…Ο Δεσπότης πάντων, καθοράται νεκρός, και εν μνήματι καινώ κατατίθεται, ο κενώσας τα μνημεία των νεκρών.

Η ζωή εν τάφω κατετέθης Χριστέ, και θανάτω σου τον θάνατον ώλεσας, και επήγασας τω κόσμω, την ζωήν…».

«Εν καινώ μνημείω κατετέθης, Χριστέ, και την φύσιν των βροτών ανεκαίνισας, αναστάς θεοπρεπώς εκ των νεκρών…».

Με καλοκαιρινό καιρό αλλά και κάτω από τις «σκιές» της πανδημίας και των πρόσφατων σεισμών ξεχωριστή κατάνυξη, περισυλλογή, συγκίνηση, και για την πόλη της Ελασσόνας, αλλά και τη γύρω περιοχή, που έζησαν για μια ακόμη χρονιά, έστω και με περιορισμούς, την κορύφωση του Θείου Δράματος, τη φεγγοβολή της «χαρμολύπης» της Μεγάλης Παρασκευής. 

Σίγουρα ήταν ακόμη μια περίεργη και διαφορετική Μεγάλη Παρασκευή και στην Ελασσόνα, ημέρα που η συγκίνηση θεωρείται δεδομένη, ημέρα όπου το θείο και η παράδοση «αγκαλιάζονται» με το συναίσθημα, που οι θύμησες, οι παιδικές μνήμες και η νοσταλγία του καθένα μας ενώνονται με το πένθιμο αλλά και το όμορφο σκηνικό, με τα ξεχωριστά «χρώματα και αρώματα» της άνοιξης. Δεύτερη Μεγ. Παρασκευή σε καιρό πανδημίας…

Όλα έδειχναν διαφορετικά και στη φετινή Μεγάλη Παρασκευή χωρίς τις καθιερωμένες περιφορές Επιταφίων, χωρίς επισκέπτες και περαστικούς προσκυνητές. Αλλά, η εικόνα δεν ήταν «βουβή», όπως πέρυσι, αφού δεκάδες άτομα πηγαινοερχόταν για να προσκυνήσουν τους λιτούς Επιταφίους με σειρά και τάξη και με τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα κατά του ιού και βέβαια με αρκετό κόσμο στην αγορά για τα Πασχαλινά ψώνια και όχι μόνο.     

Γράφαμε και παλαιότερα(…πριν την πανδημία) πως όλο αυτό της Μεγ. Παρασκευής γίνεται ένα «μωσαϊκό» πένθους, οδύνης, συγκίνησης, πόνου, αλλά και ένα χρήσιμο για πολλούς απόθεμα παρηγοριάς. Ένας ζωντανός «καμβάς» όπου όλοι μαζί και ο καθένας μας ξεχωριστά, ξανά και ξανά «υφαίνει» το δικό του «δράμα», «θρηνεί» τις δικές του «απώλειες», «κλαίει» βουβά τους δικούς του νεκρούς, αναπολεί, ξαναθυμάται, ζει το δικό του «Επιτάφιο».

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, χθες το πρωί, με μικρή και ελεγχόμενη συμμετοχή πιστών, τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.

Ίδιο «σκηνικό», το απόγευμα - βράδυ, στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου. Εγκώμια στον Ιησού, ύμνοι υπέροχοι - αριστουργήματα, και με σαφώς μικρότερη την παρουσία του κόσμου, αλλά και με κόσμο να βρίσκεται νοερά εκεί και να προσεύχεται για υγεία και για καλύτερες μέρες, και για απαλλαγή από όλο αυτό που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα.

Μνήμες, βιώματα, αναμνήσεις, θύμησες, σκέψεις για τον καθένα μας «στροβιλίζονται» όλα μαζί, μέσα σε μια παράξενη και πρωτόγνωρη εικόνα.

 Σε όλους τους Ιερούς Ναούς της περιοχής, στην Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος Συκέας Ποταμιάς, λίγο μακρύτερα και ψηλότερα στην Ιερά Μονή Σπαρμού Ολύμπου, στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Λιβαδίου, στην Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου Δεμιράδων Κοκκινόγης, εκεί ψηλά στην Ιερά Μονή Κανάλων Καρυάς Ολύμπου και στην Ι. Μονή Αγίου Δημητρίου («Βαλέτσικο») Τσαριτσάνης χθες το πρωί και το μεσημέρι εψάλη η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, ο Μέγας Εσπερινός και η Αποκαθήλωση. 


Έως αργά το απόγευμα, δεκάδες πιστοί, όλων των ηλικιών με μέτρα προστασίας από την «κατάρα» της εποχής μας, συνέρρευσαν στις εκκλησίες της Ελασσόνας για να ασπαστούν το Άχραντο Σώμα και να προσκυνήσουν τους λιτούς η και μεγαλύτερους Επιταφίους του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Δημητρίου, των Εισοδίων της Θεοτόκου, του Αγίου Σπυρίδωνος, του Αγίου Αρσενίου, του Ι.Ν. Τριών Ιεραρχών Παλαιοημερολογιτών, της Ιεράς Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας(…που πενθεί για την πρόσφατη απώλεια της καθηγουμένης της Ευλογίας μοναχής), της Ι.Μ. Αναλήψεως του Σωτήρος, της Ι.Μ. Σπαρμού Ολύμπου και των άλλων μοναστηριών.


 Όπως και νάχει, οι Ελασσονίτες και όχι μόνο, παρά τη δίνη του κορονοϊού, βίωσαν μια ακόμη διαφορετική και περίεργη Μεγάλη Παρασκευή, που έχει τη δική της μοναδική ομορφιά γεμάτη πλούσια συναισθήματα, αναμφισβήτητα αναλλοίωτη μέσα στο διάβα του χρόνου. Και βέβαια με την ελπίδα και προσμονή, την επόμενη χρονιά οι συνθήκες να το επιστρέψουν ώστε η Μεγ. Παρασκευή να πάψει να είναι «βουβή» και να επιστρέψει στα καθιερωμένα της, πιο «ανοιχτή»…  


Ξεχωριστό έθιμο τη Μεγάλη Εβδομάδα για κάθε ενορία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Ελλάδας, αποτελεί ο στολισμός του Επιταφίου. 

Λουλούδια χρώματα και αρώματα συνόδευαν και φέτος τους επιταφίους για να δεχθούν το Άγιο Σώμα του Χριστού μετά την αποκαθήλωση του Θεανθρώπου από το Σταυρό του μαρτυρίου.

Δείτε τους επιταφίους ενοριών της Επ.Ελασσόνας: 

- Μητροπολιτικός Ι. Ναός Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας

- Ι. Ναός Αγίου Αρσενίου Ελασσόνας

- Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας

- Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου

- Ι. Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου

- Ι, Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Ελασσόνας

- Ι. Ναός Τριών Ιεραρχών Παλαιοημερολογιτών Ελασσόνας

- Ι. Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τσαριτσάνης

- Ι. Ναός Αγίων Ταξιαρχών Τσαριτσάνης

- Ι. Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιβαδίου

- Ι. Ναός Αγίων Αναργύρων Λιβαδίου

- Ι. Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Λιβαδίου

- Ι. Ναός Αγίου Γεωργίου Ολυμπιάδος

- Ι. ΄Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευαγγελισμού

- Ι. Ναός Αγίου Δημητρίου Κεφαλοβρύσου

- Ι. Ναός Προφητη Ηλία Δρυμού

- Ι. Μονή Αγίου Δημητρίου "Βαλέτσικο" Τσαριτσάνης

Του Γιάννη Μουκίδη
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.