Γιόρτασε η Ι. Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος (φωτ.)

Αρκετοί πιστοί και προσκυνητές βρέθηκαν στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος κοντά στη Συκιά Ελασσόνας χθες Πέμπτη και προχθές Τετάρτη, προκειμένου να συμμετάσχουν στις πανηγυρικές θρησκευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο ιστορικό μοναστήρι της Επαρχίας Ελασσόνας. 

Προσαρμοσμένη και φέτος στα μέτρα πρόληψης κατά της πανδημίας, χωρίς την πολύβουη παρουσία εκατοντάδων προσκυνητών και επισκεπτών, που συνηθίζουν να επισκέπτονται το ιστορικό μοναστήρι της επαρχίας Ελασσόνας, αλλά κυρίως με τη συμμετοχή δεκάδων ντόπιων πιστών και βέβαια χωρίς φαινόμενα συνωστισμού. 

Την παραμονή της εορτής, στην Ι. Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος αρχικά τελέσθηκε η τελευταία Πασχαλινή Ακολουθία, η Ακολουθία της Ενάτης. Ακολούθησε αρχιερατικός πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός και Αρτοκλασία χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Ελασσώνος Χαρίτωνος και συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος - αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο αρχιμανδρίτης π. Θεοφύλακτος Μπαλιάκος (της Ι. Μητρόπολης Φωκίδος), ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης - πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και ο διάκονος π. Ιάκωβος Γκασντερίδης, ενώ συμπροσευχήθηκαν και οι μοναχές της γυναικείας αδελφότητας του μοναστηριού (υπό την ηγουμένη Παντάνασσα). 

 Στο Θείο Κήρυγμα, ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων έκανε λόγο για «τη μεγαλειώδη εορτή της Εκκλησίας μας, όπου εορτάζουμε την εις Ουρανό Ανάληψη του Κυρίου μας, τότε που ανέρχεται από τη γη και μία νεφέλη τον οδηγεί στον Ουρανό», «καταθέτοντας» και τα μηνύματα της μεγάλης εορτής: «Ο Χριστός με τη 40ήμερη παρουσία του στη γη ήθελε να διαλύσει την υποψία ότι ο ίδιος είναι ...φάντασμα. Ήθελε να στηρίξει τους μαθητές του και Αποστόλους στην πίστη. Θέλησε με τον τρόπο του να τους καταστήσει μάρτυρες της Αναστάσεως. Ο Χριστός σήμερα παίρνει μαζί του και την ανθρώπινη φύση και την υψώνει σε δυσθεώρητα ύψη. Η εορτή της Αναλήψεως μας αποδεικνύει ότι ο Χριστός πήρε το ανθρώπινο σώμα και το έκανε σώμα λαμπρότατο. Εξύψωσε τον άνθρωπο. Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι κάτι που το πετάμε σαν ένα σκουπίδι. Είναι θεόπλαστο! Μέσα σε αυτό το σώμα είναι η ψυχή. Το σώμα μας είναι το κατοικητήριο της ψυχής. Να προσέχουμε και να φροντίζουμε την ψυχή και το σώμα μας. Ο Απόστολος Παύλος αναφέρεται στην κατάληξη του ανθρωπίνου σώματος και στην Ανάσταση των νεκρών σωμάτων. Ας δίνει σε όλους η πανευφρόσυνος εορτή της Αναλήψεως του Σωτήρος κουράγιο, δύναμη, υπομονή στον καθημερινό αγώνα και στους πειρασμούς της ζωής».  

Ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου συγχοροστάτησαν ο σεβασμ. μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος και ο «οικοδεσπότης» σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων. 

Στις διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις της Ι. Μονής Αναλήψεως του Σωτήρος Καλυβίων Αναλήψεως έδωσαν το «παρών»: Ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Καρανίκας, Φρόσω Καρκαβανίδου - Σκρέτα, Κίμων Τσούρης, Γιάννης Δραγατσίκης, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας - επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Ευαγγέλου, οι πρ. αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλίας Μαρία Μαμάρα και Δημήτρης Παπαδημόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βάια Αργύρη - Μουτζίκου, Κατερίνα Σερετίδου - Ζηρδέλη, Ανέστης Σερετίδης, Νίκος Τσουκαρέλας, Νίκος Λιάρος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Συκέας Δημήτρης Φωτίου, η αντιπρόεδρος του ΟΚΠΑΠ Ελένη Ταζέ, ο δασάρχης Ελασσόνας Χρήστος Αναστόπουλος και φορείς της περιοχής.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.