Ν. Γάτσας: «Η πολιτική προστασία σε υψηλό επίπεδο στο Δήμο Ελασσόνας»

Συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ελασσόνας για την πολιτική προστασία μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσα. Το θέμα της συζήτησης ήταν ο σχεδιασμός και οι δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2021.

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες δήλωσε τα εξής: «Η πολιτική προστασία είναι κύρια προτεραιότητα της διοίκησής μας και προσβλέπουμε στη συνέχιση της άριστης συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, κυρίως με την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, την Περιφέρεια, το Δασαρχείο Ελασσόνας αλλά και τις εθελοντικές οργανώσεις. Αυτή εξάλλου η συνεργασία και η επικοινωνία αποδείχτηκε πολύτιμη και στον πρόσφατο σεισμό στην περιοχή μας, όσο και στις πυρκαγιές στην κοινότητα Συκέας και Τσαριτσάνης. Δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός από κανέναν φορέα καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι συνεχώς. Ο ρόλος των προέδρων των κοινοτήτων, είναι καθοριστικός και η επικοινωνία μαζί τους, όταν απαιτείται, είναι καθημερινή. Θέλω επίσης να τονίσω τον σημαντικό ρόλο των εθελοντών, οι οποίοι συνέδραμαν και στο διάστημα της υγειονομικής κρίσης, όσο και του κυνηγετικού συλλόγου και της ομοσπονδιακής θηροφυλακής, οι οποίοι με τις περιπολίες και τα μέσα που διαθέτουν ενημερώνουν άμεσα για τυχόν περιστατικά».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Διοικητής ΔΙ.ΠΥ. Ν. Λάρισας Σαβ. Τσολάκης και η Αν. ΔΙ.ΠΥ. Ν. Λάρισας Ολ. Τσακνάκη, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Λάρισας Β. Καραλής, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Απ. Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας Κων. Γαβριηλίδης,   ο Διοικητής 361 ΠΑΠ Ελασσόνας Ιω. Τύμπας, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας Δημ. Τζιβής, ο Δασάρχης Ελασσόνας Χρ. Αναστασόπουλος, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού παραρτήματος Ελασσόνας Νικ. Μπαρλαγιάννης, ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας Ιω. Νάνος και η προϊσταμένη Πολ. Προστασίας Μελ. Δάσιου. 

Τα έργα και οι δράσεις του Δήμου Ελασσόνας για την αντιπυρική περίοδο: 

·         Πραγματοποιούνται συντηρήσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, της αγροτικής οδοποιίας και σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ελασσόνας γίνεται και θα γίνουν συντηρήσεις της δασικής οδοποιίας.

·         Συνεχίζεται η κοπή χόρτων σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου. 

·         Έχει γίνει έλεγχος των υδροστομίων στους πυροσβεστικούς κρουνούς, η αντικατάσταση φθαρμένων και οι αναγκαίες παρεμβάσεις, με συνεργασία της ΔΕΥΑ Ελασσόνας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας.

·         Γίνεται τακτικά συντήρηση εξοπλισμού και μέσων (γκρέιντερ, εκσκαφείς κ.α.) του Δήμου ώστε να μπορούν να συνδράμουν την πυροσβεστική Υπηρεσία

·         Τηρείται επικαιροποιημένος κατάλογος μέσων και ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών

·         Έχει συνταχθεί μητρώο ιδιοκτητών (εταιρειών - φυσικών προσώπων) οχημάτων - μηχανημάτων έργου - μέσων για την διαχείριση εκτάκτων αναγκών από φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές στην περιοχή ευθύνης του Δήμου Ελασσόνας.

·         Στις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας  θα οριστεί ομάδα υπαλλήλων (οδηγοί) που θα διενεργούν δασικές περιπολίες από την Κατηγορία Κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή) και πάνω.

·         Έχει συνταχθεί το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών σε εναρμόνιση με το Γενικό σχέδιο της Γ.Γ.Π.Π.

·         Έχει δημοσιοποιηθεί με κάθε δυνατό μέσο ανακοίνωση του Δήμου που προτρέπει τους κατοίκους να προβαίνουν σε καθαρισμούς των οικοπέδων τους για λόγους πρόληψης πυρκαγιών.

·         Έχει δημοσιοποιηθεί στις κοινότητες του Δήμου η 1/2021 Πυροσβεστική Διάταξη της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Θεσσαλίας, σχετικά με τη ρύθμιση μέτρων για την πρόληψη πυρκαγιών σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις

 

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.